12 / 05 / 2024

Selman Özgün: Doğru planlamayla İnşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebilir!

Selman Özgün: Doğru planlamayla İnşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebilir!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün yaptığı açıklamada inşaat yapımı esnasında yapılan hata nedeniyle üretimin yüzde 30'nun yıkılıp tekrar yapıldığını dile getirerek, planlamanın doğru yapılması ve projenin düzgün uygulanmasıyla inşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebileceğini dile geti



Doğru planlama ve uygulamayla üretim maliyeti yüzde 30 düşebilir

Selman Özgün yaptığı açıklamada üretimde israfın azaltılmasına da değinerek, israf hesabı ve kontrolünün 10 yıldır ABD'de proje geliştiricilerinin ana gündemi olduğunu söyledi. Selman Özgün, "Çünkü biliyorlar ki maliyeti çevreye de saygıyla düşürmenin tek yolu bu." değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre AB ülkelerinde ortaya çıkan israfın yüzde 37'sinden inşaat sektörünün sorumlu olduğunu dile getiren Selman Özgün, bu oranın madencilik sektöründe bile yüzde 23'te kaldığını söyledi.

Selman Özgün, inşaat sektöründe nelerin israfa sebep olduğuna da değinerek, üretim malzemelerinin yüzde 30'unun israf edildiğini söyledi. Bunun ana nedeninin de plansızlık ve yanlış yapmaktan kaynaklandığını kaydeden Selman Özgün, üretimin yüzde 30'u hatalı olduğu için yıkılıp yeniden yapıldığını yani planlamanın doğru yapılması ve projenin düzgün uygulanmasıyla inşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada üretilen yaşam alanlarının yüzde 40'ının kullanışsız ve işlevsiz olduğunu vurgulayan Selman Özgün, projelerin yüzde 90'ının zamanında teslim edilemediğini, şantiyelerdeki iş gücünün ve operasyonun yüzde 40'ının atıl beklediğini dile getirdi.

Selman Özgün: Doğru planlamayla İnşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebilir!

- "Talebe göre tasarla ve üret' yaklaşımına geçmeliyiz"

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, inşaat üretiminde maliyeti ve israfı azaltmak amacıyla teknolojiyi kullanarak ve doğru modellemeyle iyi planlama ve tasarım yapılması gerektiğini dile getirdi.

Selman Özgün ayrıca iyi plan varsa gerçekçi malzeme satın alma, zaman tahminleri ve doğru bütçe yapılabileceğini dile getirerek, nitelikli çalışanlarla, eğitimle, sözleşme yönetimiyle, anlık israf denetimi yapılması gerektiğini de kaydetti.

Selman Özgün, "Üret ve sat' yaklaşımının bittiğini kabul etmeli ve bununla yüzleşmeliyiz. 'Talebe göre tasarla, talebe göre üret ve benimsensin' yaklaşımına geçilmesi gerektiğini de kaydetti. 

- "Betona alternatif ürünlerle konut üretimi de şart"

Selman Özgün ayrıca sürdürülebilir yaşamın yalnızca yeşillendirilmiş alanlar olmadığını dile getirerek, gerçek yeşil binanın geri dönüştürülebilir doğal malzemeler ve tekniklerle üretilmiş, en az enerjiyi tüketen ve mümkünse tükettiğinden fazlasını üreten bina olduğuna değindi.

Yaptığı açıklamada taş, çelik, ahşap gibi betona alternatif ürünlerle artık bina yapılması gerektiğine değinen Selman Özgün, ömrü en kısa olan betonarme üretim mantığıyla hareket edilirse geleceğe miras kalacak bir 21. yüzyıl mimarisi olmayacağını söyledi. Selman Özgün ayrıca, diğer inşaat malzemeleri ile karşılaştırıldığında en az ömürlü malzemenin beton olduğunu söyledi. 

Mesela taştan yapılmış Ayasofya'nın 1.500, Süleymaniye'nin 500, Beyoğlu'ndaki tuğladan yapılan apartmanların 100 yaşında olduğunu söyleyen Özgün, Ama betona en fazla 50-60 yıl ömür biçildiğini de sözlerine ekledi.

Yabancıların Antalya'daki gayrimenkul yatırımları tam gaz! Antalya'dan en çok Ruslar ve İranlılar ev aldı!

Rusya ve Ukrayna savaşı yabancıya konut satışını etkiler mi?

Türkiye yabancıya konut satışında rekor kırıyor!


Geri Dön