25 / 12 / 2024

Seyrantepe'nin yüzde 70'i bitti, ekimde açılış garanti!

Seyrantepe'nin yüzde 70'i bitti, ekimde açılış garanti!

Süleyman Varlıbaş, 'GS taraftarının dualarıyla proje sorunsuz ilerliyor, her işimiz rast gidiyor' dedi



Galatasaray'ın yeni stadını inşa eden Varyap'ın patronu Süleyman Varlıbaş, 'GS taraftarının dualarıyla proje sorunsuz ilerliyor, her işimiz rast gidiyor. Bir ay içinde çatı takılıyor, stat iyice ortaya çıkacak' dedi. Varlıbaş, Abu Dabi ve Türkmenistan'dan stadyum teklifleri aldıklarını söyledi.

Bu aralar sahalarda ve medyada Galatasaray rüzgârı esiyor. 70 milyon liralık krediyle iki şirketini birleştirip sırtındaki yükten kurtulmayı hesaplayan Cim Bom, çok beklediği stadına da ekim ayında kavuşuyor. Müjdeli haber stadın inşaatını sürdüren Varyap şirketinin patronu Süleyman Varlıbaş'dan geldi: `Seyrantepe stadyum projesi tam gaz ilerliyor.'

Yüzde 24'ten 70'e ulaştılar
En geç bir ay içinde çatısının montajıyla stadyumun silüetinin tamamen ortaya çıkacağı müjdesini veren Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş. "En büyük destekçimiz Galatasaray taraftarı. Galatasaraylılar'ın duasıyla proje inşaat çalışmaları sorunsuz ilerliyor, her işimiz rast gidiyor. Onların duası diğer işlerimizin de rast gitmesine neden oluyor" dedi.

Varlıbaş, stadı devraldıklarında TOKİ'nin verdiği rakama göre stadın yüzde 24'ünün tamamlandığını, şu anda yüzde 70'e ulaştıklarını söyledi. Varlıbaş, "Zaten yolu oradan geçenler inşaatın hızına şaşırıyor. Allah bir aksilik yaşatmazsa planlanan süremizin bile öncesinde stadı teslim edeceğiz. Ama ekim ayında açılış yapılır" dedi.

`Trabzonsporlu kızmadı'
Daha önce Trabzonspor yönetiminde de bulunan Süleyman Varlıbaş, `Trabzonspor taraftarları, Galatasaray'ın stadyumunu sizin yapmanıza tepki gösteriyor mu' sorusuna şu yanıtı verdi: "Hiç olumsuz bir tepki yok. Projeyi çok beğeniyorlar. Hatta bize de onun kadar iyi bir stadyum yapın, diyorlar."

800'ü sahada 1500 kişi çalışıyor
Türkiye'nin en büyük yeşil bina konseptine sahip bu konuda iki tane uluslararası ödül sahibi Ataşehir'deki Meridian projesi ve Avrupa'nın en büyüğü olacak İstanbul Adliye Sarayı'nın inşasını da yürüten Varyap, Seyrantepe projesini ekim ayına yetiştirmeyi planlıyor. Varlıbaş, 800'ü sahada 1500 kişinin normalin üç katı hızla inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

İşçilerin özverisi yürek sızlatıyor
Süleyman Varlıbaş, "Bir kişinin üç günde yapacağı işi, üç kişi ile bir günde tamamlıyoruz. Normalde üç yılda tamamlanacak projeyi biz bir yıla sığdırıyoruz. Statların inşa süresi aslında üç yıldır. Örneğin beton dökülürken 24 saatte çalışılıyor. Alt yüklenici firmaların yaptığı işler getirilip Seyrantepe'de monte ediliyor" dedi.
İşçilerin büyük bir özveri ve gayretle çalıştığına değinen Süleyman Varlıbaş, şunları söyledi: "Her türlü uluslararası inşaat normlarına riayet eden bir firmayız. İşçi güvenliği olmazsa olmazımız. Fakat inşaat zor iş. Yüksek risk altında çalışan işçilerin özverisini gördükçe yüreğim sızlıyor. Soğuk havalarda dışarıda ekmek mücadelesi veriyorlar. Onların her hakkını gözetiyoruz. Ama cidden yüreğim parçalanıyor."

`TOKİ'de paramız kalmaz'
TOKİ bir kamu krumu olduğu için Seyrantepe projesine bir devlet işi olarak baktıklarını vurgulayan Varlıbaş, alacakları paranın ikinci planda olduğunu, bunun bir prestij projesi şeklinde gördüklerini söyledi. Varlıbaş, "Buradan zarar etmeden çıkacağımızı düşünüyoruz. Sonuçta biz taahhüt ettiğimiz işi yapıyoruz. Para ikinci planda. Zaten arkasında devlet var. Bundan sonraki stadyum projelerinden para kazanacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.

`Başka statlar da yaparız'
Avrupa'da bile eşi benzeri olmayan bir proje yürüttüklerini belirten Varlıbaş, bu projeyle çok dikkat çektiklerini söyledi. Varlıbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem Türkiye'den hem de yurtdışından stat inşaatı için teklif alıyoruz. Bu proje gerçekten başka projelerin önünü açacak. Abu Dabi ve Türkmenistan'dan teklifler aldık. Bunları da değerlendireceğiz. Zaten bizim hedefimiz 2011 yılında yurtdışında da projeler yapmaktı. Stadyum projeleri bu bakım bizim için iyi bir alternatif olacak. Çünkü bu şu anda dünyada yapılan en ileri stadyum. Herkes her zaman en yeniyi, en son teknolojiyi konuşur. Şimdi herkesin gözü bu stadyumda. Futbol dünyasında bu bir referans noktası olacak."

Açılır-kapanır tavanın işletme maliyeti yüksek
Başlangıç projesinde stadın tavanının açılır-kapanır özelliğe sahip olduğunu, fakat daha sonra `tavanın yapılmayacağı' gibi haberlerle `neyin yapılmayacağının' tam anlaşılamadığını belirten Süleyman Varlıbaş tavan konusuna şöyle açıklık getirdi:

"Bizim devraldığımız anlaşmada açılır-kapanır tavan uygulaması yok. Dolayısıyla yapmayacağız. Kulüp isterse daha sonra bu tavanı yaptırabilir, proje buna uygun. Fakat yapılmama nedeni çok mantıklı. Dünyada da bu tür tavanlar, işletme maliyetinin yüksek olması ve çimlere zarar vermesi nedeniyle tercih edilmiyor. Bin tonun üzerindeki ağırlığa sahip tavan kulüpler için ağır bir yük. Bunun hem yapımı hem de kullanılması büyük maliyetler de getiriyor. Futbolun doğası da zaten açık havada, iklim şartları ne ise onda oynanması."

Cim Bom burada kaybetmez
Projeyi devraldıktan sonra bazı düzeltme ve iyileştirmeler yaptıklarını belirten Varyap Genel Müdürü Erdinç Varlıbaş da, "Öncelikle tribünleri çok dik yaptık. Böylece taraftar sahaya çok fazla hakim olacak. Cim Bom'un burada maç kaybetmesi çok zor görünüyor. Biz bu projeyi devraldıktan sonra dünyada önde gelen bütün stadları gezdik. Bu hepsinden daha üstün bir stadyum. Ne Kayseri'deki Kadir Has Stadyumu ile kıyaslanır ne de ne de Atatürk Olimpiyat ile bu bambaşka bir stad daha iyisini biz göremedik. Taraftarın beklediğine değecek" diye konuştu.

Meridian 2011'de açılıyor
Varyap'ın proje portföyünün 2 milyar TL'ye ulaştığını bu yıl yüzde 20 büyüme hedeflediklerini belirten Varyap 35'inci yılını kutluyor. 2010'da pek çok projenin açılışını yapacaklarını belirten Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş şunları söyledi:

"Mayısta Trabzon'da alışveriş merkezi, 29 Ekim'de Galatasaray'ın stadyumunu ve aralıkta da İstanbul Adliye Sarayı'nı açarak 35'inci yılımızı taçlandıracağız. Bir milyon metrekareyi aşan devam eden projeler arasında Ankara'daki Danıştay binası, Tekirdağ cezaevi gibi yapılar da bulunuyor. Çifte ödüllü Varyap Meridian'ı 2011'de, Batı Ataşehir Kültür&Yaşam Merkezi'ni ise 2012 yılında tamamlamayı planlıyor.

Adliye Sarayı aralıkta
Bu arada Çağlayan Adliye Sarayı, Avrupa'nın en büyük adliye sarayı ve günde günde 10 bin kişinin girip çıkabileceği bir kapasiteye sahip. Gayrimenkuldeki tecrübelerimizi bundan sonra başka alanlara da taşımak niyetindeyiz. Ataşehir'deki Meridian'in içinde zaten bir otel vardı. Afyon ve Bodrum'da da otel projelerimiz var. Ayrıca enerji sektörüne de giriyoruz. Rüzgâr enerjisinde iki lisans başvurumuz var. Jeotermal ve HES'te de 2011'de atılımlarımız olacak."

Varyap GYO kuruluyor
Varyap Genel Müdürü Erdinç Varlıbaş da, gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma çalışmalarının olduğunu belirtip, "GYO kurma çalışmalarını 2010 yılında tamamlayacağız ve piyasa şartalarına göre hareket ederek, takip eden yıllarda halka açılıma planımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

Varyap'a gelen uluslararası teklifleri de değerlendirdiklerini belirten Varlıbaş, "Varyap olarak uluslararası piyasalarda olmayı hedefliyoruz. Özellikle mütahitlik alanında Katar, BAE, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Rusya'dan gelen teklifler var ve bu teklifleri değerlendiriyoruz. Varyap Holding olarak 2010 yılı itibarıyla bu ülkelerde aktif olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

`Karadeniz'i HES ile bozmam'
2010 yılı içinde enerji sektöründe de faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Varlıbaş Holding olarak; rüzgâr, su, güneş ve termal enerji ile değişik bölgelerde enerji sektörüne yatırım yapmayı planlıyoruz. Buna ek olarak, ilgi alanımıza giren özelleştirmelere katılmak da Varlıbaş Holding'in hedefleri arasında yer alıyor.

Trabzonlu olduğunu için Karadeniz'de HES yapmak için pek çok işbirliği teklifi aldıklarını söyleyen Süleyman Varlıbaş "Karadeniz'de hiçbir enerji projesine girmem çünkü o bölgenin doğasının tahrip olasını istemem. Bölgedeki çevremden yararlanmak için benimle işbirliği yapmak isteyenler var. Ama ben Karadeniz'in doğasına vurgunum. Benim babam yurtdışındayken Karadeniz doğasını gösteren bir videoyu sabahtan akşama kadar izlerdi. Oraya âşık. Asla oranın doğasına zarar verecek bir işe girmeyiz. Hele de Meridian gibi çevreci bir konut projesinden sonra" dedi.
Radikal/Çağrı Bilgin


Geri Dön