06 / 05 / 2024

Seyhan'daki tekel arsasının imar değişikliği iptal edildi!

Seyhan'daki tekel arsasının imar değişikliği iptal edildi!

Tekel arsası konusu için olağanüstü toplanan Seyhan Belediye Meclisi, arsa sahibine 16 milyonluk rant sağlayacak karardan döndü.



Adana'da DOP kesintisi yapılmadığı için sahibine 16 milyonluk rant sağlayacak 52 dönümlük Tekel arsasının AVM yapılmasına karar veren Seyhan Belediye Meclisi, kamuoyu baskısından bunalınca olağanüstü toplanDı. Zeydan Karalar başkanlığında toplanan Seyhan Belediye Meclisi, Tekel arsasını AVM'ye dönüştüren imar değişikliğini iptal etti. Yapılan 5 itirazdan birinin CHP'li Ercan Çetin'e ait olması dikkat çekti. Çünkü Çetin, önceki oylamada deği ısrarla imar değişikliğini savunmuştu. 


İTİRAZLAR GÖRÜŞÜLDÜ 

Olağanüstü toplantıda CHP'li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Ercan Çetin, Marsa Yağ Sanayi Ticaret A.Ş., Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası  Adana  Şubesi adına Yaşar Tanrıverdi, Murat Çelik ve Hasan Yalçın'ın yaptığı itirazlara ilişkin ilgili komisyonların kararı görüşüldü. Tanrıverdi ve Çelik'in itirazını reddeden komisyonlar, Yalçın tarafından yapılan itirazın sosyal ve teknik altyapı alanlarının yetersiz olduğu kısmını kabul ederken diğer hususların reddine karar verdi. 


ÇETİN'İN İTİRAZINA ONAY 

Marsa Yağ Sanayi Ve Ticaret A.Ş tarafından yapılan itirazın, "Kendilerinden muvafakat alınmaması gerekçesiyle ve plandaki fiili durumun dikkate alınmaması" kısmını kısmen kabul eden ilgili komisyonlar diğer itiraz maddelerini ise reddetti. CHP'li Ercan Çetin'in "Talep sahibinin 4 adet taahhütnamelerindeki edinimlerini yerine getirmediği" yönündeki itirazı kabul eden komisyon, Seyhan Belediye Meclisi'nin 08.05.2015 tarih ve 68 sayılı kararın iptalini teklif etti. 


DEĞİŞİKLİĞİ SAVUNMUŞTU 

Olağanüstü toplantıya katılan meclis üyeleri, oy birliğiyle Tekel arsasını AVM'ye dönüştüren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğini iptal etti. Başkanı olduğu komisyondan geçerek mecliste kabul edilen karara itiraz eden Ercan Çetin, kamuoyunda oluşan tepkiler karşısında Temmuz ayındaki toplantıda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri sürerek, "Başkanımızın ve meclis üyelerimizin bu konuda bir hatası yoktur. Varsa hata, tüm sorumluluk benimdir" demişti. 


BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Seyhan Belediye Meclisi, kamuoyunda "İmar kıyağı" olarak yorumlanan bir kararla Sabancı ailesine yakınlığı ile bilinen Kazım Köseoğlu'na ait 52 dönümlük Tekel arazisine AVM yapılmasının yolunu açtı. İmarda resmi kurum alanı olarak gösterilen arazi, yüksek yoğunluklu Merkezi İş Alanı'na (MİA) dönüştürüldü. Yüzde 40'lık Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) için AVM yapılacak yerden yüzde 6'lık bölüm gösterilirken, geriye kalan bölüm olarak Emekspor'un kullandığı Emek Mahallesi'ndeki SGK'ya ait futbol sahası gösterildi. Arsa sahibine 16 milyon liralık bir rant sağlayan DOP kesintisinin yapılmamasına itirazlar başladı. Sonuçta olağanüstü toplanan Seyhan Belediye Meclisi, imar değişikliğini iptal etti. 


Sabah Güney



Geri Dön