23 / 12 / 2024

Sinan Türkkan: İmar değişikliğiyle kaçak güçlendirme artacak!

Sinan Türkkan: İmar değişikliğiyle kaçak güçlendirme artacak!

Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, imarında değişiklik yapılan binaların vatandaşı ‘kaçak güçlendirme’ yapmaya teşvik ettiğini söyledi



Güçlendirmeyi kaçak olarak yapmanın da cezası olduğunu ifade eden Türkkan, “Fakat insanlar evlerini sağlamlaştırmak için bunu yapmaya mecbur kalabilirler” dedi.


Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, imar değişikliklerinin bazı binalarda güçlendirme yapmayı imkânsız hale getireceğini söyleyerek, “Örneğin 6 katlı bina, imar değişikliği ile 3 kata düşüyor. Üzerindeki 3 kat ise yerinde duruyor. Güçlendirme yapmak istediğinizde, imarda görünmeyen bu 3 kata dokunamıyorsunuz. Dokunmanın cezası var, ancak pek çok kişi evini sağlamlaştırmak için kaçak güçlendirme yolunu seçebilir” dedi. 

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulanmaya başlamasıyla özellikle İstanbul’da yaşanacak en büyük sorunlardan birinin kaçak güçlendirme olacağını dile getiren Sinan Türkkan, bu şekilde çok sayıda bina olduğunu kaydetti. 

 

Tek yol kaçak güçlendirme mi olacak?


Yol genişlemesi, yeşil alan yaratmak gibi çeşitli sebeplerle imar değişikliklerinin yapılabildiğini belirten Türkkan, “Eğer bina sahipleri, binasının yıkılmasını isterlerse ciddi kayıpları olacak, ancak güçlendirme yapmak için bile ruhsat almaları mümkün değil. Bu durumda vatandaş için maalesef tek yol ‘kaçak güçlendirme’ yapmak oluyor. Yetkililer duruma daha ciddi yaklaştıklarını söylediklerine göre, buna bir çözüm üretirler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Kaçak güçlendirmeye mecbur olan binalar var


İstanbul’un eski ilçelerinde aynı durumla karşılaşılmış çok sayıda bina bulunduğunu anlatan Sinan Türkkan, bina sahiplerinin yaşayabilecekleri durumu şöyle örnekledi: “Diyelim ki semt 5 katlı olarak yapılaşmışken, imarı sonradan 3 kata indirilmiş. Binanın sahipleri güçlendirme ruhsatı için müracaat ettiğinde şu gerçekle karşılaşacak; belediye binaya 3. kata kadar güçlendirme izni verdi. Üst katlara müsaade etmedi. Bu durumda sağlam evde oturmak isteyen kişi, kaçak güçlendirmeye yönelecektir. Bu nedenle kaçak güçlendirme yapıldığını biliyoruz. Bu durumda devlet, üst katta oturanları gözden çıkarmış mı oluyor? Düşünsenize kaçak güçlendirme yaparken yakalandığınızı. Sizi, ‘Binasına kaçak güçlendirme yaparken suçüstü yakalandı’ diye tutanak tutup mahkemeye yollayacaklar. Sağlam binada oturmayı hayal ederken mahkemelerde sürünmek de var.”

 

Kaçak güçlendirme yapmanın, kaçak bina yapmakla aynı kapsamda olduğunun altını çizen Türkkan, insanların buna nasıl zorlandığının ve çaresiz kaldığının altını çizmek istediğini söyledi. Yönetmelikler çıkmadığı için yasanın uygulamaya başlanamadığını dile getiren Türkkan, 60 günlük sürenin tebligat geldikten sonra başlayacağını sözlerine ekledi.


Artyol Mühendislik


1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı, 1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1994 yılında Kartal Maltepe’de 11 katlı dört blokta güçlendirme çalışmasına İTÜ danışmanlığında yaparak başladı. Daha sonra pek çok yanan veya hasar gören binada güçlendirme çalışmaları yapan firma, özellikle 1999 Körfez depremi, Afyon Samandağ depremi, Bingöl depremi Simav ve Van-Erciş depremlerinde ciddi güçlendirme projesi ve uygulamaları gerçekleştirdi.


Çalışmalarında İTÜ Deprem Laboratuarları ile işbirliği içinde pek çok deney ve tez çalışmalarının içinde yer alan firma, karbon fiber uygulamasını da ülkemizde ilk uygulayan firmalardan biridir. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, güçlendirme konusunda dünyada uygulanan en son teknoloji ve yapı kimyasallarını yakından takip edip vatandaşımızın hizmetine sunmaktadır.


Yılda ortalama 80 bina onaran Artyol Mühendislik’in bugüne kadar onardığı 1000’in üzerinde bina bulunuyor.

Tarihi bina güçlendirme konusunda da ciddi tecrübesi olan firma Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii gibi önemli yapıların güçlendirmesinde yer aldı.


Geri Dön