03 / 05 / 2024

Sidney Rasekh: Yeni İstanbul'da otomobil olmayacak!

Sidney Rasekh: Yeni İstanbul'da otomobil olmayacak!

Mimar Sidney Rasekh, İstanbul için yapılan planlamalar için son derece radikal önerilerde bulunduğunu, birçok kesimin görüşlerine rağmen Türk hükümetinin bu önerileri kabul ettiğini söyledi




Ege Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından dernek merkezinde organize edilen Kentsel Dönüşüm Konferansı’na mimar Sidney Rasekh'da katıldı. Rasekh, İzmir’i iki gün inceleme fırsatı bulduğunu belirterek, İstanbul ve İzmir’in farklı kentler olduğunu söyledi.


Rasekh, Yeni İstanbul planıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşmeler yaptığını belirterek şunları söyledi:


Başbakan Erdoğan, yeşil bir kent istiyor. Topbaş ise bir Osmanlı şehrinin tasarlanmasını istiyor. Topbaş’ın bu fikri şehir plancılarını şaşırttı. Osmanlı şehrinin ne demek olduğuna yönelik tartışmalar yapılıyor.


Rasekh sözlerine şöyle devam etti:


Tamamen farklı bir kent olacak. Yeni İstanbul’da otomobilleri istemiyoruz. Yeni İstanbul’da yeşili, sürdürülebilirliği, yenilenebilir enerjiyi teşvik ediyoruz. Deniz kıyısında yol olmayacak.



Rasekh, Kadir Topbaş'ın aslında yeni şehirle eski şehir arasındaki uyumdan bahsettiğini, yeni gelişmelerin mevcut yapıyla uyumlu olmasını istediğini bildiri. Rasekh sözlerine şöyle devam etti:


Ben öyle bir şehir tasarlamak istiyorum ki bu şehir bir Türk şehri olsun. Mahalle, çok önemli bir kelime. Yeni İstanbul mahallelerden oluşuyor, son derece farklı mahalleler. Yeni İstanbul mahalle konseptine göre yapılandırılmış olacak.


Rasekh, Maslak’ın, Türkiye için çok kötü bir örnek olduğunu, bir Türk kenti değil kötü bir Florida kopyası olduğunu, yeni İstanbul’da böyle bir plana yer olmayacağını anlattı.


Hürriyet



Geri Dön