04 / 05 / 2024

Serbest Mimarlar Derneği'nde ticari yapılar tartışıldı!

Serbest Mimarlar Derneği'nde ticari yapılar tartışıldı!

Türk Serbest Mimarlar Derneği 13 Haziran'da yaptığı toplantıda Kent merkezinin çözülme sürecinde ticari yapıları tartıştı...



Türk Serbest Mimarlar Derneği, mimarlık,tasarım ve uygulama alanında aktif olan ve serbest çalışan mimarların 1987 yılında Ankara’da kurmuş olduğu, Mimarlık mesleğinin öne aldığı değerlerin yaygınlaşması, kentsel çevre bilincinin oluşması ve yapı sektörünün gelişmesi için hizmet veren bir sivil toplum örgütüdür. Dernek; İstanbul SMD ve  İzmir  SMD ile koordineli olarak 25 yıldır sektöre yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. TSMD’nin amacı Türkiye’de Yapı Sektöründeki sistem ve standartları yükseltmek ve mimarlık mesleğinin kalitesinin artırılmasıdır.Bu amaç kapsamında, mesleğin ve sektörün gerektirdiği hedeflere ulaşılması konusunda uğraş veren, buna olanak sağlayan; eserleri, çalışmaları ve ürünleri ile yapıtların tüme erişimine katkıda bulunan bütün etik, estetik ve akılcı çabalar desteklenmekte, teşvik edilmektedir. 

TSMD bu doğrultuda düzenli olarak,(sanal ve gerçek ortamlarda) kitaplar yayınlamakta, yurtiçi ve yurtdışında sergiler, seminerler, konferans serileri ve benzeri etkinliler düzenlemekte,ödüller vermekte, “Serbest Mimar”dergisini çıkarmakta, çeşitli projeler kapsamında mimarlık alanında ve yapı sektöründe yer alan diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmakta ; Türkiye mimarlık ortamının barındırdığı birikimin,ulusal ve uluslararası ortamda, kültürel, sektörel ve profesyonel alt yapısı ile zengin bir şekilde temsil edilmesini sağlamakta ve teşvik etmektedir.

 

 

* TSMD MİMARLIK MERKEZİ 

 

İçinde bulunulan hızlı kentleşme sürecinde Türkiye Mimarlık ortamının barındırdığı Mimarlık birikiminin kültürel ve tarihi çeşitliliği ile temsil edilebilmesi, mimarlık ve mimarlık kültürü ile ilgili temel bir bilgi birikiminin ve bilincin oluşturulabilmesi, mimarlığın  tanıtılmasına yönelik çalışmaların başlatılması için Türk Serbest Mimarlar Derneği 3 yıl önce bir Mimarlık Merkezi’nin kurulması için çalışmalar başlatmış ve 14 Haziran 2012 tarihinde merkezi  hizmete açmıştır. 

TSMD Mimarlık Merkezi’nin öncelikli hedefi mimarlığın toplumsal rolü hakkında kamu bilincini arttırmak, nitelikli bir kentsel çevre ve nitelikli bir Mimarlık için talep ve altyapı oluşturmaktır.

Merkez bu sosyal sorumluluk işlevinin yanı sıra  Ankara  için bir kültür ve sanat ortamı ve ev sahipliği yaptığı projeler ve programlarla günümüz mimarlık teori ve pratiğini zenginleştirecek paylaşımcı bir platform sunmaktadır.

 

 

* ANKARA’YI DEĞiŞTiREN PROJELER 10/10 FORUMLARI 

ANKARA’YI DEĞiŞTiREN PROJELER 10/10 FORUMLARI  

TSMD Mimarlık Merkezi’nin bu paralelde 2013 senesinde yürüttüğü ana projelerden biridir.

 

Seranit Yapı Grubu sponsorluğuyla hayata geçirilen ANKARA’YI DEĞiŞTiREN PROJELER 10/10 FORUMLARI’nın  ana eksenini; kenti, çevremizi şekillendiren, kentin ana akslarının dinamiğini etkileyen projeleri tanımak ve bu projeler hakkında tüm taraflarıyla beraber sağlıklı bir diyalog ve eleştiri ortamının oluşturulması ve uzun vadede gelecek öngörülerinin tartışılması ve kurgulanması oluşturmaktadır.

Forumların ilk etabı Ocak 2013 itabariyle başlamış ve 10 ay sürecektir.

Her ay, bir güncel proje, MiMARLIK MERKEZi’nde tasarımcısı, işvereni, yatırımcısı, yüklenicisi, işletmeci/pazarlamacısı ve ilgili tüm tarafları ile sunulmakta ve tartışılmakta;

Forumlar, tüm planlama, mimarlık ve sektör paydaşlarını sağlıklı bir diyalog ve eleştiri ortamı içinde biraya getirmekte, mimarlık, şehircilik, tasarım öğrencileri ve meslek pratiğinin yeni katılımcıları için, mesleki karar, üretim ve süreçlere dair tüm aşamalar , sorunlar ve çözümlerin tarafları ağzından dinlenebileceği paylaşımcı bir ortam sunmaktadır.


Ocak 2013’de başlamak üzere;

1/10 ‘Ana Akslarda Neler Oluyor? Eskişehir Yolu’ ,  Next Level Projesinin sunumu,

2/10 ‘Şehir İçinde Neler Oluyor? Ulus’, İskitler MiA Projesinin sunumu,

3/10 ‘Ana Akslarda  Neler Oluyor? Konya Yolu’, Ege Plaza-Doğuş Oto Projesinin sunumu,

4/10 'Şehrin İçinde Şehir Konutlar', İncek'te Neler Oluyor, Neler Olacak? İncek Life projesinin sunumu,

5/10 ‘Son 10 Yılda Konut’, Park Oran Konutları ve İş Konut Kulesi’ projesinin sunumu,

6/10 ‘Şehir Dışı Yerleşim Alanlarında Ticari Yapılar’ KEYPARK

olmak üzere yoğun bir katılımla altı forum gerçekleştirilmiş ve her ay seçici kurul tarafından belirlenmiş  yeni bir tema ve proje üzerinden   TSMD MiMARLIK MERKEZi’nde tüm ilgililerin katılımına açık olarak yapılmaya devam edecektir.


13 Haziran 2013, Forum: 6/10 Ankara'yı Değiştiren Projeler, KEYPARK Ticari Yapıları Ankara TSMD Mimarlık Merkezi'nde proje müellifi, kent plancısı, inşaat mühendisi ve peyzaj mimarının katılımı ile gerçekleştirilmiştir.'' Kent merkezinin çözülme sürecinde ticari yapılar tartışılmıştır.


Geri Dön