03 / 05 / 2024

Siirt Aydınlar İlçesi'nin adı Tillo olarak değişti!

Siirt Aydınlar İlçesi'nin adı Tillo olarak değişti!

Siirt’in, ismi Aydınlar olarak değiştirilen ilçesi Tillo, yeniden eski adına kavuştu. TBMM’den çıkan değişiklik kararı ilçe halkını da sevindirdi. Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, bunun bir iade-i itibar olduğunu belirtti...



Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi, ilçede sevinçle karşılandı. İlçenin Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, isim değişikliğinin Tillo için bir iade-i itibar olduğunu belirterek, “Aydınlar ismi ilçemizle bağdaşmıyor. Herkes Tillo olarak bilmekte. Tillo denildiği zaman ruhlar alemi, evliyalar diyarı, büyük zatların yattığı yer olarak bilinir. Sayın Başbakan’ımız Recep Tayyip Erdoğan, bizleri teşvik edip destek olmuştur. Tüm Siirtli hemşehrilerimiz adına kendisine teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız. Bu iade-i itibarıdır.” dedi.


Siirt İş Adamları Derneği (SİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Pamukçu da, Aydınlar beldesinin eski ismini almasının isabetli bir karar olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Büyük bir sevinçle karşılıyoruz, Tillo beldemiz bir evliya beldesidir. Bediüzzaman Said Nursi vaktinde mübarek beldeye gelmiş ve oradaki ulemalara hürmeten ayakkabılarını çıkarmıştır. Dışarıdan gelen kardeşlerimizin ilim ve irfan yurdu olan Tillo’ya gelmesiyle adeta burası küçük bir Mekke haline gelmiştir.” Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ise isim değişikliğinin hükümete ve devlete karşı bir güven verdiğini ifade ederek, “Ülkemizde son yıllarda demokratikleşmede çok olumlu adımlar atıldı. Temennimiz Tillo ile birlikte diğer bölgelerin de isimlerinin iade edilmesidir.” diye konuştu. Kanaat önderlerinden Abdurrahman Tetik de isim değişikliğini şu sözlerle değerlendirdi: “Tarih ve medeniyet merkezi olan Tillo’nun isminin iade edilmesini çok isabetli buluyoruz. Başka illerde yaşayan vatandaşlar bile Aydınlar ismini kullanmıyorlardı. Herkesin hafızasında Tillo olarak kalmıştı.”


Aydınlar isminin Tillo olarak değiştirilmesi, ilçe halkı tarafından da sevinçle karşılandı. 1990’lı yıllarda ilçeye Aydınlar ismi verildiğini hatırlatan esnaf Bedrettin İlbilgi, “Aradan geçen sürede bile kimse Aydınlar ismini kullanmadı. Herkes Tillo olarak biliyordu. Kararı sevinçle karşılıyoruz.” dedi. Tillolu Mecit Baykara ise, “Bütün ceddimizin yıllardır kullandığı ismi, bugün en küçüğüne bile sorsanız Tillo diye söyler. Tillo’nun yükselen ruhlar alemi olduğunu herkes biliyor. Kendi isminin verilmesine çok sevindik.” sözleriyle duygularını dile getirdi.


Zaman


Geri Dön