28 / 04 / 2024

Sıfır otomobil alacaklar ve otomobilini yenilemeyi düşünenlerin dikkatine! Zamlar kapıda

Sıfır otomobil alacaklar ve otomobilini yenilemeyi düşünenlerin dikkatine! Zamlar kapıda

Görünen o ki sıfır otomobilde 'enerji' zammı yolda. Alınan bilgilere göre önümüzdeki aylarda fiyatlara yansıyacak.  Türkiye'de üretim yapan otomotiv devleri, elektrik ve doğal gaz zammının fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu ve zamlı fiyatları yansıtacaklarını belirtti



Ayrıca yetkililer ithal ve yerli araç arasındaki makasın daralmasından oldukça endişeli olduklarını açıkladı.
Son dönemde  kur ve enflasyon yüzünden yükselen fiyatlar yetmezmiş gibi şimdi de sıfır otomobiller için enerji zammı yolda göründü. Ülkemizde sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza yüzde 50 civarında zam gelmesi üreticiyi zor durumda bıraktığı ve zam yapmanın kaçınılmaz olduğu aşikar.

Otomobil sektörü yetkilileri, otomobil üretiminde 2021'de yüzde 5 olan enerji maliyetinin son zamlarla birlikte yüzde 15 seviyesine yükseldiğini açıkladı.Söz konusu  artışın bir-iki ay içerisinde fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirten yerli üreticiler, bunun ithal araçlar karşısındaki fiyat avantajına da olumsuz etki edeceğinden endişe ediyor. Bunun yanı sıra , yapılan zammın ihracatta da pay kaybettirecek kadar yüksek olduğu söylenenler arasında. Otomobil sektöründeki fiyat artışı ile ilgili görüşlerine yer verilen Toyota Otomotiv Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, "Üretim maliyetimiz içinde geçen yıl yüzde 5’ken, bu yıl yüzde 10 seviyelerine çıkan enerji maliyetinin yükünü kendi iç mekanizmalarımızla dengeleyebilmek adına çeşitli önlemler almışken, yeni zamlarla bu oran yüzde 15’ekadar ilerlediğini gösteriyor" dedi. 


Geri Dön