27 / 04 / 2024

Şener Üşümezsoy İzmir'deki depremleri değerlendirdi!

Şener Üşümezsoy İzmir'deki depremleri değerlendirdi!

Geçtiğimiz günlerde İzmir'de yıkıma ve can kaybına sebep olmayan depremler meydana geldi. Peki bu depremler geçen sene meydana gelen 7 şiddetindeki İzmir depreminin artçısı mı?



Geçtiğimiz günlerde İzmir'de yıkıma ve can kaybına sebep olmayan depremler meydana geldi. Kandilli Rasathanesi tarafından öğlen saatleri sırasında yaşanan sarsıntının şiddeti 4.1. ile 4 şeklinde açıklanırken, merkez üssü Kuşadası Körfezi olarak belirtildi. Yeniçağ Gazetesi'nde yer alan habere göre; ünlü deprem uzmanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir'de meydana gelen bu sartıntılara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

 Şener Üşümezsoy İzmir deki depremleri değerlendirdi!

Şener Üşümezsoy, depremin gerçek yerini aktardı. Bu sarsıntının anlatıldığı gibi kuzey-güney gidişli İzmir’i ortadan ikiye bölen yanal atımlı Tuzla fayı veya Urla’ya doğru giden Seferihisar fayında yaşanmadığına vurgu yapan Şener Üşümezsoy, sarsıntının Gümüldür fayında olduğunu ve  Sisam adasında 2020'de meydana gelen ve bütün İzmir'i sarsan 7 şiddetindeki depremin artçısı olarak görülebileceğine dikkat çekti. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, şu açıklamalarda bulundu:

"“Bu depremin yeri geçen yıl Sisam adası açıklarında olan fayın simetriği olarak Kuşadası körfezinin kuzey kenarında yer alan normal bir fay. Bu boyutu ile geçen yıl olan depremin artıcısı sayılabilecek bir deprem. Çünkü o bölgeye Sisam adası fayı kırılırken ona paralel Gümüldür fayına da etkisi oldu. İşte dün bu Gümüldür fayında deprem oldu.

 Şener Üşümezsoy İzmir deki depremleri değerlendirdi!

BU DEPREMİ GEÇEN YIL AÇIKLAMIŞTIM

Samos adasında geçen yıl olan 7 büyüklüğündeki depremin olduğu dönemde depremin İzmir’de değil Samos’da olduğunu vurgulayarak Yeniçağ’da da haber yapılmıştı.

Bu anlamda haritada sarı ile gösterilen kuzey-guney gidişli faylarda önemli bir risk olmadığını İzmir’deki jeologların bu fayları üzerinde deprem olacak söyleminin yanlış olduğunu vurgulamış ve asıl tehlikeli olan fayın kırmızı ile gösterilen Gümüldür fayı olduğunu vurgulamıştım ki dün olan deprem de bu Gümüldür fayında olmuştu. Bu harita Yeniçağ’da geçen yıl çıkan haritadır.

İzmir’de risk taşıyan fay ise körfezin hemen güney kıyısı boyunca olan ve kırmızı ile gösterilen Narlıdere fay hattıdır. Ve bu anlamda Gümüldür fayında 7 büyüklüğünde bir deprem olması geometrik olarak fay uzunluğu nedeniyle mümkün değildir.

 Şener Üşümezsoy İzmir deki depremleri değerlendirdi!

DİĞER FAYLARDA STRES SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu son haritada ise Somos adasındaki deprem sonrası gerçekleşen artçı depremlerin konumu ve aynı şekilde dünde Gümüldür’de olan depremin konumu görülmektedir.  Bu boyutu ile görüldüğü gibi dünkü deprem Kuşadası Körfezi’ndeki Samos fayının kırılması ile oluşmuş depremlerin devamı olan normal bir depremdir. Ama İzmir’e doğru gelen kuzey-güney gidişli Tuzla fayı, Doğanbeyli fayı veya Seferihisar fayında bir stres söz konusu değildir.”

Naci Görür'den  İzmir  depremlerine ilişkin dikkat çeken açıklama!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir depremi açıklaması!


Geri Dön