Şimdi otomobilleri satın almak mı, kiralamak mı daha mantıklı?
Araba almak isteyen milyonlarca kişi ve şirket, satın almanın mı kiralamanın mı daha mantıklı olduğunu araştırıyor. İşte ayrıntılar...
Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında geçtiğimiz dönemlerde yaşanan yükselişler, araç almak isteyenleri düşündürmeye başladı.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, bugünkü köşesinde binek otomobili satın almanın mı, kiralamanın mı daha mantıklı olduğu konusunu kaleme aldı. Apak, "Satın alma veya kiralama yoluyla işletmede iş için kullanılan binek otomobillerin giderleri ve bunların amortismanlarının giderleştirilmesi ile ilgili tutarlar bazı kısıtlamalara tabi tutulacak" dedi ve hangi tercihin daha mantıklı olduğunun merak konusu olduğunu belirtti.
GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN
Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, faaliyetleri kısmen ya da tamamen binek otomobillerinin kiralanması ya da çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olacak şekilde, 2024 yılı için gider sınırını açıkladı.
- Kiralama yoluyla edinilen binek aracın her birine ilişkin aylık kira bedeli 26 bin Türk Lirası,
-Binek araç satın alınması durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek ÖTV ve KDV toplam tutarı 690 bin Türk Lirası,
-Binek araç satın alınması durumunda amortisman olarak indirim konusu olabilecek tutar ÖTV ve KDV hariç 790 bin Türk Lirası,
-ÖTV ve KDV’nin aracın maliyeti birlikte eklendiğindeyse kısıt rakamı 2024 yılı için 1 milyon 500 bin Türk Lirası,
- İkinci el araç alındığında ise 2024 yılı için kısıt rakamı da 1 milyon 500 bin Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dâhil olan ve iş için kullanılan taşıtların giderleri, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olacak şekilde, binek otomobillerin giderlerinin en çok yüzde 70'i düşürülebiliyor.
KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN
Talha Apak, gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin, hesaplanan katma değer vergisinden indirilemediğine dikkat çekti.
Bu çerçevede, binek otomobillerin kiralanması halinde kira bedellerinin Kanun maddesinde ilgili yıl için belirlenen azami tutarı geçmediği durumlarda, aşan bölüme ait katma değer vergisi gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde ayrıca gider şeklinde dikkate alınmaz.
Apak, "Buna göre, kiralama yoluyla edinilen ve faaliyette kullanılan binek otomobillere ait kira bedellerine ve yakıt, bakım ve onarım gibi giderlerine ilişkin KDV'nin, söz konusu kira bedeli ve giderlerin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları uyarınca kazancın tespitinde gider şeklinde kabul edilen kısmına isabet eden bölümünün indirim konusu yapılması mümkündür" ifadelerini kullandı.
Peki binek otomobili satın almak mı, kiralamak mı daha mantıklı? İşte Talha Apak'ın o açıklaması...
1) İşletmelerin sahip olduğu ya da kiraladığı binek otomobillerinin amortisman ve giderlerine getirilen bu sınırlamanın ve alım sırasında ödenen KDV’nin indiriminin kabul edilmemesinin Anayasal ilkelere, hakkaniyete ve vergi adaletine aykırı olduğunu düşünüyorum.
2) Gider kısıtlamasına rağmen, şirketin aktifine dahil edilen binek otomobilin sadece her sene amortismanı ve bakım giderleri gider gösterilebilmekte, satılması halinde kalan maliyetle satış fiyatı arasındaki fark gelir yazılarak vergilendirilmekte.
3) Gider kısıtlamasına rağmen, şirkette kiralanan binek otomobilin kira faturası her ay gider yazılarak toplam tutar kurum kazancından düşürülebiliyor, ayrıca kasko ve hasar riski ise kiralayan şirkete ait oluyor.
4) Satın alınan binek otomobilin KDV’si düşürülemiyor, oysa kira faturasındaki KDV kısıtlı da olsa indirilebiliyor.
Bu açılardan bakıldığında, binek otomobilin satın alınması yerine kiralanması vergisel açıdan daha avantajlı olabilir.
Ev sahipleri dikkat! Kiracı bulmak için çok uğraşabilirsiniz!
Ekonomist Tunç Satıroğlu yatırımcıları uyardı! Garanti yatırım yapmak isteyen gayrimenkulü seçer!
ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!