24 / 12 / 2024

Side Belediye Başkanı Uçar hakkında ihaleye fesat karıştırma iddiası!

Side Belediye Başkanı Uçar hakkında ihaleye fesat karıştırma iddiası!

Side Belediye Başkanı Uçar yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki sahil yürüyüş yolunun yapımı ve antik Side köy meydanındaki yıkımların yapılıp projenin uygulanmasıyla ilgili ihaleler nedeniyle hakkında 54 yıl hapis istemiyle dava açıldığını belirtti...




Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar hakkında "Görevi kötüye kullanma" ve "İhaleye fesat karıştırma" suçlarını işlediği iddiasıyla 54 yıl hapis istemiyle dava açıldı.


Başkan Uçar, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki sahil yürüyüş yolunun yapımı, iki özel tasarım otobüsün alımı ve antik Side köy meydanındaki yıkımların yapılıp projenin uygulanmasıyla ilgili ihaleler nedeniyle hakkında 54 yıl hapis istemiyle dava açıldığını belirtti.


Yürüttüğü tüm projelerin ihale amacına uygun, hızlı şekilde tamamlandığının altını çizen Uçar, önemli bir turizm merkezi olan Side'de bu ihale yönteminin benimsenmemesi durumunda sezon sonuna kadar sahilde inşaat çalışmalarının devam etmesinin söz konusu olacağını vurguladı.


Bu durumun turizmde büyük maddi kayıp, kamu zararı, sansasyon, özellikle yurt dışından rezervasyon yaparak gelen turistler açısından reklamasyona (satılan malın istenilen kalitede olmaması nedeniyle ortaya çıkan durum) sebep olacağını anlatan Uçar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Diğer belediyelere emsal gösterilen projelere imza atmış bir belde belediyesi olarak, bize yapılan haksızlığı kamuoyuyla paylaşmak istedim. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Davaya konu ihaleler açılırken inşaatların turizm sezonuna kalmamasını ve en hızlı şekilde sonlandırılmasını hedefleyen Side Belediyesi tarafından bu amaçla İhale Kanunu'nun daha kısa bir itiraz süresiyle olağanüstü ve öngörülemeyen durumlarda ihale sürecinin hızlandırılabilmesine imkan sağlayan 21. maddesine başvuruldu. Türkiye'de birçok kurum ve kuruluş tarafından da kullanılan bu maddeden, Side'nin komşusu Ilıca, Evrenseki ve Çolaklı belediyeleri de faydalandı. İhalenin bitiminden hemen sonra, yaklaşık 3 yıl önce bu dört belediye hakkında yerel gazetede çıkan bir haber üzerine Manavgat Kaymakamlığı normal akışında soruşturma ve denetleme sürecini başlattı. Side, Ilıca, Evrenseki ve Çolaklı belediyelerinin 'görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla yürütülen süreçte konu, Manavgat Cumhuriyet Savcılığı'na taşındı. İlk etapta İhale Kanunu'nun 21. maddesini kullanan Ilıca ve Evrenseki belediyelerine Manavgat Kaymakamlığı tarafından dava açılmayıp, 'men-i muhakeme' kararı verildi. Aynı konuda Side ve Çolaklı belediyelerine ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan dava açılma izni verildi."


Manavgat savcısının, bu iki belediyenin ihale kanunun 21. maddesini kullanmasından ötürü "görevi kötüye kullanma" unsuru olup olmadığı konusunda görüş sorduğu Ankara'daki bilirkişilerin raporlarında, hem Çolaklı hem de Side belediyelerinin yaptıkları iş ve hizmetten dolayı suç unsuru oluşmadığı yönünde görüş bildirdiğini kaydeden Uçar, şöyle devam etti:


"Ancak Manavgat savcısı, raporlara rağmen bu kez Çolaklı Belediyesi için takipsizlik kararı verirken, Side Belediyesi içinse daha ağır bir suç olan 'İhaleye fesat karıştırma' suçundan dava açtı. Memurun Yargılanmasına Dair Kanun gereği, Manavgat Kaymakamından yalnızca 'görevi kötüye kullanma' konusunda yetki almasına, soruşturmayı yalnızca bu unsur üzerinden yapmasına ve sanık ifadelerini de yalnız bu çerçevede almasına rağmen savcı, Side Belediyesine 'İhaleye fesat karıştırma' suçundan da dava açarak yetkisini aşmış oldu.''


Öte yandan Uçar hakkındaki davanın Manavgat 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz aylarda başladığı, ikinci duruşmanın önümüzdeki günlerde görüleceği öğrenildi.



AA


Geri Dön