05 / 05 / 2024

Selfi çekerken ‘Doxxing' kurbanı olmayın!

Selfi çekerken ‘Doxxing' kurbanı olmayın!

Instagram ve Facebook başta olmak üzere fotoğraf ve tatilde nereye gittiğinize ve saat kaçta ne yediğinize kadar ayrıntılandırdığınız sosyal medya paylaşımları, ‘doxxing’ olarak tanımlanan bir siber taciz yöntemini kullananlara davetiye çıkarıyor.



Internet ortamında çeşitli platformlarda yazılan bilgiler ve konulan resimler yoluyla kullanıcıların haberi bulunmaksızın verilerinin toplanması ya da yayınlanmasını ifade eden "Doxxing" yöntemi son derece basit bir yöntem aslında.  Doxxing, özel bir bilgisayar veya yazılım bilgisine ihtiyaç bile olmadan yapılabilecek bir hacker metodu olarak tanımlanıyor.

Selfi çekerken ‘Doxxing kurbanı olmayın!

Uzmanlar, sosyal medya platformlarında yayınlanan paylaşımlarda kişisel bilgiler bulunmaması konusunda sıklıkla uyarılarda bulunurken, gittikçe daha çok sayıda kullanıcı zarar görüyor. "Doxxing" adı verilen yöntem, sadece bugün değil, eskiden yaptığınız paylaşımların da ne kadar risk taşıdığını gösteriyor.

BULABİLDİKLERİ TÜM BİLGİLERİ TOPLUYORLAR

Sanal ortamda yapılan paylaşımların taşıdığı risklere işaret eden Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, "Doxxing" adının İngilizce'de evrak anlamını taşıyan "Documents " kelimesinden türetildiğini belirterek, bir kişinin şahsi verilerinin internetteki farklı ortamlardan toplanarak kişinin rızası olmaksızın kullanılması olarak tanımlandığını anlattı.

Hackerların, birey veya kurumları hacklemeden önce doxxing metodunu kullanarak veri topladıklarını vurgulayan Çiftçi,  toplanan bütün bu bilgilerle kişinin şifrelerini kırıp özel verilere kolayca ulaşılabileceğine dikkat çekti.


Geri Dön