Şili'de sabit yatırım yapan Türk firma sayısı artacak!
Erdoğan, Şili-Türkiye İş Forumu'nda konuştu: "Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır.
Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim"
"İşbirliğimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz karşılıklı siyasi irade bugün bir kez daha teyit edilmiştir"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim" dedi.
Erdoğan, Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Şili halkına gösterdikleri misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunarak, iş forumunu düzenleyen SOFOFA ve DEİK yöneticilerine teşekkür etti.
"Güney Amerika'nın ilk Nobel Edebiyat Ödülü Şilili şair Gabriela Mistral'in güzel ülkesinde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mistral'in "Her şey bekleyebilir çocuklar hariç / Onlara 'yarın' diyerek cevap veremeyiz, onların ismi bugündür" dizeleriyle kalplere kazınmış önemli bir şair olarak hatırlandığını söyledi.
Şili'nin de Türkiye'nin ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için yarınları beklemeden gerekli adımları hemen atmanın gerektiği önemli bir iş ortaklarından birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ziyaretimizi bu açıdan doğru zamanda atılmış bir adım olarak görüyoruz. Birbirinden hayli uzak coğrafyalarda yaşayan iki ülke halkının ekonomik ilişkiler yanında ortak kültürel temalarda buluşabildiğini de görüyoruz. Bu bakımdan Türk dizilerinin Şili'de kabul görmesi bizler için ayrı bir mutluluk vesilesidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili ile Türkiye arasında diplomatik ilişki kurulmasının doksanıncı yıl dönümünün, bugün kültürel etkinliklerle kutlanacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
"İşbirliğimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz karşılıklı siyasi irade bugün bir kez daha teyit edilmiştir. Şu anda Şili'den 17 bin turist ülkemize gelmektedir. İnanıyorum ki Türk Hava Yolları ile atacağımız yeni adımlarda, bildiğiniz gibi şu anda dünyanın destinasyon olarak en çok destinasyonuna uçan firma şirket Türk Hava Yolları'dır ve bu yıl yeni yapacağı hamlelerle bunu daha da geliştirmenin kararlılığı içerisindedir. Non stop Santiago - İstanbul arasında bu tür atılacak adımlarla inanıyorum ki geleceğe yönelik çok daha farklı gelişmeler olacaktır.
Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim ve şu anda ben hedefin ilk etapta 1 milyar dolara ulaşmasının gereğine inanıyorum, bu noktada iş adamlarımızın sektörel bazda birbirleriyle kuracakları temaslar, ilişkiler gerek Şili'de gerek Türkiye'de yapılacak yatırımlar, gerekse üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımlarla birlikte bu sürecin çok daha hızlanacağına ve güç kazanacağına olan inancım tamdır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 562 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2015’te 471 milyon dolara gerilediğini hatırlatarak, bu rakamı ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Şili'de faaliyet gösteren 23 Türk sermayeli firmadan sadece birinin sabit yatırım yaptığına işaret eden Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerle, Şili'de sabit yatırım yapan Türk firma sayısının artaracağına inandığını söyledi.
Türkiye'de yatırımı bulunan 8 Şili firmasının da yine bu karşılıklı ziyaretlerle artacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu karşılıklı gidiş gelişler inanıyorum ki bu firmaların yatırımlarını daha da artıracaktır. Tabi burada Sayın Başkana da az önce toplantıda ifade ettim, dedim ki 'bizler iş adamlarımızın karşısında fazla bulunmayacağız ama bir heyecan katma bakımından beraber orada olur da bu heyecanı sağlarsak ondan sonra bakanlarımız ve imzalar atılacak bu imzaların atılmasıyla birlikte inanıyorum ki bu süreci hızlandırma fırsatımız da olacaktır.' Bütün mesele birbirimize güvenmektir birbirimize inanmaktır ve barışın egemen olduğu bir dünyada özellikle siz iş adamlarımıza düşen görev çok daha fazladır iş adamlarının girdiği her yerde inanıyorum ki barış hakim olacaktır barış egemen olacaktır. Bunu yapmamız için hiçbir sebep yok siyasi liderler olarak bizde bu irade var bu irade olduğuna göre bu adımı atmamız da mümkündür diye düşünüyorum. Bugün gerek dar kapsamlı yaptığımız görüşmelerle gerek daha sonra heyetlararası yaptığımız görüşmelerle ve bakanlarımızın birbirleriyle yaptıkları görüşmelerle bu ziyaretin dolu dolu geçtiğine inanıyorum."
AA
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Latin Amerika turuna başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili'den Türk müteahhitlerine seslendi. Erdoğan, "İnşaatçılarımız buraya gelmeli" dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili, Ekvador ve Peru'yu kapsayan Latin Amerika turuna başladı. Şili'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde 21 yıl sonra yapılan ilk ziyareti gerçekleştiren Erdoğan, Latin Amerika ülkeleriyle dış ticaret hacminin istenen seviyede olmadığını belirterek, "Buralar Türkiye'nin ihmal ettiği, dolayısıyla Türkiye'nin de ihmal edildiği ülkeler. Ancak Şili bu konuda diplomatik ilişkilerimizin en ileri olduğu ülke. Ziyaretimiz vesilesiyle, ilişkilerimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü de kutlayacağız" dedi.
SIÇRAMA DÖNEMİ YAŞAYABİLİRİZ
Şili'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda Türkiye ile ilk adımı atan ülke olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Her ne kadar ideal bir noktada olmasa da, ticaret hacmi olarak Güney Amerika ülkeleri içerisinde şu anda en ileri konumda olduğumuz ülke. Temenni ederim ki, bu ziyaretimizde bunu en ileri noktaya taşırız. O bakımdan buradaki görüşmeleri çok çok önemsiyorum. Ziyaretimizde yanımızda 100'e yakın işadamımız var. Burada işadamlarımız işi sıkı tutarsa, kararlı adım atılırsa, gerek Şili gerek Peru gerekse Ekvador'la hemen, süratle bir sıçrama dönemini yakalayabiliriz."
MADENCİLİKTE FIRSAT VAR
Türk işadamlarının sektörel anlamda karşıtlarıyla ilişkileri sıkı tutmalarının önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Buralarda madencilik ve bakır önem arz ediyor. Bu sektörde bizim de girişimcilerimiz var. Fakat müteahhitlerimizi buraya sokmamız lazım. O konuda da eğer müteahhit firmalarımız buranın alt ve üst yapısı ile ilgili bir girişimde bulunursa onlar da bize olumlu neticeler getirir diye düşünüyorum" dedi.
PERU VE EKVADOR'LA STA PLANI
Peru ve Ekvador'la STA anlaşması olmadığını da söyleyen Erdoğan, "Biraz da soğuk duruyorlar. Onları da bu işe ısındırabilirsek çok daha farklı bir gelişme olur diye düşünüyorum" dedi.
Sabah
Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle gözler Şili pazarında. Şili Ekonomi Bakanı, müteahhitlik sektörüne seslendi: Hem Şili'ye yatırım yapabilir, hem de buradan çevre ülkelere ulaşabilirsiniz.
Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi. Cespedes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarına dikkat çekti.
İnşaatta çok gelişmiş ülke
Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" dedi. Türkiye’nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu:
Kapımız sonuna kadar açık
"Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş düzeyde. Biz bu alanda işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Şili’de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü fakat şimdi enerji ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Türkiye'de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Yabancı yatırımcılara kapımız sonuna kadar açık."
Yabancı yatırım avına çıktı
Cespedes, Şili-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada da, ülkesinin ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayarak, uluslararası ticarete daha da açılmak ve yabancı yatırımcı çekmek çaba gösterdiklerini söyledi. Cespedes, yabancı yatırımcı için yaptıklarını Türk iş adamlarına anlattı.
Türk dizilerindeki isimleri koyuyorlar
CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın ziyaretine katılan İTO Başkanı Çağlar da, izlenimlerini anlattı. Latin Amerika'da Türk yapımı dizilerin çok popüler hale geldiğine dikkati çeken Çağlar, "Türk dizileri o kadar başarılı oldu ki Şili'de, Peru'da yenidoğan bebeklere 'Onur', 'Şehrazat' gibi Türk başrol oyuncularının ismini koymak için büyükelçiliğimize başvurular oldu. İnsanların ismini Türk dizilerinin fenomen etkisiyle değiştirebiliyorsak, garajındaki otomobilini, evindeki mobilyaları Türk ürünleriyle hayli hayli değiştirebiliriz" dedi.
Akşam