06 / 05 / 2024

SGK duyurdu: Çift maaş alma imkanı

SGK duyurdu: Çift maaş alma imkanı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceği yönünde bir açıklama yaptı. İşte konunun tüm detaylar...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı. Bu açıklama, çok sayıda vatandaşı ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme taşıdı.

Oda TV'de yer alan habere göre; Eski Van Milletvekili M.K.'nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu ve yaşamını yitiren emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sordu. E.N. ayrıca, babasının emekli maaşını almaya başlaması durumunda ölen kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği ve diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşın kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi istedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP  Adana  Milletvekili Sunay Karamık, bu geniş kitleyi ilgilendiren başvuruyu işleme koyarak SGK'dan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini talep etti. SGK'nın verdiği yanıt yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu'nun "Dul ve Yetim Aylıkları" hükümlerine ilişkin uygulamayı açıkladı.

SGK açıklamasında, ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50'si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75'i, çocuklarla ana veya babanın her biri için de yüzde 25'i oranında bağlandığını aktardı. Ayrıca, ölen emeklinin aylığından, ölenin iki çocuğunun bulunması durumunda, toplam aylığın yüzde 80'i olarak paylaştırıldığını belirtti.

SGK'nın açıklamasına göre, eşi ölen kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş almasına engel bir hüküm bulunmadığı belirtilirken, söz konusu kişilerin “4-a veya 4/b” kapsamındaki çalışmalarının yada bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına engel olmayacağı açıkça kaydedildi.

Ayrıca açıklamada  evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanacağına da vurgu yapıldı ve "kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için evli olmama şartı aranmakta olup, emeklinin vefat tarihinde evli olması nedeniyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları veya boşanmaları halinde aylığa hak kazanabilmekteler" denildi.

Kandilli Rasathanesi ve AFAD duyurdu: Düzce'de korkutan deprem! Büyüklüğü...

EYT'lilerden yeni talep: '2000 sonrası emekli olanlar için de çıkarılsın'

İslam Memiş'ten altın fiyatlarında yeni rekor tahmini: Bu kez hem tarih verdi, hem rekoru açıkladı

Antalya turizminde iki rekor birden kırıldı!


Geri Dön