22 / 11 / 2024
fuzul

Siirt'teki tarihi çarşı için yıkım kararı!

Siirt'teki tarihi çarşı için yıkım kararı!

Geçtiğimiz yıl Siirt Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından restore edilen tarihi Helvacılar Çarşısı için yıkım kararı alındı.





Siirt'te bulunan tarihi Helvacılar Çarşısı için kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı alındı. İLKHA'da yer alan habere göre; yıkım kararı nedeniyle çarşı esnafı endişeli.

Alınan karara yönelik değerlendirme yapan esnaf restorasyon çalışmasıyla birlikte harabe halde olan çarşının yenilendiğini, kentsel dönüşüm projesinin kendilerini mağdur edeceğini belirtti. 

Kentsel dönüşüm kararının restorasyondan önce alınması gerektiğini vurgulayan esnaflar, "Çarşı restore edilmeden önce kentsel dönüşüm kararı alınsaydı kimse karşı çıkmazdı. Çarşının yıkılmasını istemiyoruz. Bizim çeklerimizi, borçlarımızı kim ödeyecek? Çok endişeliyiz, bu kadar malı biz nereye götüreceğiz? Bunu düşündüğümüzde geceleri uykumuz kaçıyor" dedi.

"Cumhurbaşkanlığı kentsel dönüşüm projesinden haberdar değil"

Bir yıl önce yapılan restorasyon çalışmasından çok memnun kaldıklarını söyleyen Osman Alçı, iş yerlerinin kentsel dönüşüm ile yıkılması kararına anlam veremediğini söyledi. 

Alçı, "35 yıldır Helvacılar Çarşısı'nda esnafım, bu dükkân bana babamdan kalma, Allah’a şükürler olsun ekmeğimiz çıkıyor. Kentsel döşüm ile ilgili endişeliyiz. Çarşımız DİKA ve Siirt Belediyesinin ortak çalışmasıyla restore edildi. Çalışmadan çok memnun kaldık. Emeği geçenlerin eline sağlık. Yapılan yenileme sonrasında kentsel dönüşüm kararı alınmasına anlam veremedik. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığına mesaj attığımızda projeden haberdar olmadıklarını söylüyorlar. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri de bize 'Ulu Camii ve çevresi kentsel dönüşüme girecek' dediler. Kentsel dönüşüm bize saçma geliyor" şeklinde konuştu.

"Madem yıkılacaktı neden restore edildi?" 


Kentsel dönüşümden endişelilerini dile getiren Alçı, "Neden 40-50 milyon harcanıp iş yerleri restore edildi? Bu kadar insan buradan ekmek yiyor. Bu insanlar nereye gidecek? Ayakkabılarımızı, mallarımızı nereye götüreceğiz? Ödemelerimiz nasıl olacak? Çarşı restore edilmeden önce bu kararlar alınsaydı sevinirdik. Çünkü eski iş yerlerimiz berbat haldeydi. Ancak yenileme işlemiyle güzelleşti. Yenilemeden sonra yıkılması israf değil mi? Dükkânlar yıkılacak diye çok endişeliyiz. Esnaf geceleri uyamıyor. Borçlarımız var ve bu konuda bizimle görüşülmedi. Önce bizim bir fikrimizi alsaydınız, bize bir danışsaydınız. Bizim fikrimizi almadan bu iş olmaz." diye konuştu.

"İş yerlerimiz tekrar geri verilecek mi?" 


Kentsel dönüşüm yapılması halinde bine yakın esnafın ödeme konusunda sıkıntı yaşayacağını hatırlatan Veysi Alçı, "Esnaf nereye gidecek? Bizi nasıl bir süreç bekliyor. Babam 30 yıldan bu yana Helvacılar Çarşısı'nda esnaf, şimdi işi ben devraldım. Kentsel dönüşümün olmasını istemiyorum. Çarşımız daha yeni restore edildi. Allah yapanlardan razı olsun. Kapılarımız değişti, çok güzel kaldırımlar yapıldı. Yenileme işlemi yapılalı daha bir yıl oldu. Yıkılması bence çok saçma olur. Madem 20-22 milyon TL harcandı neden yıkılıyor? O zaman kentsel dönüşüme sokulsaydı. Olan milletin parasına oldu. İş yerleri onlara tekrar geri verilecek mi? Kiracıların mağduriyetleri giderilecek mi?" dedi.

"Bütün esnaf perişan halde, çok endişeliyiz" 

Kentsel dönüşüm nedeniyle uykularının kaçtığını Abdülaziz Alçı da "30 yıldır bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Sayın Valimizden ve Milletvekilimiz Osman Ören’den rica ediyoruz. Burası yıkılmasın. Bu çarşı daha yeni yapıldı. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Çeklerimizi, borçlarımızı kim ödeyecek? Bütün esnaf perişan halde, çok endişeliyiz. Bu kadar malı biz nereye götüreceğiz? Geceleri uykumuz kaçıyor. Hayatım bu çarşıda geçti. Bu saatten sonra ne yaparım." ifadelerini kullandı.

Siirt teki tarihi çarşı için yıkım kararı!

"İş yerimiz yıkıldığında elimizdeki malı ne yapacağız?" 

12 ay boyunca her ay düzenli olarak 50-60 bin lira ödeme yapmak zorunda olduklarını söyleyen esnaftan Şehmuz Erçel, "Elimde en az 500-600 binlik mal var. Kışlık ve yazlık olmak üzere elimde iki sezona ait mallar var. Kışlık ürünler elimde kalırsa hepsi çöp olur. Burası yıkılırsa çeklerimi nasıl ödeyeceğim? En azından elimizdeki malı alsınlar veya paramızı versinler. Daha sonra ne yapıyorlarsa yapsınlar. Altısı öğrenci olmak üzere 9 nüfusum var. Buranın çekleri, kredi kartı ödemeleri var. Nasıl ödeyeceğiz bilemiyoruz. Zaten yenileme nedeniyle 3-4 ay işimiz olmamıştı. Şimdi burası yıkılırsa 2-3 sene işsiz kalacağız." dedi.

"Esnafın endişesi giderilmeli" 


Çarşının eski olmasından dolayı kimsenin eskisi gibi buradan alışveriş yapmadığını söyleyen Rıdvan Alçı, esnafın endişelerinin giderilmesi durumunda verilen karara kimsenin karşı çıkmayacağını hatırlattı.

Alçı, "Benim bu çarşıda 2 dükkânım var. Bu çarşının daha fazla gelişmesi için kentsel dönüşüme girmesini istiyorum. Burası çok eski olduğu için millet bu çarşıya gelmek istemiyor. Bize daha güzel dükkânlar versinler. Elimizde biraz mal kalacak ama bize bir yıl süre verirlerse onları da tüketiriz. Yetkililer gelip bizimle konuşsalar iyi olur. Çünkü burada birçok esnafın 'Acaba iş yerimi bana geri verecekler mi?' Ya da 'İş yerimiz güzel olacak mı?' gibi endişeleri var." dedi.

Siirt teki tarihi çarşı için yıkım kararı!

"Bize süre tanınsa ve güzel bir proje hazırlansa dükkânlarımız yıkılsa da önemli değil" 


Kentsel dönüşüm ile ilgili esnafa bilgi aktarılmadığını, bu durumun endişe oluşturduğunu söyleyen Ömer Batur, "Çok endişeliyiz. 150-200 bin liralık çeklerimiz var. Bunları nasıl ödeyeceğiz? Milletten alacağımız var. Bize 2-3 yıl süre tanımaları gerekiyor. Süre tanınsa ve güzel bir proje hazırlansa iyi olur. Ancak kimse bize bilgi vermiyor. Yetkililerin esnafı dinlemesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Siirt'teki depremde toplam 737 hasarlı bina tespit edildi!


Geri Dön