28 / 04 / 2024

Faiz oranları uçtu, krediye ulaşamayan vatandaş konuttan vazgeçti!

Faiz oranları uçtu, krediye ulaşamayan vatandaş konuttan vazgeçti!

Kredi faiz oranlarının artması konut sektörünü derinden sarstı. Konut kredi faiz oranları yüzde 3,59'u geçiyor. Bu durumda kredi alamayan vatandaşlar ev almaktan vazgeçti.



Merkez Bankası, Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimlerden sonra politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 35'e çıkardı. Kredi faizleri yükselince vatandaş bankadan kredi alamaz hale geldi.

Uzmanlara göre, artan kredi faizleri, kiracı-ev sahibi krizi konut yatırımını cazip olmaktan çıkardı. Konut satışının yavaşlaması yeni konut inşasını da durma noktasına getirdi. Müteahhitler, yükselen maliyetler sebebiyle ellerindeki projeleri bitirmekte zorlanıyor.

Konut sektöründeki yavaşlamayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri de teyit ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan verilere göre, 2023 yılı Ekim ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 8,7 düşerek 93 bin 761 oldu. Aylık azalış ise yüzde 9,5 olarak gerçekleşti. 

Ancak gayrimenkul uzmanları krediye erişim kolaylaştırılmadan konut piyasasında dengenin sağlanamayacağını söylüyor.

KREDİLİ SATIŞTA DÜŞÜŞ

Türkiye’de dar gelirliler eve ancak kredi (ipotekli) ile sahip olabiliyor. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 31,2 azalışla 166 bin 461 oldu. Ekim ayındaki ipotekli satışların, bin 369’u; Ocak-Ekim dönemindeki ipotekli satışların ise 50 bin 234’ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Faiz oranları uçtu, krediye ulaşamayan vatandaş konuttan vazgeçti!

VATANDAŞ KONUT ALMA HAYALİNDEN VAZGEÇTİ

Gözlem Gazetesi'nde yer alan habere göre,  İzmir  Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, bir yandan kredi faizlerindeki yükseliş, bir yandan inşaat maliyetleri bir yandan da kiracı-ev sahibi krizinin konut yatırımlarında yarattığı durgunluğun gelecek senenin ikinci yarısına kadar devam edeceğini söyledi. 

Vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamak zorunda kaldığı için eldeki tüm imkanlarını devreye sokarak, bankadan kredi takviyesi alıp ev satın alacaklarını söyleyen Akgün, hükümetin de el mahkûm inşaat sektörünü sübvanse edeceğini, teşvik amaçlı destek vereceğini ve konut kredi faizlerini düşüreceklerini belirtti.

Bu nedenle Gelecek yılın ikinci yarısında emlak sektörünün hareketleneceğini kaydeden Akgün, “Cebinde parası olan insanlar mutlaka ama mutlaka gayrimenkule yatırım yapsın” tavsiyesinde bulundu.

Konut piyasasında son 3 senedir kaosun olduğunu dile getiren Akgün, “2022-2023 senelerine baktığımız zaman satışı yapılması gereken ama satılmayan konut sayısı 2,5 ile 3 milyon arasındadır. Bunun sebepleri konut kredisi faizlerinin çok yüksek olması, özellikle vatandaşın enflasyon karşısında dip yapıp ezilmesi, inşaat maliyetlerindeki yükseliş, konut fiyatlarındaki artıştır. Bu nedenler insanların konut alma hayallerini 3-5-10 sene ertelemiştir. Konut almak, bir başka bahara kalmış, hesaplar değişmiştir” dedi.

Maltepe'de toprak kayması nedeniyle 5 katlı bina tahliye edildi!

Evi, arsası, arazisi olanlar dikkat! Emlak vergisini kimler ödeyecek, kimler ödemeyecek? İşte vergi rehberi...

Ziya Yılmaz: Nitelikli konuta talep çok yüksek!


Geri Dön