20 / 11 / 2024

Seyrantepe'de temel atıldı

Seyrantepe'de temel atıldı

Galatasaray Kulübü'nde çalışmaları yıllardır süren Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin temel atma töreni, büyük bir katılımla yapıldı.






Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Erentalu-Alke firması tarafından, Aslantepe mevkisinde yapılacak ve 24 ayda tamamlanacak tesisin temel atma törenine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki,  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Affan Keçeci, genel sekreter Lütfi Arıboğan, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ile Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, camiadan çok sayıda kişi ve davetliler katıldı.


Toplam 52 bin seyirci kapasiteli stada sahip olacak kompleksin temel atımı için hazırlanan butonlara, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile diğer davetliler birlikte basarken, havai fişekler atıldı, sarı ve kırmızı balonlar gökyüzüne bırakıldı.


Mimar Sinan'dan bu yana bir inşaat geleneği olarak kabul edildiği belirtilen, içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve devlet yöneticilerinin adlarının bulunduğu liste, Galatasaray flamasına sarılı olarak, "Tarih tüpü" adı verilen tüpün içine konuldu ve inşaatın temeline atılacak ilk harca konulmak üzere Erentalu Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Eren Talu'ya teslim edildi.


TOKİ tarafından düzenlenen temel atma töreni, 500 davetli ile sınırlı tutulurken, hava koşulları nedeniyle tören alanında çadır hazırlandı ve tören bu bölümde gerçekleştirildi.


Bu arada, törenin yapıldığı podyumun arkasında ise "İstanbul'a Avrupalı stadyum" yazısının bulunduğu görüldü.


Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Galatasaray Kulübü için Seyrantepe'de yaptıracağı "Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi"nin temel atma töreninde konuşan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu güzel stat, 52 bin kişilik


kapasitesiyle İstanbulumuz'a büyük güzellikler katacaktır. İstanbul, sportif tesisler açısından zenginleşecektir" dedi.


Başesgioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu törende olmayı istediğini belirterek, "Bu projeye önderlik eden Sayın Başbakanımız bizimle birlikte olmayı çok arzu etti, ama bütçe görüşmeleri nedeniyle buna imkan bulamadı. İnşallah açılışında Sayın Başbakanımızla birlikte olacağız. Bu süreçte Başbakanımızın himayesi ve önderliği kesintiye uğramaksızın devam edecektir. Başbakanımızın hayırlı olsun dileklerini iletmek istiyorum" diye konuştu.


Bu stadın, ileride talip olunacak uluslararası organizasyonlar için de önemli bir referans olacağını vurgulayan Başesgioğlu, şöyle devam etti: "Biz sadece futbolda değil, voleybol ve basketbol gibi sporlarda da önemli şampiyonalara ev sahipliği yapmaya hazırız. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru giderken, inşallah 2020 Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmak gibi büyük bir iddiamız var ve buna şimdiden hazırlanıyoruz."


-"MARKA OLMAK BİRÇOK FAKTÖRE BAĞLI"-


Galatasaray Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen'in, "İngilizler gibi toplu oynamalı, bir isme ve renge sahip olmalıyız" dediğini hatırlatan Başesgioğlu, şunları söyledi:


"Aslında rahmetli Ali Sami Yen bir markayı tarif ediyor. Evet, bugün Galatasaray bir markadır. Türk spor tarihinde ilkleri ve enleri en çok olan kulübümüzdür. Devlet üstün madalyası verilmiş, UEFA şampiyonluğu kazanmıştır. Galatasaray gibi, ülkemizde marka olan takımlarımız var. Ancak bu marka oluşumuzu küresel rekabette devam ettirmemiz lazım.


Türkiye sınırları içindeki marka potansiyeli artık bize yetmiyor. Spor hem bir iş hem de oyundur. İstatistikler dünyadaki spor pazarının 100 milyar doları geçtiğini göstermektedir. Sadece Pekin Olimpiyatlarının ölçülebilen parasal değeri 10 milyar dolardır. Bilhassa İngiliz takımlarının yıllık geliri 1.5 milyar dolara ulaşmış, toplam taraftar sayısı 100 milyona ulaşmış takımlar var. Biz eğer küresel rekabette yarışacaksak, markamızın da küresel dinamiklerle örtüşmesi gerekiyor.


Marka olmak birçok faktöre bağlı. Kurumsal yapınızla, bünyenizdeki yıldız futbolcularla, teknik adamlarınızla ve tesislerinizle... İşte bugün marka olmanın önemli unsurlarından birini, 52 bin kapasiteli Türkiye'nin çok güzide bir tesisine sahip olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."


-"AKILCI BİR PROJE"-


Başesgioğlu, bu projenin çok akılcı olduğunu ifade ederek, "Akılcı bir proje. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) teşkilatına ait, yani devlete ait olan bir stadyum, Toplu Konut İdaremize devrediliyor, takas ediliyor, bunun karşılığında GSGM'ye, neticesinde Galatasaray'a devrolacak 52 bin kişilik stada, GSGM sahip olacak. Ayrıca 142 trilyon lira civarında bir gelir de zaman içinde devlete, daha doğrusu Türk sporunun hizmetine verilecek. Bu akılcı projeyi yönetenleri, yönlendirenleri yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu.


Türkiye'nin spor konusunda büyük adımlar attığını kaydeden Başesgioğlu, "İstanbul başta olmak üzere Türkiye bir spor ülkesi oluyor. Kayseri'de, Antalya'da başarılı örnekleri var, Konya'da olacak, Bursa'da olacak.


Rahmetli Özal ile başlayan tesisleşme çığ gibi büyüyor. Bu da sporumuza ve kulüplerimize yansıyor" dedi.


-"KULÜPLERİMİZİ DERNEKLER YASASI İLE YÖNETMEK MÜMKÜN DEĞİL"-


Devlet Bakanı Başesgioğlu, bütün bunlarla beraber sorunların da bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kulüplerin mali probleminden, spora emek veren sporcularımızın sosyal güvenliklerine kadar önemli konularımız var. 2008 yılına bunlarla birlikte başlayacağız. Bunun ilk adımı Futbol Federasyonu'nun kuruluş ve


görevlerine ilişkin kanundur. Bu kanunla diyoruz ki (Ey futbol ailesi, özerklik adına önünüzde ne engel varsa bunları kaldırdık, buyurun adil bir şekilde, objektif bir şekilde Türk futbolunu yönetin ve Türk futbolunu çıkabileceği en yüksek noktaya birlikte çıkarın). Bakanlığın bütün denetim adına olan yetkilerini kaldırarak size bu özerkliği sağlamış oluyoruz.


İkinci adımı kulüpler yasası ile birlikte atacağız. Artık kulüplerimizi dernekler yasası ile yönetmek mümkün değil. Mutlaka kulüplerimize güç verecek, kurumsallaştıracak bir kulüpler yasasını çıkarmamız lazım. Sponsorluk yasası önemli. Bunun dışında diğer önemli yasalarımız var. Bunları birlikte tartışıp Türkiye'de sporun gelişmesine katkıda bulunacağız.


Bu projeye en başından itibaren katkı veren bütün belediye başkanlarımızı, sayın valimizi, Galatasaray Kulübü Başkanı ve yönetimini, ilgili bakan arkadaşlarımı, GSGM'yi kutluyorum."


Geri Dön