27 / 04 / 2024

'Sinop'ta kurulacak nükleer santralde son aşamaya gelindi'

'Sinop'ta kurulacak nükleer santralde son aşamaya gelindi'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, Sinop'ta kurulacak 2'nci nükleer santralin yapımını Japonların başını çektiği bir konsorsiyumun üstlendiğini, proje şirketinin kurulmasının ardından inşaatın başlayacağını açıkladı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Sinop'ta kurulacak 2'nci nükleer santralin yapımını Japonların başını çektiği bir konsorsiyumun üstlendiğini hatırlatarak, "Burada yüzde 30 oranında EÜAŞ'ın hissesi var, Japonların başını çektiği bir konsorsiyum ile devam ediliyor. IGA dediğimiz hükümetlerarası anlaşma imzalandı ve Meclis'ten de geçti. ÇED raporu için çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'deki ticari kanunlara göre nükleer tesisin yapımına başlanması için bir proje şirketinin kurulması gerektiği ve şu anda bu aşamaya gelindiğini kaydeden Alaboyun, şöyle konuştu:


"Türkiye'de işlerin hızlı yürüyebilmesi için Japon konsorsiyumunun ve EÜAŞ'ın yurt dışında birer şirket oluşturması ve bu iki şirketin de Türkiye'de proje yönetecek tek bir şirket oluşturması gerekiyor ticari kanunlarımıza göre. Bu konsorsiyumun yurt dışında şirket kurma işlemleri bitti. Onlar Türkiye'de bir proje şirketi kuracaklar ve bu şirket ile Türkiye'de ÇED raporu almak için diğer işlemlere devam edecekler. Sinop'ta yapılacak bu tesisin projesi 22 milyar dolarlık büyük bir proje... EÜAŞ tarafında geçen hafta yurt dışı şirketinin kurulması tamamlandı. Konsorsiyum da kurdu şu anda Türkiye'de bir proje şirketini kurma çalışmalarımız devam ediyor. Ama proje şirketi kurulmasa da fizibiliteye yönelik çalışmalar da paralel olarak devam ediyor."


Alaboyun, Sinop ve Akkuyu'daki nükleer tesislerin yaklaşık olarak aynı kapasiteye sahip olacağını belirterek, "Sinop'taki yaklaşık 4 bin 500 megavatlık bir santral olacak. Aynı teknoloji kullanılacak, mümkün olduğu kadar nükleerde aynı teknolojiyi seçmeye özen gösteriyoruz. Çünkü bu teknolojiye göre Türkiye'deki orta ölçekli şirketlerde altyapı üretim imkanlarının oluşturulması lazım. Bir nükleer santral 5 bin 500'ün üzerinde parça ile kuruluyor. Tüm bu parçaların akredite edilmiş kuruluşlar tarafından üretilmesi gerekiyor. Bunun için de büyük bir teknolojik birikim lazım" diye konuştu.


"Nükleer enerji eğitimi almak üzere Japonya'ya da öğrenci gönderilecek mi" sorusuna Alaboyun, "O da projenin bir parçası ama bu ÇED raporunun alınıp, inşaat izinleri verildikten sonra olur. Proje şirketinin kuruluşunda bu iş için ayrılacak bütçeler belli olduktan sonra gönderilecek. Göndereceğiz onları da" yanıtını verdi. 


AA




Geri Dön