10 / 01 / 2025

Sinop'ta kurulacak nükleer santral 2023'te elektrik üretimine başlayacak!

Sinop'ta kurulacak nükleer santral 2023'te elektrik üretimine başlayacak!

Sinop'ta kurulacak olan "ATMEA 1" nükleer santralini inşa edecek konsorsiyumun Japon ortağı Mitsubishi Heavy Industries, "güvenli nükleer enerji" için bir dizi teknolojik yeniliğe imza attı..



TÜRKİYE'NİN Sinop'ta kuracağı nükleer güç santralini inşa edecek konsorsiyumun Japon ortağı Mitsubishi Heavy Industries, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin verdiği "güvenli nükleer enerji" sözünü yerine getirmek için bir dizi teknolojik yeniliğe imza attı. Firma, Fransız enerji şirketi Areva ile Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı "ATMEA 1" santralini Sinop'a kurmaya hazırlanıyor. Türkiye ile Japonya, nükleer enerji alanında işbirliğini öngören hükümetlerarası anlaşmaya Japonya Başbakanı Abe'nin mayıs ayında kalabalık bir heyetle gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında imza koymuştu. Abe, Japonya'nın, geçirdiği ciddi kazalardan gerekli dersleri çıkardığını vurgulayarak, ülkesinin Türkiye'ye nükleer enerji konusunda "en üst düzey güvenliği" sunacağının garantisini vermişti. Nükleer güç santrali ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Mitsubishi Heavy Industries, Japonya'nın yaşadığı Fukuşima felaketinden hareketle ve Türkiye'nin sismik faaliyetlerin yoğun olduğu bir coğrafyada yer almasını da dikkate alarak, Sinop'ta kurulacak santralin güvenliğini artırmak için bir dizi yeni teknolojiyi hayata geçirme kararı aldı. 

 

"ELEKTRİK ÜRETİMİNE 2023'TE BAŞLANMASINI PLANLIYORUZ" 


Mitsubishi Heavy Industries'in Küresel Nükleer Projeler Direktörü Masato İida, AA muhabirinin Sinop'taki santrale ve güvenliğine ilişkin sorularını cevapladı. Kuruluşu 1800'lerin sonlarına uzanan ve günümüzde elektronikten otomotive, uçak yapımından enerjiye pek çok sektörde faaliyet gösteren Mitsubishi Group bünyesindeki Mitsubishi Heavy Industries'in Japonya'da 24 adet basınçlı su reaktörlü nükleer güç santrali (PWR) kurduğunu belirten İida, Sinop'taki santral için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Söz konusu çalışmalarla projenin hem teknolojik hem de ekonomik açıdan uygulanabilirliğinin değerlendirileceğini kaydeden İida, Türkiye'nin coğrafi konumu sebebiyle santralin depreme dayanıklılığının büyük önem taşıdığını ve çalışma kapsamında depreme ilişkin koşulların da araştırılacağını ifade etti. İki yıl sürmesi beklenen fizibilite çalışmasının ardından hazırlanacak raporun Türk makamlarına sunulacağını, raporun onaylanmasıyla da inşaat sürecinin başlayacağını anlatan Japon yetkili, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşını kutlayacağı 2023 yılından itibaren santralin elektrik üretimine başlamasını planlıyoruz" dedi. 


Milli Gazete


Geri Dön