Yeni Şirketler

Sınır kapılarının açılması arazi fiyatlarını katladı!

Ermenistan'da Türkiye ile paraf atılan protokol maddeleri içinde en çok 16 yıldır kapalı olan sınır kapılarının açılması ilgi çekiyor

Sınırların geleceği ile ilgili Erivan'da toplumun hemen her kesimi görüş bildirdi. Peki ya sınırın açılmasından en çok etkilenecek olan sınır köylüleri? Bu sorunun yanıtını bulmak için Erivan'a 40 kilometre mesafedeki Margara Köyü'nün yolunu tuttuk. 500 nüfuslu köy bütün geçimini topraktan sağlıyor.

Onik'in fakirhanesi
Köyde dolaşıyoruz. Evinin önüne çıkan bir Margaralı köylü bize sesleniyor. Rehberimiz Karen, "Bizi kahve içmeye davet ediyor" diyor. Bizi 2 göz odalı fakirhanesine buyur eden Onik Mıgırcan 42 yaşında. 2 kızı, bir oğlu var. Onik diğer Margaralılar gibi çiftçi. "Sınır açılacak sözü bile yetti" diyor ve ekliyor:

"Topraklarımız para etmezdi. 1.5 dönüm arazime 500 dolar veren ya çıkardı ya çıkmazdı. Çünkü sınıra uzak. Ama geçen gün tanımadığım adamlar geldi, arazime 2 bin dolar teklif etti. Vermedim. Çünkü köyde 'Sınır açılırsa fiyat daha da artacak' deniyor. Arazilerimiz 4-5 kat değerlendi.

İBO'nun şarkıları gözde
Sohbet sırasında öğreniyoruz ki, Onik'in çiftçilik dışında bir mahareti daha var: Müzisyenli. Köy düğünlerinde piyano çaldığını söyleyen Onik'in evinde bir de piyano olduğunu öğrendiğimizde şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz. Onik, yatak odasında duran yıllanmış piyanonun başına geçiyor ve istek parçamız olan "Sarı Gelin"i çalmaya başlıyor. Sonra bize dönüp, "Bakalım bu parçayı tanıyacak mısınız?" diye soruyor. Tuşlara dokunuyor, tanıdık bir şarkı doluyor kulaklarımıza. İbrahim Tatlıses'in "Haydi Söyle" şarkısı... Tabii Ermenice sözlerle. Onik, "Düğünlerde en çok İbo'dan şarkı çalmamı istiyorlar" diyor.
Bülent GÜNAL/Gazete Habertürk