27 / 04 / 2024

Şençağlayan Sitesi'ndeki 50 konut toprak kayması tehdidiyle karşı karşıya!

Şençağlayan Sitesi'ndeki 50 konut toprak kayması tehdidiyle karşı karşıya!

Aydın'nın Kuşadası bölgesi içinde bir inşaat şirketinin yaptığı çalışmalar nedeniyle meydana gelen toprak kayması çalışmaların yakınında yer alan 50 konutluk Şençağlayan Sitesi sakinlerini tedirgin etti



Aydın Kuşadası'nda, bir inşaat şirketinin yaptığı çalışmalar nedeniyle meydana gelen toprak kayması, yakındaki 50 konutluk Şençağlayan Sitesi sakinlerini tedirgin etti. Site sakinleri gözlerine uyku girmediğini belirtip, bir an önce yetkililerden önlem alınmasını istedi Kuşadası Bir inşaat firması tarafından İkiçeşmelik Mahallesi'ndeki 50 konutluk Şençağlayan Sitesi önündeki alanda, turizm sezonunda yasak olmasına rağmen inşaat için iki ay önce çalışma başlattı. Ancak, burada kepçeyle yapılan kazıların kendi siteleri için tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle Şençağlayan Sitesi yönetimi Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü, Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, valilik, kaymakamlık ve belediyeye başvurarak, söz konusu şirkete inşaat izni verilmemesini istedi. İlgili kurumların incelemelerde bulunup, alanın inşaata uygun olmadığı yönünde görüş belirtmesine rağmen yapılan çalışmalar sonucu 5 gün önce Şençağlayan Sitesi'nin bitişiğindeki Mal Müdürlüğü'ne ait yeşil alanda 5-6 metre kayma meydana geldi. 


Şençağlayan Sitesi Yöneticisi İlhami Kozak, tehlike nedeniyle gerekli yerlere başvuru ve uyarıları yaptıklarını söyledi. Kozak, "Başvurduğumuz kurumların hepsi de raporlarında burada yeraltı sularının olduğu, kaygan zemin bulunduğu bu nedenle inşaat yapmaya uygun olmadığı vurguladı. 


Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü raporunda, Kuşadası Belediyesi'ne hitaben Jeolojik inceleme sonrası izin verilmesi istendi. Müteahhitle konuştuk, yapılan çalışmaların toprak kaymasına neden olacağını söyledik, dinlemedi. Sonuçta da toprak kayması yaşandı. Eğer bu kayma devam ederse sitemizin E Bloğu tehlikeye girer. Son görüşmelere göre müteahhit firma fore kazıklar çakarak zemin güçlendirmesi yapacak" dedi. 


Kozak, bir haftadır site sakinlerinin tedirgin olduklarını, korkudan gözlerine uyku girmediğini belirterek, "Bayramı tedirgin geçireceğiz. Bir an önce gereken tedbirler alınmalı" diyerek, uyardı. 

Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, toprak kaymasını doğruladı ve yapılan açıklamada şöyle denildi: "Taşınmazda jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan ve belediyemize sunulan rapor doğrultusunda çıkan sonuçlara istinaden zeminin iyileştirilmesi (fore kazık,istinat duvarı) için 29 Nisan'da yapı ruhsatı verilmiş. Ruhsatta, yapılması gereken çalışmaların sıralaması da belirtilmiştir. Ancak bahsi geçen taşınmaza bina yapılması için herhangi bir ruhsat veya izin verilmemiştir. Belediyemize gelen bir ihbar üzerine söz konusu taşınmazda yapılan kontrolde müteahhit firma tarafından zeminin iyileştirilmesi için yaptırılan fore kazık çalışmaları sırasında toprak kayması meydana geldiği tespit edilmiştir. 


Yapılan inceleme neticesinde taşınmazın topuk olarak tabir edilen alt kısmında fore kazık ve istinat duvarı işlemlerinin bitirilmeden tekniğe aykırı olarak üst tarafta da (Şençağlayan Sitesi Tarafı) hafriyat çalışması yapıldığı ve toprak kaymasının bu çalışmalar sonucu meydana geldiği bu durumun mal ve can güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edilmiştir." Açıklama şöyle devam etti: "Bu aşamada tekniğe aykırı olarak hafriyat çalışması yapan ve yaptıran sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler başlatılarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."

Zaman


Geri Dön