18 / 11 / 2024

Semiha Güneş: İzmir'i 10 yıl sonra tanıyamayacağız!

Semiha Güneş: İzmir'i 10 yıl sonra tanıyamayacağız!

Önemli projelerin mimarı Semiha Güneş, İstanbul ve Ankara 'ya göre imar açısından bakir olan kentin yeni projelerle 10 yıl içinde daha da güzelleşeceğini dile getirdi.




Epik Mimarlık şirketinin sahibi Mimar Semiha Güneş ile bina yorgunu İzmir'in değişen yüzünü, yüksek yapıları ve gelecekteki İzmir'i konuştuk¦ Yenilenme ve değişim için İzmir'in geç kaldığı yolundaki eleştirilere tam olarak katılmadığını belirten Güneş, "Evet, İstanbul ve Ankara'ya göre geç kalmış gibi gözüksek de, şu anda bu bizim avantajımız oldu. Şu anda inşaat sektörünün gözü İzmir'de. 10 yıl sonra İzmir'i tanıyamayacağız" diye konuştu. 


İzmir'de birçok projede imzanızı görüyoruz, hem biraz kendinizden, hem de yaptığınız projelerden bahseder misiniz? 

¦ Yaklaşık 37 yıldır, yaşadığım kenti güzelleştirmek için çalışıyorum. 

Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunuyum. Mezun olduğum 1977'den beri de serbest mimar olarak çalışıyorum. Yine Epig Mimarlık adı altında bir ortaklığım vardı. 

2009 yılından bu yana ise yalnız olarak 16 kişilik bir ekiple yoluma devam ediyorum. Ben bu bağlamda hem fonksiyonel, hem estetik, hem çevreye uyumlu ama yenilikçi binalar yapmaya çalışıyorum. Sayısını tam olarak hatırlayamayacağım kadar farklı sekmenlerde projeleri yaşama geçirdik. Son zamanlara bakarsak, mü aritmi - "Megapol Tower, Yaşar Üniversitesi, Şifa Hastanesi, My Mia 414, Boliva, Novara projelerini sayabiliriz. Yine birçok İstanbullu firmanın İzmir'deki yatırımlarını da projelendiriyoruz. Hali hazırda Suryapı-Torunlar'ın Turan'da yapılacak karma (konut-otel-alışveriş merkezi) projesini, Demir inşaatın da Gaziemir'deki 400 konutluk yerleşimini, Mavişehir'deki projelerini hazırlıyoruz. İstinye Park'm, İş Gayri Menkul'ün, Zorlu'nun ve Turkerler'in danışmanlıklarını yapıyorum. 

Bunlar güzel gelişmeler ancak tek basma bu projeler yeterli olacak mı? Kentin yorgunluğu yenilenmesi gereken bölgeleri var, bu konuda neler düşünüyorsunuz? 

¦  İzmir  çok güzel bir şehir. Evet kent eskidi, binalar da yorgun. 

İzmir'in yenilenmeye ihtiyacı var. 

Özellikle 50'li yıllardan sonra kent çok fazla apartmanlaştı. Bu apartmanlarında çoğunluğu bugün yanlış olduğunu anladığımız, Alsancak-Gt'ızelyalı ve Karşıyaka- Bostanlı aksında apıldı. Kentin denizle olan irtibatı esildi. Bunların acil yenilenmeye ihtiyacı var. Kent merkezleri dikey yapılaşır, çevresinde yeşil alanlar, sosyal donatılar yaratılır. Onun da çevresinde daha alçak konutlar olur. 

Yeni projelerde, bizim yaptığımız S binalarda daha fazla ortak hacimler, sosyal alanlar var. Spor salonu, yüzme havuzu, oyun alanları, alışveriş mekanları, restoranlar mevcut. 

Herhangi bir projeyi hayata geçirirken, nasıl bir yöntem izlersiniz, eldeki koşullar ve yatırımcının istekleri yanında neler etkili olur? 

¦ Öncelikle o bölgeye gider, çevresinde ne var inceler, havasını koklar, orada nasıl farklı olur, ne getirir diye bakarım. Hiçbir bina başka bir binaya benzememeli. En az bir hafta 10 gün kafamda onun kimliğini oluştururum. Sonra görünümünü hayal ederim ve çizmeye başlarım. İstenilen fonksiyonelde, konforda, estetikte olduğu anda da projelendirme aşamasına geçerim. Arkadaşlarımla birlikte en son haline gelinceye kadar en mükemmele ulaşıncaya kadar çalışırım. Müşterinin istekleri ön planda olsa da doğru olan konusunda onu da ikna ederim. 


Milliyet Ege


Geri Dön