23 / 12 / 2024

Ses dalgalarıyla elektrik üreten sistem evlerde faturaları azaltacak!

Ses dalgalarıyla elektrik üreten sistem evlerde faturaları azaltacak!

Yeni enerji elde etme yöntemleri arasına ‘ses’ de katıldı. Silikon Vadisi firması Nirvana Energy Systems, ses dalgalarından elektrik üreten bir sistem geliştirdi. Bu sistem, evlerde faturaları da azaltacak...



Sesle çalışan ve evinizin elektrik maliyetini azaltan bir teknoloji düşünün... Evet, bu artık mümkün. ABD’de Silikon Vadisi firması Nirvana Energy Systems, ses dalgalarından elektrik üreten bir sistem geliştirdi. Stanford Üniversitesi’nde çalışan iki profesörün kurduğu şirket, evlerde elektrik enerjisi üretmenin yeni yolunu ticari hale getiriyor.


Nirvana, etkili ‘micro-combined heat and power-Micro-CHP (birleştirilmiş ısınma ve güç)’ sistemini ev kullanımına uygun hale getirdi. Bu sistem, gazı elektriğe çevirerek sıcak su ve ısınma için kullanılmasını sağlıyor. Micro-CHP sistemi küçük bir ısıtma motoru, bu motor bir bina için ısıtma, havalandırma, mekanik enerji ve elektrik enerjisi olmak üzere bütün gücü sağlıyor. Daha büyük fabrikalarda kullanılan kojenerasyon projesinin küçük versiyonu olarak görülüyor.


Ses dalgasıyla çalışıyor

Nirvana Energy’nin sisteminin dünyada su ısıtıcısı ve kazanların değişiminde geniş bir kullanım alanı bulması bekleniyor. Sistem sessiz, kompakt ve şebekenin sağladığı enerjinin maliyetini azaltıyor. Nirvana’nın termo akustik Power Stick’i sanal güç şebekelerini de destekliyor, emisyon hacmini azaltıyor, geleneksel şebeke sistemlerine dayalı olarak elektrik sağlayarak maliyeti de düşürüyor.

Nirvana, ses dalgalarını harekete dönüştüren termoakustik denilen teknolojiyi kullanıyor. Evet, bu teknoloji ‘ses’le çalışıyor. Nirvana’nın teknolojisi Xerox PARC’ın geliştirdiği ve NASA’nın Glenn Research Center’ı tarafından yeniden ele alınan ve ‘Power Stick’ olarak adlandırılan teknolojiye dayanıyor.


Faturalara darbe

Şirketin CEO’su Lambertus Hesselink, “Gazı enerji kaynağı olarak kullanıyoruz, ama geleneksel bir motor değiliz. Termoakustik Power Stick, hareket eden bir mekanik parçaya sahip değil. Yeni ve patentli bir sistem yapısı var. Şu anda genişletilmiş test sürecindeyiz. Power Stick’in boyu 32 inç’ten uzun ve çapı ise 10 inç. Mutfağa konulabilecek ideal ağırlığa sahip” diye konuştu.

Power Stick ya da Nirvana firmasının kısaltmasıyla TAPS’in ana özellikleri ise şöyle. Toplamda yüzde 90 sistem verimliliğiyle 1-4 kilovat saat arasında elektrik enerjisi ve 15-30 kilovat saat termal enerji üretiyor. Nirvana Energy’nin Başkanı James Gibbons ise, “Devamlı çalışabilen Power Stick, kullanıcıların kendi elektriğini üretmesini sağlayarak enerji faturalarını azaltıyor. Evdeki sıcak su ve ısınma için yeterli ısı sağlıyor” dedi.


Bizim mucit 2010’da yaptı!

Ses dalgasından enerji üretme girişimleri Türkiye’de de var. Üç yıl önce Kahramanmaraşlı lise öğrencisi Muhammed Enes Gebel, ses dalgalarından elektrik üretti.

Bakır kullanılarak yapılan 8 kilo ağırlığındaki cihaz, insan kulağına benzerliğiyle dikkat çekti. Enerji konusundaki çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Gebel, şu bilgileri verdi: “İnsanlara basit gelen günlük konuşmalardan çıkartılan sesin barındırdığı enerji, bir oda dolusu taneciğin titreşmesine yetecek kadar enerji barındırıyor. Amacım ses dalgalarının barındırdığı bu enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine dönüşmesini sağlamak. Ses, insan kulağında basınç oluşturuyor ve yüksek ses de etrafımızdaki nesnelerin gözle görülür bir şekilde titreşmesi ile enerji barındırıyor.”


Hanife Baş/Milliyet Gazetesi


Geri Dön