Kent Haberleri

Sigortalı bir işte çalışmayanlar eksik primlerini nasıl tamamlayabilir? Kimler isteğe bağlı sigorta yapabilir?

EYT yasa teklifine göre emeklilikte yaş aranmıyor, fakat kademeli geçişteki prim şartı 5000-5975 gün arasında değişiyor. 5000 günün üzerinde prime ihtiyacı olanlar çalışarak ya da isteğe bağlı olarak prim ödeyerek farkı kapatabilecek. Peki bu haktan kimler faydalanabilir? Bunlar dışında hiçbir yerde çalışmayanlar için önemli bir fırsat olan ‘isteğe bağlı sigorta’ ile emekli olunabiliyor

İlk defa sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar yani EYT’liler SSK’da 5000–5975 arasında değişen prim günüyle (kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresiyle), Bağkur ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlar 7200, erkekler 9000 prim günüyle, yaş kritiri dikakte alınmadan emekli olabiliyor. Bunlar dışında hiçbir yerde çalışmayanlar için önemli bir fırsat olan ‘isteğe bağlı sigorta’ ile emekli olunabiliyor. Peki Sigortalı bir işte çalışmayanlar eksik primlerini nasıl tamamlayabilir? Kimler isteğe bağlı sigorta yapabilir?

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTADAN YARARLANABİLİR?

Türkiye’de ikamet edenler ile ikamet etmekteyken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarından; zorunlu sigortalı (SSK’lı) olmayı gerektirmeyecek şekilde çalışmayan, sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az olarak çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar ile 18 yaşını dolduranlar faydalanabiliyor.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?

Bu sigorta hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlar,  bağlı bulunulan sosyal güvenlik il-ilçe müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine gidilerek ya da e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapılıyor.

İsteğe bağlı sigorta; müracaatın SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlıyor. İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim kişinin tercihine bağlı olmakla beraber sınırlama da var.

Ödenecek en düşük primde asgari ücret belirleyici oluyor. Bu yıl en düşük aylık prim 3 bin 202 lira. Bunun üzerinde de ödeme yapılabilir.

Tarım ve orman işlerinde süresiz çalışanlar (Ek mad. 5 kapsamında) ve esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği prim tutarı da aylık 3 bin 202 lira. Ev hizmetlerinden 10 günden az çalışanlarda emeklilik primini kendileri yatırabiliyor. Bunlarda aylık 3.202 lira prim ödemesi yapıyorlar.

EYT'liler dikkat! Emeklilik dilekçenizi ne zaman vermelisiniz? Tarihe göre maaş ve tazminat artacak mı?

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur’luya zam müjdesi! İşte temmuz zammı takvimi!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor; Emeklilikte dikkat çeken 'Bağkur affı' detayı!