29 / 04 / 2024

Seul Incheon dünyanın en iyi havalimanı seçildi

Seul Incheon dünyanın en iyi havalimanı seçildi

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), 2009 yılında dünyanın en iyi havalimanı olarak yine Seul Incheon'u seçti



Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), 2009 yılında dünyanın en iyi havalimanı olarak yine Seul Incheon'u seçti. Beş dönemdir en iyi seçilen Seul Incheon'un ardından ikinci sırayı Singapur Changi, üçüncü sırayı ise Hong Kong aldı. Pekin ve Hindistan Haydarabat Rajiv Gandi uluslararası havalimanları ise dördüncü ve beşinci sıraya yükseldi.

Merkezi Cenevre'de bulunan ve dünyada 1633 havalimanını işleten 575 şirketin üye olduğu ACI, değerlendirmesini 118 havalimanında yolculara sorduğu sorularla yaptı, ödüller, havalimanının ambiyansı, terminalin temizliği, bekleme alanlarının rahatlığı, tuvaletlerin uygunluğu ve temizliği, havalimanı personelinin yardımseverliği ve kibarlığı, özel yolcu salonları (first/business loungelar), uçuşlar arası bağlantı yapma kolaylığı, pasaport kontrolünden geçiş deneyimi ve alışveriş tesislerinin kalitesi gibi unsurlar göz önüne alınarak verildi.

ACI, küresel sıralama dışında da bölgelere ve trafik büyüklüklerine göre de havalimanlarını değerlendirdi. Güney Afrika George Havaalanı (Afrika), Güney Kore Seul Incheon (Asya-Pasifik), Keflavik İzlanda (Avrupa), Cancun Meksika (Latin Amerika), Tel Aviv İsrail (Orta Doğu) ve Austin ABD (Kuzey Amerika) bölgelerinin en iyi havalimanları oldu.

Trafik büyüklüğüne göre ise, 5 milyonun altında Halifaks (Kanada), 5-15 milyon arasında Haydarabat (Hindistan), 15-25 milyon arasında Baltimore Washington (ABD), 25-40 milyon arasında Seul Incheon (Güney Kore), 40 milyonun üzerinde ise Hong Kong (Çin) ilk sırayı aldı.

En Çok Gelişen Havalimanı kategorisinde Kahire (Afrika), Yeni Delhi (Asya-Pasifik), Cancun (Latin Amerika), Ponta Delgado (Avrupa), Abu Dabi (Orta Doğu) ve Cleveland (Kuzey Amerika) ödüle layık görüldü.

2009 dünyanın en iyi havalimanları
1) Seul Incheon
2) Singapur
3) Hong Kong
4) Pekin
5) Haydarabat

2009 en çok gelişen havalimanları
1) Kahire - Afrika
2) Yeni Delhi - Asya Pasifik
3) Ponta Delgado - Avrupa
4) Cancun - Latin Amerika
5) Abu Dabi - Orta Doğu
6) Cleveland - Kuzey Amerika
Güntaş Şimşek/Habertürk


Geri Dön