30 / 04 / 2024

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

Günün her saati ve her yerden bankacılık işlemlerini yapma olanağı veren dijital bankacılığa ilgi artarken, dijital bankacılık müşterisi 104 milyona ulaştı. encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “10 yıl sonra işlemler sadece dijital bankacılıktan yapılabilir” dedi.



Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan dijitalleşme, bankacılık sektöründe de önemli bir yer edinmeye başladı. Pandemiyle birlikte gittikçe dijitalleşen dünyada, mobil ve dijital bankacılık kullanımı da artış gösterdi. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya göre, mobil ve internet bankacılığı kullananların oranı ülkemizde de her geçen gün yükseliyor. Tüketiciler oturdukları yerden, cep telefonları üzerinden daha önce hiç müşterisi olmadıkları bir bankanın müşterisi olabiliyorlar. Tüm bu gelişmelere paralel olarak bankaların şube sayısında düşüş görülürken orta vadede bankacılığın tamamen dijital ve şubesiz hale gelmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

836 BİN KİŞİ UZAKTAN BAŞVURU YAPTI 

Yeni mevzuata göre artık bankalara fiziki olarak gitmeden cep telefonundan dakikalar içinde müşteri olmak artık mümkün. Türkiye Bankalar Birliğinin Uzaktan ve Şubeden Müşteri Edinim İstatistikler raporuna göre, 2023’ün haziran ayında uzaktan başvuru sayısı 836 bin, uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı 389 bin olarak gerçekleşti. Uzaktan başvuru sayısı 2022’de 1 milyon 133 bin ve Uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı ise 2022’de 365 bin olarak gerçekleşmişti.

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

5 YIL ÖNCE 39 MİLYON DİJİTAL MÜŞTERİ! 

Türkiye Bankalar Birliği’nin temmuz verilerine göre; Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde toplam aktif dijital bankacılık müşteri sayısı bir önceki yıla göre 18 milyon 503 bin kişi artış gösterip 103 milyon 634 bin kişiye çıktı. Bu kullanıcıların 2 milyon 9 bini “sadece internet bankacılığı”, 91 milyon 351 bini “sadece mobil bankacılık” işlemi yapıyor. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 10 milyon 274 bin kişi olarak kayda geçti. Beş yıl önce ise aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 39 milyon civarındaydı.

EN AKTİF YAŞ 36-55 ARASINDA 

Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerinin yaş gruplarında ilk sırayı 40 milyon kişi ile 36-55 yaş grubu alırken, bu sıralamayı, 27 milyon kişi ile 26-35 yaş grubu, 19 milyon kişi ile 18-25 yaş grubu takip etti.

encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, toplam dijital bankacılık kullanan müşterilerin sayısının zaten yüksek olduğunu belirterek, “Ancak bankacılıkta asıl devrim, uzaktan müşteri edinim tarafında yaşanıyor. Artık tüketiciler banka şubesine gitmeden uzaktan cep telefonları üzerinden saniyeler içinde banka müşterisi oluyor. Şubede bekleme, sayfalarca kağıt imzalama dönemi artık geride kaldı. 2021 yılının mayıs ayında aylık 69 bin olan uzaktan müşteri olan kişilerin sayısı, 2023 yılında aylık ortalama 500 binlere çıktı. Bankalar artık şubesiz bankacılığa geçiyor. Orta vadede neredeyse tüm bankaların çok az, belki de hiç şubesi olmayacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön