03 / 05 / 2024

Sinan Genim: Narmanlı Han onarılmasa yıkılacaktı!

Sinan Genim: Narmanlı Han onarılmasa yıkılacaktı!

Narmanlı Han’da restorasyon devam ederken, Beyoğlu Kent Savunması’nın proje iptali başvurusu, gözleri yeniden projeye çevirdi. Proje mimarı Sinan Genim, “Bir yapının aslına uygun olarak restore edilmesine karşı çıkılmasını anlamıyorum” dedi



İstanbul Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi Narmanlı Han’da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ancak Beyoğlu Kent Savunması üyelerinin restorasyon projesinin iptali için başvuru yapmaları tartışmaları beraberinde getirirken projenin mimarı Sinan Genim ise Narmanlı Han’ın kapılarını ilk kez Milliyet’e açtı.


185 yıl önce inşaa edilen Narmanlı Han, 1880’e kadar Rusya Konsolosluğu ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanılmıştı. Bina, Narmanlı ailesinin mülkiyetine geçtikten sonra uzun yıllar konut olarak kullanılırken, Narmanlı Yurdu olarak anılmıştı. Mekan Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar, Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar ve sanatçının ikametgah adresi olurken Ermeni basınının önemli yayın organlarından Jamanak’ın merkezi de uzun yıllar Narmanlı Han içerisinde yer aldı. 

 

57 milyon dolara alındı

Yıllar içinde ihtişamından uzaklaşan Narmanlı Han, Aralık 2013’te 57 milyon dolara Tekin Esen ve Mehmet Erkul’un temsil ettiği Esen ve Erkul ailelelerine satıldı. Bakımsızlık ve eskime nedeniyle ayakta zor duran eserin yeniden ihyası için Mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan restorasyon projesi ise yetkili kurullardan geçtikten sonra çalışmalara başlandı. Ancak geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Kent Savunması üyelerinin Narmanlı Han’daki restorasyona karşı çıkarak, projenin iptali için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurmaları gözleri tarihi binaya çevirdi. 

 

‘Anıtsal nitelikte ağaç yok’

Projenin mimarı Sinan Genim; “Hazırladığımız proje yetkili kurullardan geçti. Proje tamamlandıktan sonra bünyesinde 7 dükkan ve 2 restoran yer alacak. Dükkanların 2’si İstiklal Caddesi’ne, 5’i de iç avluya bakacak. Kent savunucularının neye karşı çıktıkları belli değil. Narmanlı Han’ın içinde anıtsal nitelikte ağaç bulunmuyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun nitelikli anıtsal ağaç olmadığına dair kararı var. Restorasyona karşı çıkanlar yapının kamulaştırılıp ucuza kiraya verilmesini talep eden bir zihniyet. Eğer bu insanların amacı Beyoğlu’nun yapılarına sahip çıkmaksa, Narmanlı Han’ın hemen karşısında bulunan ve yıllardır, ön yüzü iskele ile kapatılan Raimondo D’Aranco’nun yaptığı Botter Apartmanı ne oluyor diye sorarlardı. Eğer gerçekten bu konulara sahip çıkıyorlarsa kendi aralarında para toplayıp bu tür yapıları satın alabilirler” dedi.

 

‘Onarılmasa yıkılacaktı’

Genim, restorayon projesinin toplam maliyetinin 25 milyon lirayı bulacağını belirtirken; “Restorasyon 2018’in sonunda tamamlanarak bina hizmete açılacak. Ön cephede yer alan iki dükkân ile giriş aksında Kaçak olarak düzenlenen iki küçük satıcının dışında uzun süredir boş olan yapılar, gerek geçen zaman gerekse uzun süredir bakımsız kalmaları dolayısıyla harap haldeydi. Tek tek incelendiğinde bazı nostaljik hatıraların ve İstiklal Caddesi cephesi dışında yapıların korunması gerekli herhangi bir özelliği bulunmuyor. Çeşitli dönemlerde, büyük bir karmaşık malzeme ile yapılmış yapıların günümüzdeki statik kabuller ile korunması mümkün değil. Daha önceleri Prof. Müfit Yorulmaz ve Prof. Günay Özmen tarafından düzenlenen inşaat mühendisliği raporunda söz konusu yapıların bir deprem sırasında göstereceği statik direnç belirsiz. Bir an önce onarıma başlanmaması Narmanlı’nın yıkılmasını seyretmek demekti” diye konuştu.


Milliyet/ Mert İnan


Geri Dön