29 / 04 / 2024

Sığınaklarda bulunması gereken malzemeler nelerdir?

Sığınaklarda bulunması gereken malzemeler nelerdir?

Olası bir afet durumunda zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerlere sığınak deniyor. Peki sığınakta neler olmalı? Sığınaklarda bulunması gereken malzemeler nelerdir?



Sığınaklarda bulunması gereken malzemeler nelerdir?

Can ve mal kaybını önlemek amacıyla inşa edilen sığınak, nükleer ve konvansiyonel silahlarla, biyolojik ve kimyevi harp maddelerinin tesirlerinden ve tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için inşa edilen korunma yerleri olarak tanımlanıyor.


Sığınaklardan beklenilen yararın sağlanabilmesi için sığınak yapımından önce aşağıda sıralanan prensibin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor:

 

- Sığınak yapılacak mahallin iyi tespit edilmesi.

- Sığınaktan yararlanacakların önceden planlanması.

- Yapılacak sığınağın başka amaçlarla kullanılabilir nitelikte olması.


Sığınaklarda bulunması gereken malzemeler AFAD'ın resmi internet sitesinde şu şekilde açıklanıyor: Dışarıdaki radyoaktif serpinti veya kimyasal gaz etkisinin geçmesi için belirli bir süre sığınakta kalmak mecburiyeti hasıl olabilir. Bu nedenle bütün ihtiyaçlar düşünülerek sığınak içerisindeki hayat buna göre organize edilmeli ve aşağıda belirtilen malzeme ve tedbirler alınmalıdır;


- Mevsime göre şahsi giyim eşyaları, temizlik ve tuvalet malzemeleri,

- Yatak malzemesi, " Bir kaç gün yetecek gıda maddeleri, içmek ve kullanmak için su, el kovası, tabak, bardak, kaşık, çatal vs.

- Aydınlatma malzemesi; gemici feneri, el feneri ve yedek piller vb.

- Yemek pişirmek için gaz ocağı,

- Isıtma tertibatı,

- Çöpleri koymak için ağzı kapalı çöp bidonu,

- Sıhhi malzeme, ilk yardım çantası ve lüzumlu ilaçlar,

- Basit aletler ve tamir takımı,

- Pilli radyo ve yedek pilleri, saat,

- Kitap vs. bazı eğlence malzemeleri,

- Mümkünse basit radyasyon ölçme aleti.

 

Halkın oturduğu bina veya işyerinde donatacağı sığınak veya sığınma yerlerinde birkaç günlük yiyecek, içecek ve sağlık, yangın söndürme araç, gereçleri bulundurulmasına dikkat edilmelidir.

 

İçeceklerin kapalı kaplarda, yiyeceklerin konserve şeklinde, sağlık malzemelerinin de orijinal kap veya kutularında bulundurulmalarına dikkat edilmelidir.



Apartman sığınak kanunu!



Geri Dön