29 / 04 / 2024

1984 yılında 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış!

1984 yılında 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış!

1984 yılında Galata'daki tarihi 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış. Mumhane Caddesi üzerindeki 5 katlı, 18 odalı tarihi han, eski eser olarak tescil edilmesine rağmen yıkım kararı alınmış.



1984 yılında 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış!


Galata'daki 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alındı


   TARİHİ HAN

   

Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa'nın adını taşıyan Galata'daki tarihi hanın yıktırılması yolunda alınan karar, kiracılar tarafından tepkiyle karşılandı. 5 katlı, 18 odalı, içi Malta mermerleri ve Venedik camları ile süslü, kepengi ve tüm mimarisi ile ''tarih'' olan hanın yıktırılması, cinayet olarak niteleniyor.

   

   Eski eser cinayeti 


   ATTIĞI ilginç imzası ile tarihe geçen Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasanpaşa'nın adını taşıyan Galata'daki tarihi han yıktırılıyor.

   Galata Mumhane Caddesi üzerindeki 5 katlı, 18 odalı ve içi Malta mermeri ile döşeli hanın Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun aldığı kararla eski eser olarak tescil edilmesine rağmen, yıkım kararı alındığını belirten kiracılar, yetkililerin önlem alarak, yıkımı durdurmasını istediler. 

   Tarihi hanın 1886 yılında yaptırıldığını belirten kiracılar Cemal Tekeler ve Ali Solmaz şunları söylediler:

   ''Mal sahipleri, belediyeden yıkım kararı çıkarttıklarını söylediler. Eski eser olarak tescil edilen bir han nasıl yıkılır. İçi tamamen Malta mermerinden ve Venedik'ten getirilen orijinal çamla kaplı hanın yıkılması, tarihi açıdan bir cinayettir.''


Hürriyet Gazetesi 17 Mart 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön