20 / 05 / 2024

Otomobil almak isteyenlere müjde! Sıfır araçta fiyatları düşürecek büyük hamle!

Otomobil almak isteyenlere müjde! Sıfır araçta fiyatları düşürecek büyük hamle!

Çip krizi nedeniyle otomobil üretimi durma noktasına gelirken sıfır araç fiyatları da astronomik rakamlara yükseldi. Ancak hükümetin son hamlesi piyasaya rahat bir nefes aldıracak. Peki fiyatlar nasıl düşecek?



Elektrikli araçlar baharda Türkiye’de

Haberler.Com’daki habere göre Çinli otomobil şirketlerin ülkemize olan ilgisi sürekli artıyor. Çinli elektrikli otomobil üreticisi Chery, Türkiye pazarına üç farklı SUV modeliyle yeniden gireceğini açıklamıştı. İlk teslimatların bahar aylarında yapılacağı açıklandı.

4 bin otomobil gemi ile yola çıktı

Çin Başkonsolosluğu yaptığı açıklama ile 4 bine yakın otomobilin Şangay'dan Türkiye'nin Derince limanına doğru yola çıktığını duyurdu.

Bu arada ABD merkezli web sitesi Ars Technica’nın hazırladığı ve Financial Times'ta (FT) yayınlanan yeni bir rapora göre; Küresel yarı iletken endüstrisinde kesintilerin devam etmesini ve bu nedenle de otomotiv endüstrisinde tedarik zinciri kıtlıklarının 2023 yılı boyunca devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Otomobil almak isteyenlere müjde! Sıfır araçta fiyatları düşürecek büyük hamle!

Haberde yarı iletken şirketi Onsemi'nin Başkanı El-Khoury'nin "2023'ü değiştirmek için yapabileceğimiz bir şey yok. Talepleri karşılamak için 2023'te her ay, kapasite artıracağız" dediği ifade edildi.

Çip fabrikaları talebi karşılamak için tam gaz çalışıyor ancak sorunun hızlı bir şekilde çözülmeyeceği konusunda da sürekli uyarıda bulunuyorlar. Bazı analistler ise çip kıtlığının 2023'te ortalama 3 milyon daha az araç üretilmesiyle sonuçlanacağını söylüyor.

Çip krizini azaltmak için bazı yonga üreticilerinin kapasiteyi artırdıkları, yeni fabrikalar ve dökümhaneler kurdukları, ancak bunun yavaş işleyen bir süreç olduğu belirtildi.

Chıps ve Bilim yasası

ABD Başkanı Joe Biden'ın ağustos ayında imzaladığı yerli yarı iletken üretimin artırılmasına yönelik CHIPS ve Bilim Yasasının, otomobilden elektroniğe kadar birçok sektörde üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığını hafifletebileceği de belirtiliyor

Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin yanı sıra yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için 4 yıllığına yüzde 25'lik vergi indirimini içeriyor.


Geri Dön