01 / 01 / 2025

Sigortalı konut sayısı 6.5 milyona yaklaştı!

Sigortalı konut sayısı 6.5 milyona yaklaştı!

Burhanettİn Aktaş, Afet Sigortaları Kanunu’nun zorunlu deprem sigortasının gelişmesine önemli katkılar sağladığına işaret ederek, 2012 sonunda yaklaşık 4.8 milyon olan sigortalı konut sayısının bugün 6.5 milyona yaklaştığını belirtti...



Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, Sigorta Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bireysel emeklilik sisteminin büyümesi için yeni düzenlemeye gideceklerini belirterek, “Kurumsal bazlı, yani işyeri bazlı katılımların arttırılması için çalışma yapıyoruz” dedi.


Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, işyerlerinin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılması için yeni düzenleme yaptıklarını açıkladı.


Burhanettin Aktaş, Sigorta Haftası dolayısıyla Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından, dün InterContinental İstanbul Hotel’de düzenlenen Ulusal Sigorta Sempozyumu’nda konuştu. 2012 yılında yapılan düzenlemeler ile bireysel emeklilik sisteminin büyüme ivmesini çok daha üst seviyeye taşındığını belirten Burhanettin Aktaş, “Sistemin yüksek oranlı büyümesini devamlı kılmak için kurumsal bazlı, yani işyeri bazlı, katılımların artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, Müsteşarlığımızca sektörle işbirliği içinde bazı çalışmalar yürütülmektedir. Bu konudaki gelişmeleri yılsonunda tüm kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.


KATILIMCI SAYISI ARTTI


Aktaş, 2003’te başlayan bireysel emeklilik sisteminin 10 yıl boyunca istenilen performansı yakalayamadığına değinerek, şöyle konuştu: “2013 başı itibarıyla ‘devlet katkısı’ sistemini uygulamaya koyduk. Böylece 2013’te, sisteme giren katılımcı sayısında artış gözlemlendi. Bu büyüme 2014 yılında da hız kesmeden devam etmekte. Nitekim 2012 sonu itibarıyla 3,1 milyon olan katılımcı sayısı, bugün yaklaşık 4,5 milyon kişiye ulaştı. Fon büyüklüğü ise 2012 yılı itibarıyla 10 yılda ulaşılan 20 milyar TL’den, 2014 yılı Mayıs ayı ortalamasıyla 30 milyar TL’ye yaklaştı.”


Aktaş, son yıllarda sigortacılık alanında atılan adımlarla sektörün istikrarlı gelişmesinin sağlandığını, 2003 yılında 47 dolar olan kişi başı yıllık prim üretiminin 2013 sonunda 166 dolara ulaştığını söyledi.

2003’te sigorta prim üretiminin GSYH’ya oranının yüzde 1,1 olduğunu, 2013 sonu itibariyle bu rakamın yüzde 1,55’e çıktığını belirten Aktaş, “Ancak, ülkemizdeki durumu gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda arada büyük bir fark olduğunu görmekteyiz. Prim üretiminin GSYH’ya oranı AB’de yüzde 8. Türkiye’de sigortacılığın, alması gereken mesafe çok” dedi.


Deprem sigortasına tam destek


Burhanettİn Aktaş, Afet Sigortaları Kanunu’nun zorunlu deprem sigortasının gelişmesine önemli katkılar sağladığına da işaret ederek, 2012 sonunda yaklaşık 4.8 milyon olan sigortalı konut sayısının bugün 6.5 milyona yaklaştığını ve sigortalılık oranının yüzde 36 düzeyine çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Hedefimiz, 2017’ye kadar 10 milyon sigortalı konut sayısına ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için hem tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri sürmeli hem de zorunlu deprem sigortasının kontrol edildiği noktalarda etkinlik artmalı. Müsteşarlığımızın zorunlu deprem sigortasına verdiği destek bundan sonra da devam edecek.”


‘Devlet baba’ anlayışı!


TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Ragıp Yergin, sigorta bilincinin geliştirilmesi ve çok daha fazla sigortalıya ulaşılması gerektiğini söyledi. 

Ulusal Sigorta Sempozyumu’nda konuşan Ragıp Yergin, sigorta bilincinin artması için sigorta sektörüne güvenin artması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye’de sigorta konusunda güven endeksini oturtmamız lazım. En çok bilinen branşlar, kasko ve trafik sigortası. Neden? Çünkü diğer alanlarda devlet, ‘ben devlet babayım, bunu karşılarım’ diyor. Otomobilde ise demiyor. Gelişmiş ülkelerde bireyseler tasarruf ediyor. Almanya’da bir vatandaşın 22 poliçesi var; bizde ise sadece kasko, trafik var. Çünkü devlet kasko, trafiği karşılamıyor. Bir anlamda sigorta bilinci kamudan başlıyor. Bu açıdan da devlet baba anlayışının sorgulanması lazım. Devlet, ilk kez desteği BES’te gösterdi.”



Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön