24 / 12 / 2024

Sinan Türkkan: Afet Riski Yasası'nda rantçılara karşı dikkatli olunmalı!

Sinan Türkkan: Afet Riski Yasası'nda rantçılara karşı dikkatli olunmalı!

Artyol Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, alt komisyondan geçen Afet Yasası'nı değerlendirdi...



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi.

Artyol Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, yasanın çıkmasının çok önemli olduğunu ancak halkın rantçılardan korunması konusunda endişeleri olduğunu söyledi. 

Her eski binanın yıkılmasının da gerekli olmadığını açıklayan Sinan Türkkan, “Yapılacak güçlendirme projeleriyle binaları depreme dayanıklı hale getirmek mümkün. Ayrıca gelişen teknolojiler sayesinde bina güçlendirme sanıldığı gibi pahalı değil” dedi.
Van depreminden sonra bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan tarafından ilan edilen yasanın çalışmaları Meclis Alt Komisyonu tarafından başlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde alt komisyonda kabul edilen kanun taslağı meclis gündemine taşındı.
Bir süredir kanunun gerekli olduğu, ancak bazı riskler bulundurduğu yönünde açıklamalarda bulunan bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kanun tasarısının geç kalınmış ancak mutlaka hayata geçirilmesi gereken bir çalışma olduğunu söyledi.

Gölcük depreminin ardından bu çalışmanın başlatılması gerektiğini belirten Türkkan,  “Daha erken başlatılmış ve yapıların incelenmesi ve tespiti tamamlanmış olsaydı, bugün çok daha hazırlıklı olacaktık. Yaşananlardan ders alıp kanun taslağı hazırlanması elbette olumlu bir adım. Ancak gördüğüm kadarıyla tasarının hem yetersiz kaldığı, hem de içinde belirsizlikler bulundurduğu aşikâr. Bu yasa tüm Türkiye’yi kapsamakta. Fakat en fazla yapı stoku bulunan İstanbul’da 2,5 milyon yapı olduğu düşünüldüğünde, en az 500 bin binanın risk altında olduğunu daha önce söylemiştik. Yasa tasarısı, bu haliyle birtakım mağduriyetler doğurma riski taşıdığı gibi, rantçılar için de fırsat oluşturuyor” diye konuştu.

Her eski bina yıkılmaz, güçlendirmeyle
depreme dayanıklı hale gelebilir
Bina sahiplerinin binalarını inceletip depreme karşı dayanıklı olup olmadığını tüm gerçekliği ile öğrenmesi ve gereken tedbirleri alması gerektiğini ifade eden Sinan Türkan, bahsedilen riskli 500 bin binanın tespit edilmesi ve bu binaların yıkılarak yeniden yapılanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca eski her binanın yıkılmasının gerekli olmadığını dile getiren Türkan, şunları söyledi: “Yapılacak güçlendirme projeleriyle binaları depreme dayanıklı yapılar haline getirmek, teknik olarak mümkün. Vatandaşımızın ‘güçlendirme pahalıdır’ düşüncesinden kurtulması gerekiyor. Günümüzde gelişen teknolojik ürünler sayesinde vatandaşımız evini terk etmeden de güçlendirme yapılması mümkün.
Özellikle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan karbon (FRP) elyaf ve plakalar sayesinde binalarda yapılacak güçlendirme kolaylaştı. Günümüzde yapı kimyasalı sektörü çok büyük gelişme kaydetti. Özellikle sağlam olarak bilinen binalarda bile tespit edilen korozyon hasarlarını gidermek çok önemli. Ülkemizde yapı kimyasalı sektörü dünya kalitesiyle paralel hale geldi. Pek çok uluslararası firma ülkemizde de üretim yapıyor ve faaliyette bulunuyor. Bu nedenle ülkemizde dünya standardında güçlendirme yapmak mümkün.”

Artyol Mühendislik hakkında:
1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı,  1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1992 yılında STFA ile Kınalı-Sakarya Otoyolunun Silivri kavşağındaki çalışmalarımızla uygulama hayatına taşeronluk yaparak başladı. Daha sonra TEKSER inşaattan alınan Bursa-İnegöl 1050 adet Göçmen konutları inşaatını yürüttü. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, Gölcük depreminde bizzat bulundu ve pek çok binayı onardı. Yılda ortalama 80 bina onaran Artyol Mühendislik’in bugüne kadar onardığı 1000’in üzerinde bina bulunuyor.

Artyol Mühendislik ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.artyol.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 


Geri Dön