23 / 12 / 2024

Sertaç Karaalp: Konut sektörü en az 10 yıl daha canlı olacak!

Sertaç Karaalp: Konut sektörü en az 10 yıl daha canlı olacak!

Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp, “Hep nokta yerlerde ve prestijli projeler yapmaya çalıştık. İnşaat, sürekli ilgilenmeniz gereken bir sektör” dedi.



Bursa, büyüyen ve nitelikli göç alan bir şehir. Bu da proje tiplerini şekillendiriyor. İnşaat sektöründe önemli projelere imza atan ve hedefleriyle dikkat çeken Alpiş Group, kurulduğu ilk günden beri her yıl üstüne biraz daha katarak geçen yıl 40 milyon TL olan cirosunda ve öz sermayesinde hedef büyüttü. Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp, risk almadan ve riskli olmayan projelerde biraz daha makul, mantıklı projeler üretmeye çalıştıklarını belirterek, “İnşaat sektöründe siz toplumun yönelimine göre projeler gerçekleştirmek zorundasınız” dedi.


İşte Alpiş Gruop Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp ile yabancılara konut satışı ile ilgili çalışmalarından Bursa'daki konut sektörüne, projelerin geleceğinden kentsel dönüşüme, yeni imar uygulamasından konut stoğuna ve Bursa'nın parlayan, öne çıkan bölgelerine kadar her şeyi konuştuğumuz röportajım...


Sertaç Karaalp inşaat sektörüne nasıl başladı?

1972 Şanlıurfa Siverek doğumlu ve sosyal bilimler fakültesi mezunuyum. İnşaat sektörüne 1993 yılında konut ağırlıklı olarak başladık. İlk işimizdi ve sektörde 22 yıldır da devam ediyoruz. Alpiş İnşaat, üç kardeş olarak kurduğumuz bir aile şirketi. 2003 yılında da Bursa'ya taşındık. 2003 yılından beri de tam 12 yıldır burada inşaat sektörüne hizmet etmekteyiz. 


Firmanızdan ve vizyon projelerinizden bahseder misiniz?

Alpiş İnşaat olarak, hep nokta yerlerde, prestijli projeler yapmaya çalıştık. İnşaat, sürekli ilgilenmeniz gereken bir sektör. Daha çok orta ve üst düzey gelir grubuna hitap ediyoruz. Vizyon projelerimiz ise, Alp Residance, Alpiş Tower, Alpiş Plaza, Alpiş Villaları, Alpiş Tuana Evleri. Foresta Balat ise Bursa'da çok farklı bir mimari ve tarzda inşa ettiğimiz en gözde projelerimizden biri. 


Yabancılara konut satışı ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 

Yabancılara konut satışları ile ilgili görüşmelerimize 2 yıl önce başlamıştık. Öncelikli projelerimizde yabancılara satışlarımız oldu. Yabancılara konut satışı noktasında Arap dünyasından, çok ciddi firmalarla çalışmalar yapıyoruz. Son projemiz 292 daire, 23 iş yerinden oluşan Alpiş Tuana Evleri şu anda devam ediyor. Alpiş Foresta Balat Evlerinin ilk etabı bitti ve oturulmaya başlandı. Balat projemizin yan tarafında bir arsamız daha var. Orada da yine Foresta Balat ikinci etabı inşa etmeye başlayacağız. 


Hedeflerinizden bahseder misiniz? Krizden etkilendiniz mi?

Kurulduğumuz ilk günden beri her yıl üstüne biraz daha katarak, emin adımlarla büyüyen bir şirketiz. Geçen yılki ciromuz 40 milyon lira ve bu seneki ciro hedefimizi ise 75 milyon lira olarak belirledik. Hem ciro ve hem de öz sermaye olarak firmamızın emin adımlarla büyümesini hedefliyoruz. Risk almadan ve riskli olmayan, biraz daha makul, mantıklı projeler üretmeye çalışıyoruz. Türkiye'de bir ekonomik kriz olduğuna inanmıyorum. Sadece, bir talep ertelemesi var. Ekonomik verilere baktığınız zaman özellikle uluslararası piyasaların Türkiye'ye bakış açısında en ufak bir değişiklik yok. Bunlar geçici soğuk almalar diyebilirim. İnsanoğlu var oldukça gıda, giyinme ve barınma 3'ü temel ihtiyaçtır. Ne yazık ki, bu 3 temel ihtiyacın içinde ilk ertelenen konut oluyor. Biz, Bursa olarak biraz daha şanslıyız. Çünkü, yabancı talebi var. Bursa konut satışlarında, yerlideki düşüş farkını yabancılarla bir şekilde kapattı. 


Bursa'daki sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bursa, büyüyen ve nitelikli göç alan bir şehir. Bu da proje tiplerini şekillendiriyor. Bizim sektörde siz toplumun yönelimine göre projeler üretmek zorundasınız. Özellikle Anadoludan veya Karadenizden orta kesim dediğimiz esnaf kesimi Bursayı tercih ettiği için, konut satın alma gücü diğer illere göre biraz daha güçlü. Bursa'da yıllık konut üretim sayısı çok gibi görünse de 40 bini geçmiyor. Bursa'da çok konut fazlası olduğuna inanmıyorum. Tam tersi daha da ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bursa, geçen seneki konut satışlarındaki düşüşten biraz daha fazla etkilendi. Bunun sonuçlarına baktığınız zaman bizim aslında arzda da yetersiz olduğumuz sonucu ortaya çıkıyor. Arsa maliyetlerinin pahalı olmasından dolayı vatandaş konut sahibi olmakta birazcık zorlanıyor. Eğer arsa olayı çözülürse inşaat sektörünün ivme kazanacağına inanıyorum. 


Konut projelerinin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

1999 yılında ciddi bir deprem yaşadık. Türkiye ve Bursa genç bir nüfusa sahip ve barınma ihtiyacı sürekli hissediliyor ve kültürümüz de değişiyor. Üniversitemizin oluşu bizi değişik 1+1 ve 2+1 gibi konutlar üretmeye yönlendiriyor. Genele baktığınızda konut sektöründe en az 10 yıl daha sektörümüzün çok canlı olacağına inanıyorum. Konut ve gayrimenkul sektörünün Türkiye'de ve özellikle Bursa'da daha da canlanacağına inanıyorum. İstanbul-  İzmir  otobanının turizm açısından yüzde yüz faydası olacak. Turizm gelişmesi, inşaat sektöründe dolaylı olarak etkiler. 


Kentsel dönüşüm kenti nasıl şekillendirecek? 

Kentsel dönüşümün çok acilen yapılması gerekiyor. Hem can güvenliği açısından kentsel dönüşümün artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Kentsel dönüşümün özellikle 2016 -2017 yıllarında sektöre damga vuracağına inanıyorum. 


Sanayide kentsel dönüşüm olmalı mı? 

BTSO, yeni bir yer oluşturmaya çalışıyor. Bizim onların fikirlerini eleştirmemiz ya da görüş belirtmemiz yanlış olur. Kendi bünyesinde yaptığı bir çalışma. Eğer öyle bir sanayi dışarıda yapılırsa Karacabey yolunda yapılması düşünülüyor. Buradaki mevcut sanayi yapılarının da dönüşümü kaçınılmaz olacak. Tabi ki, şehrin fiziki şartlarını da çok iyi irdelemek lazım. 


Bursada konut stoğu var mı? Yüksek fiyat artışları neden kaynaklanıyor?

Konut talebinin en önemli iki belirleyicisi; ihtiyaç kaynaklı talep ile yatırım amaçlı talep olarak görülüyor. İhtiyaç kaynaklı talebin en önemli belirleyicisi ise, yeni evlenmeler ile oluşan ilave hane halkları. Buna göre Bursa'da her yıl yaklaşık 18 bin 500 ile 20 bin 500 arası evlenme ile aynı sayıda konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bursa'da konut stoğundan ziyade konut ihtiyacından söz edilmelidir. Sektörümüz son yıllarda ülke ekonomisiyle paralel olarak ciddi bir büyüme gösteriyor. Konut sektörü başka piyasalara benzemez.  İki rakama, üç çarpana bakarak konut sektörüne yönelik bir yargıya varmak çok yanlış olur. Oldukça kapsamlı değerlendirmemiz şart. Bursa'da konut başka diyarlardaki gibi sadece temel bir ihtiyacı karşılamak için alınmaz.  Konut, Bursa'da önemli bir yatırım aracıdır aynı zamanda.


Bursanın yeni konut anlamında parlayan öne çıkan bölgesi hangisi?

Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ilçelerimiz her biri kendi içerisinde gelişiyor. Bursa, kabuğunu kırdı. Bursa'da kültürel yaklaşım da değişiyor diye düşünüyorum. Mahalle kültüründen site kültürüne geçiliyor. Şu bölge diyebileceğiniz bir yer yok. Bir ilçeye yönelerek şehri de oraya mahkum etmemek gerekir.


İnşaatın dışında başka yatırımlarınız var mı?

İnşaatın yanında gıda ve hizmet sektöründe de firmalarımız bulunuyor. 4 yıl önce gıda sektöründe sevilen bir lezzeti Bursa'ya getirdik. 2014 itibariyle de tüm hisseleri devralarak Tavacı Recep Usta Bursa şubesinin tamamını bünyemize kattık.


Ekohaber


Geri Dön