23 / 11 / 2024
fuzul

Sina Afra gayrimenkul sektöründe boy gösterecek!

Sina Afra gayrimenkul sektöründe boy gösterecek!

Türkiye’de girişimcilik cesaretiyle örnek olarak gösterilen Sina Afra, şimdide emlak piyasasına giriş yapacak. Afra, yeni girişimi Evtiko ile gayrimenkule yöneldi.




Onu, Türkiye’nin önde gelen internet girişimcilerinden biri olarak tanıyoruz. “Fortune 40 Yaş Altı Yönetici” listesinin ilk müdavimlerinden biriydi Sina Afra. Listeye eBay Türkiye (GittiGidiyor) Yönetim Kurulu Üyesi olarak girip, Markafoni CEO’su olarak devam etmişti. 2011’de ortaklarıyla beraber Markafoni’nin yüzde 70’ini Naspers grubuna sattı. 2014’te de ayrıldı. Markafoni’nin ardından başta ayakkabı sitesi Zizigo, kozmetik sitesi MissPera ve yurtdışında Brandsexlusive (Avustralya), Brandsgalaxy (Yunanistan) ve Modnakasta (Ukrayna) şirketleri olmak üzere, 20’ye yakın şirketin kurucu ortağı, 25 kadar teknoloji ve internet şirketinin de melek yatırımcısı oldu. Bu sürede de farklı iş fikirleri üretmeye devam etti. Şimdi de emlak dünyasında dengeleri değiştirme iddiasındaki Evtiko ile gündemde.


Girişimin adını ilk duyduğumuzda, Rocket Internet ve kurucusu Oliver Samwer, Avi Alkaş, Esin Güral’ın da içinde olduğu yatırımcılar grubundan bahsediliyordu. Röportaj için biraraya geldiğimiz Maslak’taki mütevazı ofisinde ise kaldığımız yerden bu kez işin geldiği yeni boyutu konuşuyoruz. Afra 2014 yılına, Markafoni’nin tamamını sattıktan sonraki tarihe gidiyor ve şunları söylüyor: “Hayata geçirdiğimiz pek çok iş fikri oldu. Ardından kendi kurduğum Girişimcilik Vakfı’na yoğunlaştım. 20’nin üzerinde şirkete yatırım yaptım. Ancak bunların hepsinde sadece yatırımcıydım. İcrada yer almadım. Evtiko’da ana sermayedar benim. Hem yatırımcı hem CEO’yum. Şu anda Markafoni’nin kuruluş sürecindeki heyecanı yaşıyorum” diyor.


İş fikrinin esin kaynağı ABD’deki Opendoor. Kurucu Ortağı ve CEO’su Eric Wu, Opendoor’u, kısa sürede Uber’den sonra en hızlı büyüyen şirketlerden biri yaptı. 2014’te kurduğu şirket bugün yaklaşık 700 milyon dolarlık değere sahip. Opendoor’un, şu an faaliyet gösterdiği iki pazar olan Phoenix ve Dallas’ta, günde 10 ev alacak bir ağa sahip olduğu biliniyor. Emlak endüstrisinde yıkıcı yeniliklerden biri olarak görülen ve şimdiye kadar almış olduğu 320 milyon dolarlık yatırımla adından söz ettiren gayrimenkul dünyasının fark yaratan ilginç girişimi Türkiye’de nasıl yol alacak?

 

Afra bu konuda geçmiş deneyimlerinin işe yarayacağını söylüyor. Seri girişimci, global eksenli olmak ve güçlü ekibiyle emlak piyasasında ilkleri gerçekleştirerek Opendoor’un yarattığı etkiyi Türkiye’de yaratmaya kararlı. Eylül 2016’da Afra liderliğinde, Can Günay ve Aziz İhsanoğlu tarafından, yerli ve yabancı yatırımcıların da katkılarıyla kurulan Evtiko ile mülk sahiplerinin evlerini kısa süre içinde kolayca satabilme imkanı sağlanacak. “Evinizi satmanın yeni yolu” sloganıyla kendini tanıtan Evtiko’yu Afra, “Gayrimenkul sektörüne yeni bir bakış açısı getirerek, gayrimenkul alım-satımına çözümler üretmeyi amaçlayan, yeni bir teknoloji şirketiyiz” şeklinde tanımlıyor. Afra’nın Linkedin profilinde “kolay, hızlı ve karmaşık olmayan” bir ev satış aracılığından bahsediliyor. Ev-tiko adının peşin ve hızlı bir ev satışını akla getirmesi ilgiyi daha da artırıyor. Afra yola ilk çıktıklarındaki performans değerlendirmesini şöyle açıklıyor: “1 Ekim-31 Aralık’ta 2 bin ev elimize ulaştı. Şimdi ayda 3 bine yakın gayrimenkul geliyor. Tamamen viral yolla kendimizi tanıtıyoruz. Standartlar oluşturuyoruz.”


Peki emlak dünyasını yakından ilgilendiren bu yeni girişim nasıl işliyor? Satmak istenilen evle ilgili bilgiler internet sitesindeki form doldurularak veya çağrı merkezi üzerinden Evtiko’ya iletiliyor. Bu bilgilere, kullanılan güncel veri algoritmaları ve SPK lisanslı gayrimenkul uzmanlarının yerinde incelemesi sonucunda, 48 saat içinde teklif veriliyor. Sadece ikinci el evler dikkate alınıyor. 900 bin TL’nin üzerindeki evlere teklif verilmiyor. Ayrıca ev krediye uygun değilse, tapuda problemliyse ve antika eserse yine teklif verilmiyor.


Afra, Evtiko ile evini satmak isteyenlerin teklif almak için akıllarına gelecek ilk adres olmayı hedeflediklerine değiniyor. Bunun için de teknolojik dönüşümle birlikte hız ve güvenli çözüm sunmaya çalıştıklarının altını çiziyor.


Emlak sektöründeki diğer bileşenlerle de işbirliğine gidecek olan Evtiko emlak şirketleri, emlak ofisleri ve ilan siteleriyle ortak çalışarak sektörün ihtiyaç duyduğu hareketliliği ve hızı kazanmasına destek olacaklarına değiniyor. Türkiye’de geleneksel yöntemlerle bir evin satılması ortalama 109 gün sürüyor. Evtiko ise ev sahiplerinin anlaşma sonrasında 30 gün içinde dilediği zaman evi boşaltabilmesine ve aynı gün ödemesini almasına olanak tanıyor. Evtiko’nun sunduğu diğer avantajları sorduğumuzda Afra şu bilgileri paylaşıyor: “Ev satarken karşılaşılan problemleri çözüyoruz. Doğru alıcıyı bulmak, sıkı pazarlık süreçlerine girmek, potansiyel alıcılara evi gezdirmek gibi sorunlar ortadan kalkıyor.”


Evtiko İstanbul’dan sonra, yılsonunda Avrupa’ya; Barselona, Brüksel, Amsterdam veya Berlin gibi metropollere de açılmayı hedefliyor. Afra “Daha önceki girişimlerde daha fazla ülkeye açılmamak bir hataydı” diyerek bir “keşke”sini dile getiriyor. Bu durumun Evtiko için farklı olacağını söylerken de “Benim için Eskişehir’de ya da Hollanda’da ofis açmanın hiçbir farkı yok. Aksine ikincisi daha kolay” diyor. Afra, Türkiye’deki potansiyel girişimcilikle ve işfikri olanların bunu nasıl değerlendirecekleriyle ilgili kendisine sürekli sorulan sorulara da genel bir cevap veriyor ve “Girişimcilikte başarısızlıkların ortak dinamiklerinden uzak durmalıyız. Başarı herkesin fikir sahibi olduğu ama çok az insanın bilgi sahibi olduğu bir alan. Aklınıza bir fikir geldiğinde bu fikre aşık olmayın ve soğukkanlı şekilde fikrinizi değerlendirin. Bir fikre gerçekten inanıyorsanız, fikri uygulamaya geçirin” diyor.

Girişimciliğe giden yolda bireysel çabaların yanısıra bir başka noktanın da göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor. Türkiye’de yabancı sermayenin eskisi gibi olmadığını, Türk girişimcisinin önündeki en büyük engelin de yabancı sermaye yapısına ulaşmak olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye’de kayıtlı melek yatırımcı sayısı 350. Oysa 5 bin olması gerekiyor. Yerli yatırımcıda cesaret yok. Büyük sermaye grupları ağır sanayiye yatırım yapıyor. Bu sene Girişimcilik Vakfı’na 61 bin kişi başvurdu. Nüfusu 411 bin olan Tel Aviv’de 5 bin startup var. 80 milyonluk Türkiye’de sadece bin 800… Bu durumun değişmesi Türkiye’nin kazancı olur.”


Rocket Internet ve Oliver Samwer’ın de dahil olduğu bir grup yatırımcıdan yatırım alan Evtiko’nun Türkiye için çok önemli bir dikeye giriş yaptığı malum. Evtiko’nun emlakçılara kapı açması da büyüme potansiyeli açısından olumlu gözüküyor ancak yatırımın geri dönüşü anlamında ne kadar başarılı olacağını elbette zaman gösterecek.


Evtiko

Kuruluş sermayesi: 50 milyon TL

Hedeflenen 2017 cirosu: 200 milyon TL

Ayda 1200 eve teklif veriliyor.




Fortune


Geri Dön