09 / 01 / 2025

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay hızlı trene yetişmeye çalışıyor!

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay hızlı trene yetişmeye çalışıyor!

Konya-Ankara arası hızlı trenle 1 saat 45 dakikaya indi. Konya-İstanbul arası yolculuk da etaplar tamamlanınca 3.5 saat sürecek



Hızlı trenin Konya’da tüm sosyal ve ekonomik hayatı değiştireceğini gören Selçuklu Belediyesi’nin Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu değişime ayak uydurmak ve en yüksek katma değeri sağlamak üzere çalışmalara başladı. Projesini Tabanlıoğlu Mimarlık’ın hazırladığı Selçuklu Kongre Merkezi bu hedefin somut örneği olarak dikkati çekiyor.

Konya Selçuklu Belediyesi’nin 37 yaşında bir Belediye Başkanı var. Adı Uğur İbrahim Altay. 3 yıl önce yani 34 yaşında başkan olmuş, inşaat mühendisi, oldukça vizyoner bir genç.

Önceki gün bir grup gazeteciyi Konya’ya davet ederek, yeni projelerinden söz etmek istedi. Bir belediye başkanının, hele hele Anadolu’da bir belediye başkanının böylesine bir PR çalışması yapmasına önce çok şaşırdım. Değişik biri.

Uğur İbrahim Altay’ın cadde cadde gösterdiği, hayalini kurduğu şehre bakınca çok keyiflendim.

Altay, “Sadece İstanbul’u marka şehir yaparak, Türkiye kalkınamaz. Konya’nın Kayseri’nin Gaziantep gibi hazineler de marka şehir olmalı” diyerek söze başladı.

Konya’ya yılda 2 milyon turist geldiğini, hızlı tren ile bu sayının her yıl katlanarak artmasını beklediklerini, Konya Mevlana Müzesi’nin Topkapı Sarayı ve Müzesi’nden sonra en çok ziyaretçisi olan yer olduğunun altını çizdi.

Hızlı tren hakikaten bir şehrin karakterini değiştirmiş ve etaplar arttıkça değiştirmeye devam edecek. Hele hele İstanbul ve Antalya etapları da açılınca Konya iddia ediyorum, turist sayısında İstanbul’u zorlar.

Zaten Uğur İbrahim Altay da buna dikkat çekti ve “Tüm fizibilitelerimizi hızlı trenin sağlayacağı ulaşım kolaylığına göre yapıyoruz. Bu altyapı avantajını, üst yapıyı kurarak şehir insanına bir fırsat olarak sunmak istiyoruz” dedi.

Bu vizyoner bakışın ilk somut örneği Selçuklu Kongre Merkezi.

Bir kongre merkezi ihtiyacını ve bunun şehire sağlayacağı katma değeri görmek bir vizyonerlik örneği. Ancak asıl vizyonerlik galiba bir adım daha ötesinde...

Tipik belediyecilik anlayışı ile 10 kilometre öteden bile kamu binası olduğu anlaşılabilecek bir yapı da ortaya çıkarılabilirdi. Uğur İbrahim Altay, bu kolaycılığın ötesine çıkarak şehre bir kimlik kazandıracak, kimbilir belki mimari ödüllere de aday olabilecek sembol bir yapı olsun istemiş. Bunun için de Türkiye’nin en iyi mimarlık ofislerinden biri olan Tabanlıoğlu Mimarlık ile yola çıkmış.

Altay, Tabanlıoğlu’nun çizdiği projeyi teslim aldıktan sonra en kısa sürede ihaleye çıkacaklarını, Haziran gibi inşaata başlayıp bu merkezi 2013 bitmeden en geç Eylül ayında faaliyete geçirmeyi istediklerini söyledi. Finansmanı sağladıklarını ve tamamen özkaynakla yapabilecek güce sahip olduklarını kaydeden Altay, şöyle konuştu:

“Buraya 50 milyon lira harcayacağız ancak şehrimiz bu paranın daha fazlasını geri alacak. Konya çok prestijli bir bina kazanacak. Burası bir kültür başkenti. Kongre merkezi sayesinde buraya kültür seyahatleri artacak. Burada hizmet sektörü gelişecek. Tüm şehir kazanacak. ”

Başkan Uğur, Selçuklu’nun 500 bine yakın nüfusu ile 63 ilden büyük olduğunu, Türkiye’nin en büyük 17’inci ilçesi olduğuna da dikkat çekti. 137 milyon liralık bütçelerinin bu yıl 250 milyon liraya çıkacağını söyledi. Müthiş bir performans.

Kongre merkezi tek örnek proje değil. Başkanın gezdirdiği Selçuklu Belediye sınırları içinde, çok keyifli konut projeleri, alışveriş merkezleri, hastaneler, büyüklüğü 2 milyon metrekareye ulaşan yeşil alanlardan oluşan bir dizi yenilik var. Kelebekler Vadisi ve Kelebek müzesi fikri dikkat çekiyor. Belediye Başkanı Altay bir de Sille adında bir yere götürdü bizi. Şehirden yaklaşık 5-6 kilometre uzaklıkta eski bir Rum yerleşim noktası. Ortasından nehir geçen iki tepenin arasında müthiş bir yer. Bir Alaçatı bir Safranbolu olmaması için hiç bir sebep yok. Sille’de pek çok tarihi bina Selçuklu Belediyesi tarafından restore ediliyor. Erken Hristiyanlık dönemine ait Aya Eleni kilisesi yine belediye imkanları ile restore ediliyor. 3-5 yıl öncesine kadar 10 bin liradan el değiştiren evlerin değeri 130-140 bin liraya çıkmış durumda. İddia ediyorum Sille’nin adını, yakın gelecekte çok sık duyacağız.


***


‘Şehrin buluşma yeri olmasını istedik’

Selçuklu Kongre Merkezi’ni tasarlayan Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Murat Tabanlıoğlu, tek bir çatı altında farklı işlevleri olan şehrin buluşma noktasını oluşturmak istediklerini söyledi.

Tabanlıoğlu merkezin Konya’nın tarihsel dokusundan izler taşıyacağına ve günün her saatinde kullanıma açık olacak şekilde planlandığını da belirtti. Kongre merkezi içinde bir düğün salonu olmasını da özellikle istediklerini kaydeden Tabanlıoğlu böylece merkezin şehir insanı ile de bütünleceğini vurguladı.

Sadece önünde değil, içinde de buluşulabilen bir yer tasarlalam istediklerini kaydeden Tabanlıoğlu, Selçuklu Belediyesi’nden gelen proje talebini de şöyle değerlendirdi: “Ne yalan söyliyeyim belediye projeleri özenilerek yapılan binalar değildir. O yüzden nereye giderseniz gidin birbirinin benzeri yapılarla karşılaşıyorsunuz. Oysa bir binanın şehrin kimliğini taşıması mimari farklılıklar ortaya koyması gerekir. Bu farkı yarattığı için Selçuklu Belediye Başkanı’na bir mimar bir Türk vatandaşı olarak teşekkür ediyorum.”

Ercan İnan /Vatan


Geri Dön