28 / 04 / 2024

Sinan Türkkan: 1.6 milyon riskli bina acilen tespit edilmeli!

Sinan Türkkan: 1.6 milyon riskli bina acilen tespit edilmeli!

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasıyla birlikte İstanbul’daki riskli 1,6 milyon binanın acilen tespit edilmesi gerektiğini söyledi



17 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası, uzun süredir beklenmesine karşın bazı tartışmaları da gündeme getirdi. Yasanın Türkiye’nin geç kalınmış bir ihtiyacı olduğunu dile getiren bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, “Her şey yasa ile bitmiyor. Yönetmeliklerle bu yasa yavaş yavaş tamamlanacak. Ancak İstanbul’daki 3 milyon yapı stoğunun arasına gizlenmiş 1,6 milyon riskli binanın acilen tespit edilmesi şart” dedi. 

 

Türkiye’de resmi bir bina envanteri olmadığını dile getiren Türkkan, yaklaşık bir hesapla, Türkiye genelinde 20 milyon yapı stoğu bulunduğunu, bunun yaklaşık 3 milyonun İstanbul’da bulunduğunu ifade etti. Bu 3 milyon binanın 1,6 milyonunun riskli bina olduğunu belirten Sinan Türkkan, bu binaların 500 bin adetinin de çökme riski ile karşı karşıya olduğunu aktardı. Bu 1,6 milyon binanın tespitinin ise ciddi bir sorun olduğuna anlatan Türkkan, bu binaların diğer 3 milyon binanın arasına gizlendiğini ve bunların acilen tespit edilmesi, ayıklanması ve bu binalar için karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

Kentsel dönüşüm bölgeleri şanslı

Yasanın çıkması ile bu binaların bulunmaya çalışılacağını belirten Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm bölgelerinde yeni imar çalışmaları ile bu bölgelerdeki binalar da yıkılacağını ve daha yüksek katlı binalar yapılarak yaşanılabilir hale getirileceğini kaydetti.


Yasa ile evin bulunduğu semt veya bölgenin arsa değeri yüksek ise pek fazla sorun yaşamayacağını vurgulayan Türkkan, “Çünkü bu bölgelerde müteahhit yatırım yapmaya hevesli olacaktır. Muhtemelen arsanıza yeni bir bina yaparak kendisine kalacak dairelerle kar edecek, satış sorunu yaşamayacağı için inşaat yapmayı isteyecektir. Ancak daha düşük arsa değeri olan bölgeler ne yapacak? Buralarda emsal artısı da verilemeyeceğine göre müteahhitin girip yapma şansı olmayacak. Bu durumda sorunu vatandaşın kendisinin çözmesi gerekecektir. Burada devlet size ‘binanın risk raporunu getir’ diyecek. Siz de yetkili bürolardan veya üniversitelerden rapor alacaksınız. Raporun ücretini kendi cebinizden ödeyeceksiniz. Bu rapora göre binanız sağlam ise yine bir nebze rahatsınız. Ancak rapor, binanız riskli diyorsa, orada canınız sıkılabilir. Bu noktada size 60 gün süre veriliyor. Bu zaman içinde ne yapacağınıza karar vereceksiniz. Yıkıp yapmayı mı, yoksa güçlendirme çalışması yaptırarak oturmayı mı seçeceksiniz? İşte bu kaosa sebep olacak” diye konuştu.

 

Kaçak yapılar konusu netleştirilmeli


Kaçak yapılara da değinen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, bu yapıların 5-6 katlı, her türlü belediye hizmetini alan binalar olduğunu hatırlattı. Bunların bir kısmının toprak tapulu, bir kısmının ise noter senedi ile satıldığını söyleyen Türkkan, şunları söyledi: “Burada işler her yönüyle zorlaşıyor. İstanbul’da bu durumda olan ve 30-40 dairenin bulunduğu binalar var. Devlet bu tip yapılarda ne yapacak? Bu konunun da netleştirilmesi önem arz ediyor. Bu çok önemli bir konu ve yönetmeliklerle netleştirilecek konuların başında geliyor.”

 

Artyol Mühendislik hakkında:

1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı,  1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1994 yılında Kartal Maltepe’de 11 katlı dört blokta güçlendirme çalışmasına İTÜ danışmanlığında yaparak başladı. Daha sonra pek çok yanan veya hasar gören binada güçlendirme çalışmaları yapan firma, özellikle 1999 Körfez depremi, Afyon Samandağ depremi, Bingöl depremi Simav ve Van-Erciş depremlerinde ciddi güçlendirme projesi ve uygulamaları gerçekleştirdi.


Çalışmalarında İTÜ Deprem Laboratuarları ile işbirliği içinde pek çok deney ve tez çalışmalarının içinde yer alan firma, karbon fiber uygulamasını da ülkemizde ilk uygulayan firmalardan biridir. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, güçlendirme konusunda dünyada uygulanan en son teknoloji ve yapı kimyasallarını yakından takip edip vatandaşımızın hizmetine sunmaktadır.


Yılda ortalama 80 bina onaran Artyol Mühendislik’in bugüne kadar onardığı 1000’in üzerinde bina bulunuyor.

Tarihi bina güçlendirme konusunda da ciddi tecrübesi olan firma Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii gibi önemli yapıların güçlendirmesinde yer aldı.

 



Geri Dön