19 / 05 / 2024

Selfi çekerken ‘Doxxing' kurbanı olmayın!

Selfi çekerken ‘Doxxing' kurbanı olmayın!

Instagram ve Facebook başta olmak üzere fotoğraf ve tatilde nereye gittiğinize ve saat kaçta ne yediğinize kadar ayrıntılandırdığınız sosyal medya paylaşımları, ‘doxxing’ olarak tanımlanan bir siber taciz yöntemini kullananlara davetiye çıkarıyor.



BİLGİSAYAR BİLGİSİNE BİLE GEREK YOK

 Doxxing metoduyla sanatçılardan siyasetçilere pek çok kesime  "itibar suikastı" yapılabildiğini de anlatan Çiftçi, "Doxxing kavramını 'siber taciz' olarak adlandırabiliriz.  Bu kişilerin özel bilgisayar veya yazılım bilgi donanımına ihtiyacı bulunmuyor. Unutmamak gerekir ki sosyal medyada dün, asla dün değildir. Bu nedenle herkesin sosyal medyada daha önce yaptığı paylaşımları daima ulaşılabilir durumda” diye konuştu.

HEDEF KİŞİNİN AYRINTILI PROFİLİNİ ÇIKARIYORLAR

Hackerların doxxing metodunu kullanarak sosyal medya platformlarındaki beğeniler, Twitter'daki retweetler, hatta mesajlar altına yazılan yorumları derleyerek kişiye özel bir profil çıkarabildiğini belirten Çiftçi,  sonrasında bu profili, sahibinin rızası olmadan bir site veya hesapta yayınlayarak, kişinin itibarına dahi zarar verebildiklerini söyledi.

 Selfi çekerken ‘Doxxing kurbanı olmayın!

Özellikle ortaokul veya lise öğrencilerinin de bu yolla  "siber zorbalığa" hedef olabildiklerini kaydeden Çiftçi, "Bu konuda çok tehlikeli bir olay Japonya'da yaşandı. Hibiki Sato isimli bir kişi takıntılı şekilde hayranı olduğu şarkıcının sosyal medyaya koyduğu selfie fotoğrafında kadının gözlerine yansıyan bir tren istasyonu tabelası tespit etmiş, buradan adresini öğrenerek şarkıcıya evinin önünde saldırıda gerçekleştirmişti.  Bu sebeplerle sosyal medyada paylaşılan resimlere, yazılan mesajlara çok dikkat etmeli” uyarısında bulundu.

Instagram ve whatsapp’ta büyük tuzak! Sakın bunu yapmayın!

Riot Games’te işten çıkarma depremi! Kaç kişi çıkarıldı?

EYT'de prime takıldıysanız bir çare daha var! Bu yöntem hiç aklınıza gelmemiş olabilir!

Kripto borsası Bitzlato cephesinde şok gelişme! Kara para aklamakla suçlanıyor!


Geri Dön