Senetlerde zaman aşımı süresi nedir?
Ticaret alanında çok fazla kullanılan senetler, Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Buna göre günlük yaşamda satış sözleşmesi ya da ödünç sözleşmesi olarak kullanılan senetler de kıymetli evraklar statüsünde bulunuyor.
Senetler, sözleşme ya da ödünç sözleşme yerine kullanımı tercih edilmekte olup kanunda öngörülen şartları taşıması halinde sahibine diğer alacaklarından ayrı avantajlı imkanlar da sağlamaktadır. Hukuka uygun olarak yapılan senet düzenlemesi için senedin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmaktedir. Senedin geçerliliğin olması için üzerinde yer alması gereken bilgiler ise şöyledir.
milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; Senet metni Türkçe’den başka bir dilde yazılıyor ise o dilde bono karşılığı olarak kullanılan kelime metinde yer almalıdır.
- Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedeli ödeme vaadinin yer alması gerekir.
- Vade süresinin bildirilmesi lazımdır.
- Kime ve kimin emrine ödenecek ise o kişinin adının ve soy adının yer alması.
- Senedin tanzim edildiği günün ve yerin bilgilerinin olması lazımdır.
- Sendi tanzim edenin imzasının olması gerekmektedir.
SENET NE İŞE YARAR?
Kanunda öngörülen şekil şartlarını taşıyan bir senedi elinde bulunduran vatandaş İcra İflas Kanunu’nun 167 ve devamı kambiyo senetleri hakkındaki hususi takip usulleri hükümleri gereğince alacağına daha avantajlı kavuşma şansına da sahip olmaktadır.
Alacağı senede dayanan kişi, alacak rehinle temin edilmiş olsa dahi rehinin paraya çevrilmesi yoluna başvurmadan kambiyo senetlerine mahsus haciz ya da borçlu iflasa tabi ise iflas yolu ile takip yaptırabilir. İlgili takipte borçlunun itirazı üzerine İcra Mahkemesi tarafından geçici durdurma kararı verilmediği sürece icra işlemleri kendiliğinde durmaz. Sentte belirli bir tutarın kayıtsız şartsız ödeneceği yazdığından dolayı temek hukuki ilişkilerdeki borcu sona erdiren haller ya da senedin geçersizliği ancak yazılı deliller ile ispat edilebilir.
SENETLERDEKİ ZAMAN AŞIMI NEDİR?
Senetlerin zaman aşım süresi Türk Ticaret Kanunu’na göre üç senedir. Bu doğrultuda senedin üzerinde yazan vade itibari ile üç yıl içerisinde alacağın tahsis edilmesi gerekir. Aksi halde borcun tahsilatı için hukuki olarak herhangi bir şey yapmak mümkün değildir.
Öte yandan, senetlerin zaman aşımları ile ilgili akılları karıştıran bir konu, zaman hesabında baz alınması gereken tarih olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, üç senelik zaman aşımı süresinde dikkate alınacak olan tarihin senedin düzenlendiği tarih mi yoksa vade tarihimi olduğu en çok merak edilen konular arasında yer alır. Türk Ticaret Kanunu tarafından cevapları verilir. Senet zaman aşım tarihinin vade süresi kapsamında oluşturulan kanun maddelerinde yer alır. Bu doğrultuda senetlerin zaman aşım süreleri hesaplanırken kişilerin vade tarihini baz alması gerekir.
Gayrimenkul dolandırıcıları boyut atladı! Kayıp şahıslar üzerinden 20 milyon liralık vurgun!
Bayram öncesi araç kiralama şirketleri başınıza bela olmasın! Aman dikkat!
Tüketici Konfederasyonu’ndan önemli uyarı: Araç kiralarken sahte senet tuzağına düşmeyin!