27 / 04 / 2024

Plansız yapılaşma felaketi getiriyor: Dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?

Plansız yapılaşma felaketi getiriyor: Dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, dün ülke genelinde yaşanan sel ve fırtınaların ardından yapılaşma ve dönüşüm ile ilgili konuştu. Peki dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?



Ülke genelinde kendini gösteren olumsuz hava şartları, insan yaşamına da olumsuz yansıyor. Yağışlar, fırtınalar felakete dönüşürken sadece anlık tedbirler alınabiliyor. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, hava şartlarının yarattığı etkinin felakete dönüşmeden nasıl çözülebileceği ile ilgili konuştu ve şehirlerin plansız yapılaşmaya açılmasının büyük sorunlar yarattığına dikkat çekti. 

Plansız yapılaşma felaketi getiriyor: Dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?

ŞEHİRLER SUYU EMMİYOR

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre; şehirlerin altyapısız ve plansız yerleşime açılması sebebiyle her afette aynı şeylerin konuşulduğunu dile getiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, planlara uymama hali, yasa dışılık ve bütün bunlar üzerinden hukuksuz kent mekanlarının hazırlandığını, unlara denetimsizliğin, zaman içerisinde çıkan imar aflarının da eklenmesiyle bu sonucun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 

İklim değişikliğinin de krize dönüşmeye başlşadığının altını çizen Giritlioğlu, "Bir kere bu plansız yerleşmelerle birlikte şehirlerin rüzgar koridorlarının kapatılması, zemindeki betonlaşma ve suyu emememe durumu, ormansızlaşma ve buna bağlı olarak yer altı sularının yok olması, zaman içinde sellerin, doluların şiddetini de artırdı" diye konuştu. 

Giritlioğlu, açıklamasında şu anda toprağın su emmediğine, kentlerin betona boğulduğuna dikkat çekti ve "Bir taraftan da Kamu İhale Kanunu’nun değişmesiyle birlikte zaman içerisinde bu altyapı ihalelerinin kontrolsüz bir şekilde dağıtılması, niteliksiz firmalara verilmesi nedeniyle altyapıların hazır bir nitelikte olmaması da bu durumun bir  parçası" ifadelerini kullandı. 

Mega projelerin üst ölçekli planlardan bağımsız bir şekilde sürekli şehirlerde hayata geçiriliyor olmasının da nüfus yoğunluğunu, yapı yoğunluğunu dolayısıyla altyapı sorunlarını da arttırdığına dikkat çeken Giritlioğlu, "Bu plansız, kontrolsüz ve denetimsiz yapılaşma devam ederse felaketler kaçınılmaz olarak artacaktır" dedi. 

Plansız yapılaşma felaketi getiriyor: Dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?

DÖNÜŞÜM BÜTÜNCÜL OLARAK ELE ALINMALI 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, planlı gelişmeye yeniden dönülmesinin gerekli olduğunu aktardı ve "Başta üst ölçekli planlar olacak şekilde plan hiyerarşisini takip etmek burada en önemli adımlardan bir tanesi. Planlar bunun için vardır. Aslında şehirlerin sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla vardı. Adım adım geleceğe taşımak lazım. İyileştirme yapmak lazım" açıklamasında bulundu. 

Sürekli dönüşümün konuşulduğuna, ancak dönüşüm ismiyle sadece yeni yapı yapıldığına vurgu yapan Giritlioğlu, açıklamasında "Şehri bir sistem olarak ele almak; altyapısıyla birlikte planlamak, yollarıyla, doğal gaz şebekesiyle, elektrik şebekesiyle, su şebekesi ile birlikte düzenlemek bunun bir önemli parçası. Yalnızca yeni yapı yaparak, kat yüksekliğini arttırarak, nüfusu arttırarak aslında kentsel hizmetlerden alınan payın da azalmasını sağlıyoruz" dedi. 

Pelin Pınar Giritlioğlu, belirli bölgelerin kontrol altına alınmasının gerektiğini dile getirdi ve açıklamasını "Öncelikle çok riskli bölgelere odaklanmak gerekli. Kontrol altına almak, dönüştürmek gerekli fakat dönüşümü de bütüncül bir anlayışla ele almak bu işte önemli bir adım diyebiliriz" diyerek tamamladı. 

Faiz oranları uçtu, krediye ulaşamayan vatandaş konuttan vazgeçti!

Maltepe'de toprak kayması nedeniyle 5 katlı bina tahliye edildi!

Evi, arsası, arazisi olanlar dikkat! Emlak vergisini kimler ödeyecek, kimler ödemeyecek? İşte vergi rehberi...


Geri Dön