27 / 04 / 2024

Silivri'deki yapıların yüzde 47’si 2000'den önce yapılmış: Dönüşümde 3+1 evimiz olacağına 2+1 evimiz olsun denmeli!

Silivri'deki yapıların yüzde 47’si 2000'den önce yapılmış: Dönüşümde 3+1 evimiz olacağına 2+1 evimiz olsun denmeli!

Silivri’de İl Afet Riski Azaltma Planı (İRAP) ve İlçe Afet Müdahale Planı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda deprem gerçeği, kentsel dönüşüm çalışmaları ve riskli binalar da masaya yatırıldı. Peki Silivri'de kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?



İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından; afetlerin olası etkilerini ortaya çıkarmak, afetlerin olumsuz etkilerini en aza düşürmek amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaları tarif etmek, sorumluları ve sorumlulukları tanımlamak amacıyla hayata geçirilen, İl Afet Risk Planı (İRAP) için Silivri’de İRAP ve İlçe Afet Müdahale Planı toplantısı yapıldı. 

Silivri Kaymakamlığı başkanlığındaki program Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesinde düzenlendi. Silivri Belediyesi Afet İşleri Müdürü ve İlçe AFAD Sorumlusu Uğur Tozlu, İlçe Afet Merkezi Tanıtımı ve Afet Müdahale Planı ile ilgili  sürdürülen çalışmalar ile ilgili bilgi paylaştı. 

Silivri Belediyesi'nin resmi sitesinde yer alan habere göre; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, toplantıda açıklamalarda bulundu.

Silivri deki yapıların yüzde 47’si 2000 den önce yapılmış: Dönüşümde 3+1 evimiz olacağına 2+1 evimiz olsun denmeli!

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Türkiye’de son 100 senede 70 adet büyük ve yıkıcı deprem yaşandığının altını çizerek "Yapılan tüm bilimsel tahlil ve eldeki veriler, İstanbul’da yıkıcı bir depremin uzak olmadığını ortaya koyuyor. Afetlerin ve depremlerin ne yazık ki uzun uzadıya bir zaman dilimi olmuyor. Afetlerin olumsuz etkilerini azaltmak ancak ve ancak başarılı bir risk yönetimi ve toplumsal bilinç ile mümkün olabilir" diye konuştu. 

Afetler sebebiyle yıkılma ya da ağır hasar görme ihtimali olan yapıların yerlerine sağlıklı ve güvenli binaların inşa edilmesinin şart olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kentsel dönüşümün acil bir gereklilik olduğunu belirtti. 

"Metrekare hesabı yapmadan, güncel şartlardaki maliyetleri yok saymadan, reel ve akılcı bir birliktelikte kentsel dönüşümün önünü açmak ve hızlıca tamamlamak zorundayız. Silivri Belediyesi olarak gerek kentsel dönüşüm olsun gerekse planlar olsun, geride bıraktığımız 4 senede oldukça ciddi çalışmalar yaptık" açıklamasında bulunan Yılmaz, göreve geldiklerinde mikro bölgeleme çalışmalarının, Silivri’deki imarlı arsalar ve imarlı bölgelerde 6 kilometrelik alanda yapılmadığını fark ettiklerini de söyledi. 

İBB’nin yapması gereken bu çalışmayı Silivri Belediyesi olarak görev, yetki ve sorumluluğumuzda değildir demeyerek 1,5 sene içinde yaptıklarını ve tamamladıklarını aktaran Yılmaz, "Bugün Silivri’deki mikro bölgeleme çalışmalarının tamamı yapılmış halde. Bir şehrin tüm risk haritalarını barındıran, şehrin güçlü yanlarını, zayıfları yanlarını ve şehrin afetlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin ana yol haritası olan kentsel dönüşüm stratejik belgesini hazırladık. Bu belgemizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına onaylattık" ifadelerini kullandı. 

Silivri deki yapıların yüzde 47’si 2000 den önce yapılmış: Dönüşümde 3+1 evimiz olacağına 2+1 evimiz olsun denmeli!

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Belediyesi olarak 411 riskli yapının yıkımını yaptıklarını dile getirdi ve kentsel dönüşümün en zorlandıkları konulardan biri olduğuna vurgu yaptı.

Konuya ilişkin "Kentsel dönüşüm noktasındaki sıkıntılar halledip bunu başarırsak afetten sonra 50 birim maliyete yapacağımız işi afet yaşanmadan bir birim maliyete halledebiliriz. Bu çerçevede sadece kentsel dönüşüme destek olabilmek adına SİYTAŞ isimli bir şirket kurduk. 122 tane daireyi o günün şartlarında 70 bin Türk Lirası'na dönüştürdük.  TOKİ  ve KİPTAŞ’a kentsel dönüşüm konusunda başvurularımız oldu" açıklamasında bulunan Yılmaz, gelecek günlerde de bu konulardaki çalışmalarının süreceğini açıkladı.

Yılmaz’ın ardından da Silivri Kaymakamı Tolga Toğan açıklamalarda bulundu. "Hemen sahilden 16 kilometre dışarıya doğru açıldığınızda bir fay hattının olduğu, fay hattında bilim adamlarının söylediğine göre enerji birikmesinin yaşandığı, İstanbul ve Marmara Bölgesi’ni etkileyecek 7’nin üzerinde bir deprem olacağı neredeyse kesindir. Bunu bilip ona göre hazırlanmamız gerek. Biz Silivri’den sorumluyuz" diye konuştu.  

Kentsel dönüşüm anlamında Silivri’nin yapı stoğunun yüzde 47’sinin 2000'den öncesine ait olduğunun bilindiğini aktaran Toğan, "Bir an önce harekete geçmemiz lazım. Dairemizde bir göz oda eksik olsun. 3+1 evimiz olacağına 2 oda 1 salon konutumuz olsun. Sağ kalmak ölmekten daha iyidir diye düşünmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Üsküdar'da 6 bloklu sitenin istinat duvarı çöktü! Bina acil boşaltıldı!

Gayrimenkul yatırım fonlarının emlak sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor!

İmar yasası mağdurları: Plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi aşmayan evlere izin verilsin!


Geri Dön