27 / 04 / 2024

Seyrantepe'de hafriyat alanına tehlikeli atık atıldığı iddiası!

Seyrantepe'de hafriyat alanına tehlikeli atık atıldığı iddiası!

Ahmet Ayyıldız, Seyrantepe'de hafriyat alanına tehlikeli atık atıldığı iddiasına ilişkin, kazı çalışmalarına başladıklarını, şu ana kadar moloz dışında herhangi bir şey çıkmadığını belirterek, zeminin altına kadar bile inebileceklerini söyledi...




Seyrantepe'de OYAK sitelerinin önündeki hafriyat alanına "tehlikeli atık" atıldığına ilişkin iddialar üzerine bölgede incelemelerde bulunan Ayyıldız, basın mensuplarının sorularını cevapladı.


Konuya ilişkin haberleri ve yazıları ihbar olarak değerlendirdiklerini belirten Ayyıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak dökümlerle ilgili işlem yaptığını anlattı.


Savcılıktan izin aldıklarını ve alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ile 3 gündür çalıştıklarını belirten Ayyıldız, "Burada herhangi bir katı atık var mı? Onun tespitini yapıyoruz. Eğer öyle bir durum varsa tedbirleri alacağız" dedi. 


Ayyıldız, hafriyat alanında şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumla veya bulguyla karşılaşmadıklarını ifade ederek, "Herhangi bir tehlikeli atık var mı, yok mu? Zemine kadar çalışmalarımızı, kazılarımızı yapacağız Çıkan atık olduğu takdirde laboratuvarlarımızda bunu kontrol edip ne olduğunu tespit edeceğiz" diye konuştu.


Bir basın mensubunun "Atığın tabii zeminin altında kaldığı iddiası var" sorusu üzerine Ayyıldız, şöyle devam etti:


"Bunların hepsi iddia. Zemin gördüğünüz gibi burada. Biz de alıyoruz. Biz kazıları yapacağız. Daha sonra değerlendirme yapacağız, arkadaşlarla rapor tutacağız, büyükşehir ile beraber. Daha aşağıda bir şeyler varsa onu da sondajla falan çözmeye çalışırız. Hafriyatı alıp başka yere koymak da kolay değil ama biz bunun tespitini kısa sürede yapacağız. Ama iddialar bitmez. Orayı da aldıktan sonra 'bu kazıkların da altında' derse ne yapacağız? Kimsenin elinde bir belge yok. Bunu söyleyen insanın bize belge getirmesi lazım. Bana bir şey göstersinler. Var mı? Herkes bir şey söylüyor. Bakın biz söylentiler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bana somut belge göstermeleri lazım. Varsa elde belge getirin o noktaya eğilelim. Mesela 'şu noktada şu var' deyin. Biz o noktaya eğiliriz, hiç önemli değil. Vatandaşımızın, insanımızın sağlığı önemli. Zaten bunu kaçak yapmışlar belirli cezalar uygulanmış. Bunları tespit edeceğiz tabii ki. Şu an siz de görüyorsunuz hepsi moloz. Herhangi bir katı atık falan çıkmadı."


- "Zeminin altına inebileceğimiz kadar da ineriz"


Ayyıldız, bir gazetecinin "Helikopter pisti ve bacadan bahsediliyor iddialarda" şeklindeki sözü üzerine, bu iddiaların sonu olamayacağını, basın mensuplarının da olay yerinde olduğunu ancak ortada herhangi bir baca bulunmadığını, bunu basın mensuplarının da görebileceğini kaydetti.


"Burada bana helikopter pisti gösterin. Siz gösterin ki biz de onun üzerine konuşalım. Biz iddiaları da araştırıyoruz. Zeminin altına inebileceğimiz kadar da ineriz" ifadelerini kullanan Ayyıldız, böylece atık olup olmadığının tespit edilebileceğini söyledi.


Bir yetkilinin "hafriyat alanının bir kısmında ana kayaya kadar inildiğini ve herhangi bir katı atığa rastlanılmadığını" söylemesi üzerine Ayyıldız, basın mensuplarının buraları da görüntüleyebileceğini aktardı.


Ayyıldız, çalışmalarını, basın mensuplarının önünde yaptıklarını, onlardan hiç bir şeyi saklamadıklarını, çalışmalar boyunca görüntü alabileceğini vurgulayarak, daha önce bu yönde herhangi bir şikayet almadıklarını ifade etti.


- "Siz de takip edin, bırakmayın, bekleyin"


Bu alanda hafriyat dökümünün neden yapıldığını ve arsanın kime ait olduğunun değerlendirildiğini dile getiren Ayyıldız, daha önce bu konuda şikayet almadıklarını bildirdi.


İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Ayyıldız, şunları söyledi:


"Ama bu konuda yazılar yazılıyor, ismimiz yazılıyor. 'İdareler birbirine top atıyor' deniliyor. Bizim attığımız top yok. Bakın geldik, müdahale ettik. Bunu gizli değil, sizinle yapıyoruz. Herşeye açığız. Arkadan iddialarla olmaz. Evrakları getirin. Varsa elinde birşey olan getirsin. 'Ben köşeden, kenardan yazdım'... Olmaz böyle. Burada isimler geçiyor, zan altında bırakılıyor. Bunlar hoş değil.  Sahiden bu doğruysa bu duyarlılığa teşekkür ederiz. Vatandaşlarımızın burada mağdur olmaması, çevreye zarar verilmemesi, ilerde telafisi olmayan şeylere neden olmaması bizim için çok önemli. Elbette biz de duyarlıyız, müdahale edeceğiz. Siz de takip edin, bırakmayın, bekleyin."


AA


Geri Dön