27 / 04 / 2024

Siirt'e modern fıstık işleme tesisi yapılacak!

Siirt'e modern fıstık işleme tesisi yapılacak!

Siirt’te, ’Entegre fıstık işleme tesisi projesi’ çerçevesinde 30 milyon lira bütçeyle dünyanın en çağdaş 5 fıstık tesisinden birinin kurulacak olması fıstık üreticilerini heyecanlandırdı.



2000’li senesinde dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan tarafından başlatılan fıstık projesi, gün içerisinde dokuz milyon tane fıstık ağacı sayısıyla şehir ekonomisine çok büyük katkı sağlıyor. Siirt fıstığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla AB ’nin mali destek programına sunulan ve kabul edilen dokuz milyon 864 bin Euro bütçeli proje onaylanarak, 12 Haziran 2015 tarihi itibarıyla inşaat yapım işi ihalesine çıktı.


Siirt Valiliği AB Proje Koordinasyon Birimi ve Siirt Fıstık Üreticileri Birliği tarafından yürütülecek proje, Siirt’in sahip olduğu tarım potansiyelini ekonomiye kazandırılması bakımından hayati ehemmiyet taşıyor.


TÜRKİYE’NİN EN MODERN FISTIK TESİSİ OLACAK

Dünyanın en çağdaş 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt’te kurulacağını ifade eden Siirt Valiliği Proje Etüt Merkezi Müdürü Nurettin Kebapçı, proje ile fıstığının daha iyi işlenmesi ve fıstıktaki aflatoksinin engellenerek depolama ve paketleme kalitesini yükselteceğini belirtti . Kebapçı, "Siirt fıstık işleme tesisi, AB ’nin İPA destekli projesidir. 2011 senesinde süreci başlanan proje 30 milyon değerindedir. Tabi süreç biraz uzadı, çünkü AB mevzuatı çok fazla ağır işledi. 15 Eylül 2015 tarihinde ihale zarfları açılarak sonuçlanacak olan proje ile inşaat başlanacak. Bu proje ile yeşil altın dediğimiz fıstıklar çok fazla daha iyi bir biçimde işlenip, zararlı oluşumu engellenecek, Proje çerçevesinde çok fazla sayıda amele çalıştırılacak istidam sağlanacak. Projenin bir sıfatı de Dünyadaki en çağdaş 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt’te kurulacağıdır. Çok kaliteli bir biçimde fıstık işlenecek ve doğrudan Siirt ekonomisine katkı sağlayacaktır. Türkiye açısından da en çağdaş fıstık işleme tesisi olacak" diye belirtti.


Baykan ilçesi Veysel Karani beldesi yakınlarında fıstık fidanı üreticiliği yapan Abdulgaffar Kural ise, "Proje bizim sektörü pek ilgilendirmiyor, çünkü biz daha çok fazla fidancılık üzerine çalışıyoruz. Ama fıstık üreticilerine elbette katkısı olacak. Zira günümüz şartlarında gercekleşen tarım, çağdaş ve teknolojik tekniklerle ilerliyor. Bu proje ürünün kalitesini artıracağından Siirt fıstığının başka fıstık çeşitleriyle rekabet etmesini sağlayacak" diye açıkladı.


Kural, Siirt fıstık fidanına Gürcistan, Azerbaycan gibi vatan dışında birden fazla üreticinin talepte bulunduğunu, prosedürün aşılması durumunda Siirt fıstığının vatan dışına açılacağını da aktardı. 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle ihale ilanına çıkan projenin, ihale dosyasının 15 Eylül 2015 tarihinde Başkent  Ankara  ’da açılacağını, ihaleyi alan firmanın belirlenmesinin ardından tesis yapımına başlanacağı açıkladı.


Cizrem


Geri Dön