03 / 05 / 2024

Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Şerefiye bedelini hem yapı kooperatiflerinin hemde daire satışında, daireyi satın alacak olan kişinin ödemesi gerekiyor. Peki, taraflar arasında ödenmesi gereken şerefiye bedeli ne zaman ödenir?



Şerefiye bedeli ne zaman ödenir?

Şerefiye bedeli daierelerin birbirinden farklı yapılması üzerine yapı kooperatifleri tarafından ödenmesi gereken bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. Bu bedel anagayrimenkul inşaatlarının eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla yapılmasında diğerlerinin arasında hak geçmemesi için ödenen bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. 


Şerefiye bedelleri Teknil kurul tarafından belirleniyor. Teknik kurul tarafından belirlenen şerefiye bedelleri değerlendirmelere uygun olmak şartı ile ortaklar tarafından ödenmesi gerekiyor. 


Anagayrimenkulün inşatının bitmiş olması ile dairelerin datışlarında, daire ücretine ek olarak şerefiye bedeli talep edilebiliyor. Şerefiye bedelini cephe farklılığı, manzarayı görme durumu gibi faktörler etkiliyor.


Anagayrimenkulde dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının en belirgin faktörü ise ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasında değişiklik gösteriyor.


Şerefiye bedeli hesaplamalarında yukarıda belirttiğimiz manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özellikler etkili oluyor. Peki, yapı kooperatiflerinin ve daireyi satın alacak kişi tarafından ödenmesi gereken bu bedel ne zaman ödenir?


Şerefiye bedelinin ödenmesi.. 

Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebildiği gibi yapı kooperatiflerinden de talep edilebiliyor. Yani şerefiye bedelini hem anagayrimenkulün yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor. 



Şerefiye bedeline itiraz!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön