30 / 04 / 2024

Serdar İnan: Prim yapacak projelere imza atıyoruz!

Serdar İnan: Prim yapacak projelere imza atıyoruz!

Milli Gazete bugün yayınlanan İnşaat ekinde İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serdar İnan röportajına yer verdi. Serdar İnan röportajda: "Prim yapacak projelere imza atıyoruz." dedi...



İnşaat sektörü büyüyor, gelişiyor, geçen sene sektörde yaşanan iflaslara rağmen büyüme trendi devam ediyor. Siz sektöre yön veren bir inşaat grubu olarak sektörün geleceğini, önümüzdeki dönemdeki gelişimi nasıl görüyorsunuz? 


İnşaat sektörü Türkiye'nin motor ve ana Lokomotif sektörlerinden birisi. 400 alt başlığa hizmet veren, 400 alt başlığa para kaynağı ve sermaye aktarımı yapan Türkiye'nin en büyük iş kaynağının çalıştığı bir sektör. 

Ben her zaman söylerim,"inşaat Kandil'den önceki son duraktır" diye.Teröre bile faydası vardır. Güneydoğu'daki kardeşim, gelir inşaatta çalışır, ekmeğini kazanır. O inşaatta iş bulamasa belki terör örgütünün kandırmasına muhatap olacak. Bunun için inşaatın çok yönlü, siyasi, ekonomik, istihdam, şehircilik anlamında değişik yönleri var. İnşaat sektörü sürekli gelişiyor, büyüyor. 1999 depreminden sonra hızla gelişti, 2004'den sonra banka faizlerinin düşmesiyle güçlü alımlar oldu. 


İstanbul ve Türkiye çapında 20 tane büyük müteahhitlik firması çıktı,yap-sat olarak. Bunlar dünya ölçeğine geldi. Bunlar modern anlamda da dünyayı takip eden, reklamcılık PR, malın kalitesi, müşteri memnuniyeti anlamında gerçekten diğer ülkelere örnek olma seviyesine de ulaştılar. Böyle bir sektörde sektöre yeni giren firmalardan birkaç tanesi,yıkıma uğradı. Yıllardır bu işi yapan firmaların hiç birinde böyle bir sıkıntı yok. Gayrimenkul sektörü en sağlam sektörlerden biri. 


Çünkü hiçbir şey yapmasanız, inşaata devam etmeseniz bile aradan geçen süre içinde arsa değerleniyor, bölge değerleniyor. Muhtemelen yapacağınız zararı da, ilk başta yaptığınız hata da ortadan kalkıyor. Sayın 

Başkakanımız yeni İstanbul projeleri, Kuzey İstanbul'u gezdi. Kanalistanbul, Yeni havaalanı, Kuzeyde yapılacak üçüncü otoyol, üçüncü köprü, Gebze köprüsü. 


Bunlar hep İstanbul'un akslarıyla gelişime açık bölgeler. Dünya çapında işler bunlar, İstanbul'a yapılacak 5. 

havaalanı 150 milyon yıl kapasiteli. Bugün dünyanın en büyük havalimanı olacak. 36 milyon kişi kapasiteli Atatürk Havalimanı. Dünyanın en büyük havalimanı Atlanta havalimanıdır, 95 milyon yıl kişi kapasitelidir. Bu bile tek başına yeterli. 


Bu kadar çok kapsamlı altyapı çalışmaları olacak önümüzdeki dönem içinde.Türk müteahhitlik firmaları, bu altyapı çalışmalarını karşılayabilecek nitelikte mi? Türk firmalarının şöyle bir özelliği var. Pratiktir, hızla boşluğu doldurur. Şu an Türkiye, dünyada müteahhitlik yapıyor. Çin'den sonra dünyada iki numara. Müteahhitik anlamında Türkiye'deki altyapı yeterli, iş gücü yeterli. Malzemeler üretiliyor Türkiye'de ve yurt dışına ihracat yapılıyor, ciddi anlamda rekabet edebiliyor. Bu anlamda Türkiye'deki her şey, sermaye yönünden, vizyon yönünden yeterli olduğunu düşünüyorum. 


7 TANE PROJE... 

İnanlar İstanbul'un bir çok bölgesinde çok önemli projelere imza atıyor. Biraz bunlardan bahseder misiniz? 


7 tane projemiz var. Bu 7 projemiz, hep gelişen bölgelerdedir. Biz zaten yaptığımız işi kaliteli yapmakla, işi zamanında bitirmekle, işten sonra satış sonrası verdiğimiz hizmetlerle müşterilerimize kar kazandırıyor. Bunun dışında bölgesel primi de kazandırıyoruz.Tüm projelerimizde bölgesel karlılık alacak yerlerde yapıyoruz. Nerede iş yapıyoruz? Kartal'da yapıyoruz... Kartal'da şu an bildiğiniz gibi bir kentsel dönüşüm var. Bu yüzden Kartal gelişecek ve bölgesel prim alacak bir bölge. Bunun dışında Sarıyer'de işlerimiz var. Neden buradayız? 3. köprü, yapılan Zekeriyaköy Tüneli ve Havalimanı ve kuzey İstanbul,yeni kentten dolayı Sarıyer bölgesi önümüzdeki süreçte kıymet alacak. Bizden yer satın alan müşterilerimiz de böyle bir bölgesel prim elde edecekler. Bunun dışında Atakent bölgesi var. Atakent bölgesinde deniliyorsunuz eski Halkalı, bu bölge çok hızla gelişen bir bölge. Muhtemel Kanalistanbul'un güzergahı Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere barajından geçiyor. 


Hem Esenyurt,Avcılar, Çekmece, Atakent İstanbul'un en hızlı gelişen bölgesi. Bu anlamda bizim bu bölgede yaptığımız yatırımlar çok anlamlı. Ayrıca Feriköy ve Seyrantepe'de de yatırımlarımız var. Bu bölgede de Kağıthane'nin MİY oluyor. Kağıthane Türkiye ve İstanbul'un merkezi iş alanlarının olduğu bir bölge oluyor. 

Kağıthane gelişen bir bölge. Bu anlamda bu bölgedeki yatırımlarımızla da müşterilerimiz bölgesel prim kazanacaklar. Herkesin merak ettiği bir şey vardır. Paramızı hangi alanda yatırıma dönüştüreyim? Arsaya mı, gayrimenkule mi? 

Arsa işi genelde çok profesyonel insanların yapacağı bir iş. Arsada zemin, imar durumu, bölgesel gelişim, profesyonel bakış açısında olanların yapacağı yatırımdır, arsa yatırımları. Muhtemelen işe amatör yaklaşıp da elindeki tasarrufları gelir kaynağı elde edeyim diye yatırıma dönüştürmek isteyen insanların belki tuzaklarla da doludur. Ben arsa işlerini çok da tavsiye etmiyorum. Ancak, deneyimli uzun yıllardır bu işleri yapan profesyonel olarak müşteri memnuniyeti sağlamış, yüzlerce proje gerçekleştirmiş,firmalardan icabında başta pahalı bile gözükse temelden alım yaparlarsa işin sonunda çok ciddi karlar elde ederler. Biz müşterilerimize bu anlamda ciddi anlamda karlar elde ettiriyoruz. İlk başta satın alan müşterilerimiz ciddi paralar kazanıyor. 


Geçen günlerde bir projemiz manşet olmuştu, bizim projelerimizden biri yüzde 260 karlılık sağlayarak aslında bir rekora da adım attı. Bunun için beklentinin üzerinde teslim yapmanız gerekiyor. Bazı inşaat firmaları beklentileri çok yükseltiyorlar. Bazı sanatçılara yer satıyorlar, çok ciddi satış ofisleri, çok paralar harcıyorlar. 


Müşterilerin beklentileri yükseliyor, bu aynı zamanda malın da fiyatını yükseltiyor. Bu beklentiyle mal alan, daha sonra ne şarkıcı orda var, ne satış ofisindeki caf caf var, normal hayatla karşılaşınca bu beklentinin altında alım yapmış oluyor, dolayısıyla prim yapmıyor. Bunun olması için beklentinin üzerinde prim yapması lazım. Biz onun için teslimleri müşterilerimize beklentinin üzerinde teslim ediyoruz. Mesela çoğu inşaat firmalarında şantiyeciler müşterilere teslim yapar. Bizde böyle bir şey yoktur. Müşterilerden oluşmuş satış sonrası ekip vardır. Bu ekibimize önce teslim yaparlar. Satış sonrası ekip eski müşterilerimizden oluştuğu için kılı kırk yararlar, nerde bir eksik görürlerse mutlaka şantiyecilere yaptırırlar. Müşteri memnuniyeti böyle oluşur.


Milli Gazete İnşaat eki


Geri Dön