Sigara yasağı alışveriş merkezlerine darbe vurdu
ATO Başkanı Aygün, sigara yasağının cirolarda ortalama yüzde 25 düşüşe neden olduğunu söyledi.
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Sinan Aygün'ün başkanlığında, Ankara'daki 29 alışveriş merkezinin yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi ve genel müdürleri düzeyinde katılımla, "Alışveriş Merkezleri Zirvesi" yapıldı. Aygün, yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda alınan kararları açıkladı.
ATO olarak, Alışveriş Merkezleri (AVM) sahipleriyle ilk toplantıyı yaptıklarını bildiren Aygün, en az 2 ayda bir bu toplantıların yapılacağını ve AVM'lerin, AVM'ler içerisinde ATO'ya bağlı 5500 civarında kiracının sorunlarının ele alınacağını söyledi.
AVM Konseyi, AVM Grubu, AVM Meclisi kurulacak
Aygün, toplantıda AVM Konseyi, AVM Grubu, AVM Meclisi oluşturulması kararı aldıklarını bildirdi.
ATO Başkanı, Ankara'da bulunan, 6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren, 50 bin kişiye istihdam sağlayan 29 AVM temsilcisi olarak aldıkları diğer kararları şöyle açıkladı:
"Türkiye'de yaşanan siyasal tartışmalar, dünyadaki ekonomik kırılganlıkla birleşerek vatandaşın alışveriş tercihlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan siyasi gerilim alışverişlerde ortalama yüzde 25'leri bulan bir daralmaya yol açmıştır.
AVM'lerde yasak olan sigaranın dışarıda bulunan restoranlarda yasak olmayışı eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi bu işyerleri arasında haksız rekabete de yol açmıştır. Sigara yasağı nedeniyle müşterilerin alışveriş merkezlerinde harcadıkları zaman azalmıştır. AVM'lerde bulunan mağazalarda çalışan personelin iş gücü kaybı da sigara yasağı nedeniyle artmıştır.
Genel olarak sigara yasağına insan sağlığı açısından saygıyla bakıyoruz. Sigara içenler için AVM'lerde teknik önlemleri alınmış sağlıklı ortamların ayrılmasının haksız rekabeti bir derece hafifleteceğini düşünüyoruz. Buna ek olarak 2009 yılı Temmuz ayına kadar restoran ve barlarda serbest olan sigaranın AVM'ler içerisinde bulunan benzer mekanlar için de geçerli olmasını diliyoruz. Bu tarihten itibaren bütün alanlarda sigaranın yasaklanmasını destekliyoruz."
"Yasada uygulamaya ilişkin belirsizlikler var"
Sigara yasağıyla ilgili yasanın belirsizler içerdiğini, uygulamanın nasıl olacağı konusunda açıklık olmadığını savunan Aygün, yasadaki belirsizlerin giderilmesini istedi.
Aygün, "İçmeyene kimin ceza yazacağı hala tartışma konusu. Bir aylık süreç içinde ceza yazılan bir kurum veya kişi yok. Gördüğüm kadarıyla bazı yerlerde sigara içilmeye devam ediliyor. Cezayı kim yazacak? Makbuz kimde? Sigara içen birini gördüğümüzde ne yapacağız? Eline kelepçe vurup polisi mi bekleyeceğiz?" diye konuştu.
Sigara yasağından sonra sektörlerdeki daralma oranları
Aygün, dile getirdikleri konuların Türkiye geneli için geçerli olduğunu söyledi.
"Sigara yasağı alışverişleri ne oranda etkiledi?" sorusu üzerine Aygün, birçok AVM'nin kira ciro ile çalıştığını, elinde, sigara yasağından sonraki günlere ait 5 AVM'nin cirosunun bulunduğunu söyledi. Aygün, buna göre, konfeksiyonda yüzde 40'lara, gıdada ilk 2 haftada yüzde 50'lere, ayakkabıda yüzde 30'lara ulaşan daralma olduğunu anlattı.
Aygün, "Sigara yasağının geldiği günden itibaren, ortalama bütün cirolara baktığımızda yüzde 25 ciro düşüklüğü var" dedi.
Sinan Aygün, bunun yanı sıra Türkiye'deki siyasi belirsizliğin, "parti kapatılacak mı, kapatılmayacak mı?" sorusunun da harcamaları etkilediğini dile getirdi.
"Siyasi belirsizlik Türkiye'yi durma noktasına getirdi"
Türkiye'nin üç gruba ayrıldığını belirten Aygün, bu grupları "parası olmayanlar, parası olup da harcamayanlar ve parası, arsası olup yatırım yapmayanlar" şeklinde anlattı.
Siyasi belirsizliğin Türkiye'yi şu anda durma noktasına getirdiğini savunan Aygün, "Davanın tarafı değiliz. 'kapanmasın, kapanmasın' söyleme durumunda değiliz ama önümüzü görememezlikten dolayı işler ortalama yüzde 25'lere kadar düştü" diye konuştu.
Aygün, gelecek toplantının konusunun "Ticareti Nasıl Artırabiliriz?" olduğunu bildirdi.
Star