19 / 07 / 2024

SGK’dan çalışanları ilgilendiren büyük atak! Her şey daha şeffaf olacak! İşte detaylar!

SGK’dan çalışanları ilgilendiren büyük atak! Her şey daha şeffaf olacak! İşte detaylar!

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı kapsamında SGK için yeni bir karar çıktı. Bu karar tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. İşte detaylar!




Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı’nda yer alan karara göre özel sektör çalışanları için bu programda çok önemli bir detay ortaya çıktı. Yıllık programda Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından ücreti azalan çalışan vatandaşlara uyarı mesajı gönderileceği belirtildi.

Yıllık programın 268’inci maddesinde bulunan karara göre, ülke genelinde kayıtlı istihdamın ne kadar önemli olduğu konusuna taraflara sosyal güvenlik hak ve yükümlülüklerine dair bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılacağı duyuruldu.

“Özel sektörde çalışan sigortalıların prime esas kazancının bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalması halinde bilgilendirme amaçlı kısa mesaj gönderilecektir” denilen programda, “Yapılan analizler sonucunda kalifiye meslek mensuplarını işe alan ve kayıt dışı istihdam ile eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduğu tahmin edilen işverenlere de yönelik bilgilendirme mektupları gönderilecektir” ifadeleri kullanıldı.

GELİR HESAPLAMASI YAPILMAYA BAŞLANDI!

Diğer yandan; asgari ücret, memur zammı gündeme konuşulurken de milyonlarca kişi Ocak 2023’te alacağı zamlı maaş hesaplamalarına girişti. Enflasyon rakamları yükselmeyi sürdürürken, milyonlarca vatandaş yeni zamlarla birlikte gelirinin ne kadar olacağını bilmek istiyor.

Emekli ve memurlar dışında yaklaşık sekiz milyon asgari ücretli çalışanı doğrudan ilgilendiren ama tüm çalışanların maaşlarını etkileyecek olan yeni asgari ücret Aralık ayı itibariyle netleşmiş olacak. Yeni asgari ücret zammına dair de Tespit Komisyonu Kasım ayında bir araya gelecek.

Asgari ücretin 7 bin 500 ile 10 bin lira arasında bir rakam olacağına dair kesin kanılar var. Enflasyon rakamları ile şekillenen memurların maaşlarına da yüzde 40’ın üzerinde bir zam yapılması bekleniliyor. Türkiye’de asgari ücret ile çalışanlar için bir kanun bulunurken asgari ücretin üzerinde çalışanlar için bir kanun yer almıyor. Asgari ücretin üzerinde çalışanların zam artış oranları da tamamen sözleşmeye göre olacak. Eğer sözleşmenizde “personelin ücretinde yapılacak artış oranı asgari ücret artış oranından az olamaz” şeklinde bir düzenleme bulunuyorsa, özel sektör çalışanları için işverenler mutlaka İş Kanunu m.22 kapsamında prosedürü uygulamak zorunda kalacak.

Tarım destek ödemeleri ne zaman yapılacak? Tarımsal destek ödemeleri ne kadar?

Enflasyon en çok vatandaşı vurdu! Kaban ve mont fiyatları arşa çıkınca tek çözüm yolu bu oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön