30 / 04 / 2024

Serbest bölgeler, 2022’de 11,4 milyar dolarlık ihracata imza attı!

Serbest bölgeler, 2022’de 11,4 milyar dolarlık ihracata imza attı!

Serbest bölgelerin ekonomiye katkısı günden güne artarken, geçen yıl serbest bölgelerin yaptığı ihracat toplam 11,4 milyar dolara ulaştı.



 

Türkiye’den 2022 yılı boyunca yapılan ihracatın yüzde 4,5’lik kısmı serbest bölgeler tarafından yapıldı. Ülke çapındaki 17 serbest bölge, Türkiye’nin toplam 254,2 milyar dolarlık ihracatına, 11,4 milyar dolarla kendi katkısını koydu.

Buna göre,  Türkiye’nin 2022 yılı boyunca toplam ihracatının yüzde 4,5'i serbest bölgelerden gelirken, en yüksek ihracatı gerçekleştiren serbest bölge, 2 milyar 491 milyon dolarlık toplam ihracat bedeliyle Ege bölgesi oldu.

Ege’yi takip eden Mersin Serbest Bölgesi 1 milyar 500 milyon dolar ihracatla ikinci, Bursa Serbest Bölgesi 1 milyar 217 milyon dolar ihracat bedeliyle üçüncü, Avrupa Serbest Bölgesi 1 milyar 194 milyon dolar ihracat miktarıyla dördüncü oldu.

EGE SERBEST BÖLGESİ EN FAZLA İHRACATI YAPTI

Merkezi İzmir'de bulunan Ege Serbest Bölgesi, şehrin 13,9 milyar dolar olan 2022 ihracatının yüzde 17'lik miktarını, tüm serbest bölgelerin ihracatının ise yüzde 21'ini meydana getirdi. İhracat başarısıyla Ege Serbest Bölge, aralarında Antalya, Tekirdağ, Kahramanmaraş'ın da bulunduğu 67 ili arkasında bırakırken, bu bölgelerin her birinin yıllık ihracatından daha yüksek ihracat yaptı.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Üst Yöneticiliğini yürüten Faruk Güler, 2,5 milyon metrekarelik alana kurulu serbest bölgede 186 şirketin faaliyet gösterdiği bilgisini verdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön