Ekonomi

Sene başında canımızı çok yakan petrol fiyatları 2023’te düşecek mi, artacak mı?

Senenin başlarında yükselişe geçen ve araç sahiplerinden, üreticilere kadar hemen her kesimin cebini yakan petrol fiyatları 2023 yılında düşecek mi, artacak mı?.. jpg'/>Son zamanlarda yeniden kıpırdamaya başlayan petrol fiyatları 2023 senesinde de yükselecek mi, yoksa bir süredir devam eden düşüş sürecek mi? Bu konuda analistler neler öngörüyor? İşte bu soruların yanıtı…

Sene başından beri hemen herkesin bütçesini allak bullak eden petrolün altın zamanlarının sonuna mı gelindi?

Covid-19 salgınında talebin tamamen sıfırlanması nedeniyle, eksiye düşen ancak, salgın sonrası patlayan talep ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle tarihi zirvelere oturan petrol fiyatlarının 2023 seyri nasıl olacak?

Son zamanlarda yeniden kıpırdamaya başlayan petrol fiyatları 2023 senesinde de yükselecek mi, yoksa bir süredir devam eden düşüş sürecek mi? Bu konuda analistler neler öngörüyor? İşte bu soruların yanıtı…

2022’nin şubat ayı sonrasında tarihi rekorlar kıran petrol fiyatları bu yılın haziran ayına kadar tabir caizse ralli yaptı. Bu dönemde Brent petrol 135, ham petrol fiyatı ise 125 doları gördü.

 

Ancak yılın ilk yarısının sonuna gelindiğinde bu hız kesilde ve dengeler tamamen petrol aleyhine değişti.

Investing’den Deniz Engin’in haberine göre, salgın sonrası yaşanan tarihi enflasyon nedeniyle Fed başta olmak üzere büyük merkez bankalarının faizleri peş peşe artırmasıyla, Batı’daki resesyon sinyalleri, petrole olan talebi büyük ölçüde azalttı.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, nisanda rekor seviyelere çıkan petrol fiyatlarında belirgin düşüş başladı. Ancak gıdadaki enflasyondaki artış devam ederek, temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışının hızı düşmedi.

Arzın kısa süreli artışından rahatsız olan OPEC+ ülkeleri, senenin 3. çeyreğinde Brent petrol fiyatının 90 doların altına inmesiyle arz kesintisine gitme kararı aldı fakat bunun da yükselişteki etkisi uzun süreli olmadı.

2022’nin son çeyreğinde 80 dolarlar civarında seyreden Brent petrol, aralık ayına gelindiğinde daha da kan kaybederek, 75 dolara gerileyerek, sene içindeki tüm kazanımını adeta geri vermiş oldu.

Petrolde fiyatların yılın ikinci yarısındaki gerilemesini hızlandırmasındaki en önemli sebep, elbette büyük ekonomilerdeki resesyon işaretlerinin artmasıydı. Ayrıca söz konusu dönemde,  Batılı ülkelerdeki durgunluk belirtilerine bir de Çin’in Covid-19 tedbirleri nedeniyle üretim kısıntıları yaşaması bu emtianın kan kaybında önemli faktör oldu.

DÜŞÜŞ, 2023 YILINDA DA SÜRECEK Mİ?

Peki, petrolde 2023 için öngörüler neler? Petrol fiyatlarındaki düşüş 2023 yılında da sürecek mi?

Analistler, 2023’ün ilk çeyreğinde de bahse konu durgunluğun sürmesini, dolayısıyla petrol fiyatlarının da buna bağlı artmasının beklenmediğini öngörürken, seninin son günlerini yaşadığımız bu hafta fiyatları 85 dolar yakınında ve yıllık bazda yaklaşık yüzde 9’luk prim söz konusu.

Diğer taraftan son verilere göre, Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,04 azalarak 4 milyon 203 bin 519 ton olarak açıklandı.

Akaryakıt fiyatları göreni şok etti! Benzin ve motorinde indirim var mı? BP, PO, Opet 27 Aralık 2022 fiyat listesi