18 / 01 / 2025

Sinan Erdem Spor Salonu 17 yılda tamamlandı!

Sinan Erdem Spor Salonu 17 yılda tamamlandı!

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası final maçının oynandığı Sinan Erdem Spor Salonu 15 bin 500 seyirici kapasiteli



2010 Dünya Basketbol Şampiyonası´nda final grubu maçlarının oynandığı Sinan Erdem Spor Salonu, "12 Dev Adam"a uğurlu geldi.

(A) Milli Basketbol Takımı, yeni yapılan salonda güçlü rakipleriyle yaptığı maçları kazanarak, Dünya ikincisi oldu. Ankara´da yaptığı (C) Grubu maçlarında 5´de 5 galibiyet alıp, grup lideri olarak İstanbul´a gelen Türkiye, Sinan Erdem Spor Salonu´nda yaptığı ilk maçta 2. turda Fransa´yı 95-77 yendi.

Çeyrek finalde Slovenya´yı 95-68 yenen milliler, yarı finalde de Sırbistan´ı 83-82 yenerek, finale çıktı. Finalde ABD´ye 81-64 yenilen Türkiye, tarihinde ilk kez Dünya ikincisi oldu.

-SİNAN ERDEM´DEKİ 4 MAÇI 62 BİN KİŞİ İZLEDİ-

Sinan Erdem Spor Salonu, Türkiye´nin oynadığı 4 maçta da doldu.

Yeni yapılan ve 15 bin 500 seyirci kapasiteye sahip olan salonda, Türkiye´nin oynadığı maçları toplam 62 bin kişi izledi. "12 Dev Adam" salondaki büyük seyirci desteğini arkasına alarak, finale kadar çıktı ve gümüş madalya aldı.

Şampiyonada, Türkiye´nin maçı olmadığı günler, salon dolmadı.

-SALON 17 YILDA TAMAMLANDI-

Sinan Erdem Spor Salonu, 15 bin 500 seyirci kapasitesiyle Türkiye´nin en büyük, Avrupa´nın ise üçüncü büyük spor salonu olma özelliğini taşıyor.

Yapımına 1993 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) tarafından başlanılan salonu, GSGM, 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi´ne teslim etti. Sinan Erdem Spor Salonu, 17 yıl sonra bu yılın mart ayında tamamlandı ve 71 milyon 40 bin TL´ye mal oldu.

40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 73 bin 400 metrekarelik inşaat alanına sahip olan ve bin 200 araçlık otoparkı bulunan Sinan Erdem Spor Salonu´nda, basının kullanımına yönelik 750 kişilik çalışma odaları da dahil olmak üzere tesis içinde oturma ve dinlenme üniteleri, 34 adet VIP bölümü, kafe, restoran, 10 adet sporcu soyunma odası, bir fitness merkezi ile hakem ve gözlemci odaları yer alıyor.

Betonarme yapım tekniğinde inşa edilen ve özel tasarım çelik çatı sistemi olan spor kompleksinde, Pekin Olimpiyat Oyunları´nda da kullanılan teleskopik hareketli tribün sistemi kuruldu. Toplam 120 metrekarelik yüzeye sahip videoboard ekranlar ile skorboard sistemleri, demonte hareketli oyun alanı parkesi ve basketbol pota ekipmanlarıyla, tribün koltukları da dünya şampiyonası standartlarında bulunuyor.

Tesis sahası, teleskopik hareketli tribünler sayesinde basketbol dışında voleybol, hentbol sporları ve çeşitli gösteriler için de uygun. Salonda uluslararası konserler ve benzeri etkinlikler göz önünde bulundurularak akustik flex polyester çatı panelleri uygulaması da yapıldı.

Dijital yönlendirme, yangın yönlendirme, acil durum senaryoları ve kapalı devre kamera sisteminin bulunduğu tesiste, 6 asansör, 2 adet engelli platformu da mevcut.

Salon, ilk olarak 7-9 Mayıs 2010 tarihlerinde, Türkiye Basketbol İkinci Ligi´nde (TB2L) Final Grubu ikinci etap maçlarına ev sahipliği yaptı. Final grubundaki Torku Selçuk Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi arasında 7 Mayıs´ta yapılan karşılaşma, yeni yapılan salondaki ilk maç olarak tarihe geçti.

-SALONA İSMİ VERİLEN SİNAN ERDEM, 2003´DE VEFAT ETTİ-

Salona ismi verilen eski Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Sinan Erdem, 2003 yılında vefat etti.

Manisa´da 1927 yılında doğan Sinan Erdem, 1949 yılında Beyoğluspor Kulübü´nde lisanslı sporcu olarak başlayan voleybol kariyerini, 1951 yılında Galatasaray´a transfer olarak sürdürdü. Erdem, 12 kez milli oldu ve milli takım kaptanlığı yaptı. Sporculuk yaşamını noktaladıktan sonra Sinan Erdem, bir süre antrenör olarak voleybola hizmet verdi.

Sinan Erdem, 1982-1989 yılları arasında TMOK Genel Sekreterliği görevini yaptı. 1988 Seul Olimpiyat Oyunları sırasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyeleri arasına katılan Erdem, aynı yıl Akdeniz Oyunları Yönetim Kurulu Üyeliği´ne seçildi. Sinan Erdem, Seul, Barcelona, Atlanta, Sydney Olimpiyat Oyunları´nda IOC üyesi olarak görevlerde bulundu.

Sinan Erdem, 25 Şubat 1989´da ise TMOK Başkanlığı´na seçildi. Erdem, Fransa Spor Bakanlığı Altın Madalya Ödülü ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Liyakat Ödülü aldı. Sinan Erdem, Japon Hükümeti tarafından, "Kültür Günü" olan 3 Kasım 1992 tarihinde Türk-Japon ilişkilerinin ve iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesine katkısı nedeniyle Japon İmparatoru Akihito adına "The Order of the Sacred Treasure, Gold Rays with Neck Ribbon" nişanı ile onurlandırıldı. Erdem, 1997 yılında da İstanbul´da toplanan Dünya Ordulararası Spor Birliği tarafından da "Grand Chevalier" madalyası ile ödüllendirildi. Spora olan hizmetlerinden dolayı 1998 yılında Anadolu Üniversitesi´nden, 1999 yılında Marmara Üniversitesi´nden "Fahri Doktora" unvanı alan Erdem´e, 1999 yılında Fransa´da yapılan resmi bir tören ile Fransa Cumhurbaşkanı adına "Legion d´Honneur" nişanı verildi. 2002 yılında kurulan Paralimpik Milli Komitesi´nin kurucu üyesi olan Sinan Erdem, 2003 yılında vefat etti.
AA


Geri Dön