02 / 05 / 2024

Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Gayrimenkullerin tüm özellikleri aynı olmadığı gibi fiyatları da aynı olmuyor. Bunu etkileyen faktörlerden birisi de şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul satın alırken bu bedelin ödenmesi gerekiyor. Peki, şerefiye bedeli nereye ödenir?



Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Şerefiye bedeli,  dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına deniyor.  Şerefiye bedeli gayrimenkulün fiyatını belirlemede önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.


Cephe farklılığı, manzarayı görme durumu gibi faktörler dairenin bedelini etkileyen özellikler arasında yer alıyor. Dairenin özelliklerine göre şerefiye bedeli belirleniyor. Şerefiye bedeli hesaplamalarında  ''Sistem Sayım'' programı kullanılıyor. 


Şerefiye bedeli  bazı kriterler göz önünde bulundurularak ve kriterler belirlenerek daire fiyatlarına eklenen ücret olarak karşımıza çıkıyor.  Şerefiye payı için baza alınan kriterlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor;


* Manzara,

* Cephe,

* Yön,

* Ulaşım

* Kat durumu,

* Bahçe durumu,

* Açıklık,

* Kat irtifası,

* Gün ışığı.


Sistem sayım programına daire ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi sonucunda, şerefiye payının ücreti ile ilgili sonuca ulaşılabiliyor. Peki, şerefiye bedeli nereye ödenir?


Sistem Sayım programına girilmesi gereken veriler arasında; toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı; Parsellerin kaydı; Bloklara ait Bilgi Kaydı; Blokta bulunan yönlere ait veri kaydı bulunuyor. Daire fiyatlarına eklenen bu ücretin, daire sahibine ödenmesi gerekiyor. Yani, gayrimenkulü satın alacak kişinin, gayrimenkul sahibine bu ücreti ödemesi gerekli oluyor.


Şerefiye bedelini kim öder?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön